19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Türkiye Uzay Ajansı’nı Başbakanlık kuracak

Başbakan Binali Yıldırım’ın Ulaştırma Bakanlığı döneminde tüm alt yapı hazırlıkları yapılan ve çalışmaları büyük bir ilerleme kaydedilen Türkiye Uzay Ajansı’nın kuruluşu için son aşamaya gelindi.

ŞERİFE GÜZEL20 Şubat 2017 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Türkiye Uzay Ajansı’nı Başbakanlık kuracak

Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında gerçekleştirilen son Bakanlar Kurulu toplantısında Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Uzay Ajansı›nın kuruluşuyla ilgili kabineye sunum yaptı. Hem Bilim Sanayi Bakanı Özlü, hem de projenin bugüne kadarki aşamalarını gerçekleştiren Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan’ın talip olduğu Ajansı, Başbakan Binali Yıldırım bakanlara bırakmadı. Türkiye›nin teknolojide yeni bir boyuta taşınmasın sağlayacak olan Türkiye Uzay Ajansı, Başbakanlık bünyesinde kurulacak. 

Başbakan Binali Yıldırım'ın bakanlığı döneminde eylem planında yer almasını sağladığı Ajansın kuruluşuna ilişkin her türlü hazırlık Ulaştırma Bakanlığı›na bağlı Havacılık ve Uzay Teknolojileri Genel Müdürlüğü›nce yürütüldü. Ajansın kuruluşuna ilişkin Kanun Tasarı Taslağı da bir süre önce tamamlanarak ilgili kurumlara görüş sorulmak üzere gönderildi. 

JAPONYA İLE UYDU FIRLATMA İÇİN İŞBİRLİĞİ 

Her iki bakanlığın da talip   Ajans, Başbakanlığa bağlı olarak kurulması da Başbakan Yıldırım’ın isteği üzerine gerçekleşti. Türkiye’nin uzay teknolojileri alanında çok daha hızlı yol almasını sağlayacak olan Uzay Ajansı, şu anda farklı kuruluşlar tarafından yürütülen projelerin koordinasyonunun tek elde toplanmasını sağlayacak. 

Hem Avrupa, hem de Japonya ile işbirliği programları geliştirilecek. Uluslar arası Uzay İstasyonunda ortak deney yapılabilmesi konusunda işbirliği protokolünü geçen Eylül›de imzalayan Türkiye, ilk deneysel uydusunu da Japonya ile işbirliği çerçevesinde yörüngeye bırakmaya hazırlanıyor.