1. İçeriğe git
  2. Ana menüye git
  3. DW'nin diğer sayfalarına git

Türkiye-Suriye sınırında derin sessizlik

28 Şubat 2020

İdlib'de 33 Türk askerinin yaşamını yitirdiği saldırının ardından kapatılan Cilvegözü yeniden geçişlere açıldı. Yaşamını yitiren askerlerin cenazeleri otopsilerinin yapılmasının ardından memleketlerine gönderilecek.

https://p.dw.com/p/3Yc3f
Cilvegözü Sınır Kapısı
Cilvegözü Sınır Kapısı Fotoğraf: DW/S. Görer

Suriye’nin İdlib şehrinin güneyinde, Perşembe günü saat 19:30 sıralarında rejim güçlerinin hava saldırısı sonucu 33 askerin yaşamını yitirmesinin ardından cenazelerin ve yaralı askerlerin tahliye edildiği Hatay’ın Reyhanlı ilçesindeki Cilvegözü Sınır Kapısı kısa süreliğine giriş ve çıkışlara kapatıldı. Tahliyelerin ardından sınır kapısı bugün sabah saatlerinden itibaren yeniden trafiğe açıldı.

Zaman zaman askeri araç ve ambulansların Türkiye’ye giriş yaptığı sınır kapısından, 2 kilometre ötede bulunan tampon bölgeye insani yardım ve inşaat malzemesi sevkiyatı yapılıyor. Suriye tarafında kurulan tampon bölgeye açılan Cilvegözü Sınır Kapısı, buradan da muhaliflerin kontrolündeki İdlib’e bağlı Bab El Hava Sınır Kapısı’na bağlanıyor. Tampon bölgeden gelen kamyon şoförleri, herhangi bir mülteci yoğunluğu olmadığını söylüyor. Dünya medyasından çok sayıda gazeteci de gelişmeleri Cilvegözü Sınır Kapısı’ndan takip ediyor.

Cenaze töreni düzenlenmeyecek

Saldırıda yaralanan askerlerin tedavileri Reyhanlı ve Hatay’da devam ederken bazı yaralı askerlerin de GATA’ya sevk edildiği öğrenildi. Hatay Valisi Rahmi Doğan, yaralıların sağlık durumunun iyi olduğunu açıkladı. Saldırıda yaşamını yitiren 33 askerin otopsi işlemleri de devam ediyor.

Hatay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın görevlendirdiği savcıların gözetiminde yapılan otopsi işlemlerinin ardından, yaşamını yitiren askerler memleketlerine gönderilecek. Hatay Valiliği, şehit cenazelerinin basına kapalı bir şekilde hastanelerden memleketlerine uğurlanacağını açıkladı. Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na ait iki askeri nakliye uçağı da cenazelerin memleketlerine götürülmesi için Hatay Havaalanı’nda hazır bekletiliyor.

Milli Savunma Bakanı operasyonu yönetiyor

İdlib’de düzenlenen saldırı nedeniyle Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen güvenlik zirvesinin ardından gözler Suriye sınırına çevrildi. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Kuvvet Komutanları da dün gece Hatay’a geldi. Bakan Akar geceden beri sınırda kurulan harekat merkezinde operasyonu yönetti ve hastanedeki yaralıları ziyaret etti. 

Türkisches Militär in Syrien - 27. Feb. 2020
Fotoğraf: picture-alliance/AP/G. Alsayed

Türk SİHA’ları İdlib hava sahasında

Rejim unsurlarının dün gece düzenlediği saldırının ardından sınır birliklerine konuşlu bulunan Türk Silahlı Kuvvetleri’ne bağlı birlikler de alarma geçirildi. Askeri kaynaklar, Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı Silahlı İnsansız Hava Araçları’nın (SİHA) dün geceden bu yana İdlib hava sahasında rejim unsurlarına operasyon düzenlediğini söyledi.

TSK kaynaklarına göre, saldırı düzenlendikten sonra başlatılan operasyonda şu ana kadar 200’den fazla rejim hedefi imha edildi, 329 rejim askeri de öldürüldü. Öte yandan, Suriye sınırında konuşlu bulunan askeri birliklerden de Suriye’deki rejim hedeflerine yönelik obüs atışları yapıldığı bildirildi.

İdlib çevresinde çatışmalar devam ediyor

Türk askerlerinin hayatını kaybettiği saldırının ardından gözlerin çevrildiği İdlib çevresinde de çatışmaların devam ettiği belirtiliyor. Bölgedeki kaynaklar, İdlib’in M4 ve M5 karayollarının kesiştiği Serakib bölgesinde rejim güçleri ve muhalifler arasındaki çatışmaların şiddetlendiğini bildiriyor. Türkiye’den bazı sınır birliklerinin de rejim hedeflerine yönelik top atışları yaptığı öğrenildi.

Suriye’de son zamanlarda çatışmaların yoğunlaştığı İdlib, muhaliflerin elindeki son bölge olması nedeniyle stratejik önem taşıyor. Bu nedenle Rusya destekli rejim kuvvetleri ilerlemeye çalışırken bölgeyi elinde bulunduran muhalifler ise ilerlemeyi durdurmaya çalışıyor. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin İdlib çevresindeki 12 gözlem noktası da takviye güçlerle güçlendiriliyor. Öte yandan Türkiye’nin değişik yerlerinden bölgeye askeri sevkiyat da devam ediyor.

Felat Bozarslan / Cilvegözü

© Deutsche Welle Türkçe