1. İçeriğe git
  2. Ana menüye git
  3. DW'nin diğer sayfalarına git

S-400 füzeleri için imzalar atıldı

12 Eylül 2017

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Rusya’dan S-400 füze sistemlerinin alınması için imzaların atıldığını söyledi.

https://p.dw.com/p/2jlNG
Russisches Raketenabwehrsystem S-400
Fotoğraf: picture-alliance/dpa/V. Sharifulin

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kazakistan ziyareti dönüşü gazetecilere yaptı. Erdoğan, "Rusya’dan S-400’lerin alınması için imzalar atıldı. Bildiğim kadarıyla kapora da verildi" dedi.

Rusya'dan da konuyla ilgili açıklama yapıldı. Rusya Devlet Başkanı'nın Askeri Teknik İşbirliği'nden sorumlu Danışmanı Vladimir Kojin, Rusya ve Türkiye'nin S-400 füze sistemlerinin sevkiyatına ilişkin kontratı imzaladıklarını ve kontratın hayata geçirilmeye başlayacağını belirtti. 

Tass ajansına açıklama yaşan Kojin, "Kontrat imzalandı, hayata geçirilmek üzere hazırlanıyor. S-400'ün en zor sistemlerden birisi olduğunu biliyorsunuz. Bu yüzden, burada önemli birçok nokta var. Sadece bu kontrat ile ilgili alınan tüm kararların kesin olarak stratejik çıkarlarımıza uyduğunu garanti edebilirim. Bu sebepten dolayı Türkiye'ye baskı yapmaya çalışan bazı batılı ülkelerin tepkilerini anlıyoruz" dedi.

Kojin, S-400'ün en zor sistemlerden birisi olduğunu söyleyerek "Sadece bu kontrat ile ilgili alınan tüm kararların kesin olarak stratejik çıkarlarımıza uyduğunu garanti edebilirim. Bu sebepten dolayı Türkiye'ye baskı yapmaya çalışan bazı batılı ülkelerin tepkilerini anlıyoruz" diye konuştu.

ABD, Türkiye'nin S-400 füze savunma sistemi alma planlarını eleştirmişti. ABD Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, bu planlardan endişe duyulduğu, sistemin NATO'nun kullandığı diğer donanımlarla uyumsuz olabileceği belirtilmişti.

© Deutsche Welle Türkçe

DHA/HT/HS