'Özgür Suriye Polisi' Mersin'de eğitiliyor, mülteci kamplarından devşiriliyor

Azez'de faaliyet yürüten "Özgür Suriye Polisi"nin Mersin'de eğitim aldığı ortaya çıktı. Polisler, Türkiye tarafından eğitilirken, mülteci kamplarından devşirilen Suriyelilerden oluşuyor.

Dış Haberler

Türkiye, Suriye'de desteklediği silahlı çetelerin kontrol ettiği bölgelerdeki polis gücünü eğitmeye devam ediyor.

Al Monitor'dan Khaled al-Khateb'in haberine göre, Kilis'in karşısındaki Azez'de görev yapmaya başlayan "Özgür Suriye Polisi (ÖSP)", Mersin'de eğitim aldı.

ÖSP'li Wael Fouad'ın aktardığına göre, 23 günlük eğitimin ardından, Türkiye'nin eğittiği polisler kasabadaki kontrol noktalarını devralarak rutin devriye, trafik kontrolü ve çevik kuvvet görevlerine başladılar.

Fouad, Mersin'de aldıkları eğitimin çoğunlukla organize suçlar, gözaltı, silahlı saldırı ve terörle mücadele üzerine olduğuu söyledi.

Fouad'a bağlı 1500 kişilik polis gücü Azez'in yanı sıra Er-Rai, Mare, Suran ve Ahtarin'de de görev yapıyor.

Cerablus'a ise Ocak ayında 450 kişilik bir güç, yine Türkiye tarafından eğitildikten sonra gönderilmişti.

Fouad, ÖSP'nin, ÖSO'nun yerine almayacağını, fakat ona yardımcı olup yüklerini hafifleteceğini söylüyor.

Fouad, yeni ÖSP adaylarının Mart başında El Bab'a konuşlanmak için Türkiye'de eğitim almaya gittiğini, bu ekibin de Mart sonunda Suriye'ye dönmesini beklediklerini kaydediyor.

Haberde, Cerablus'a yerleştirilen ilk ÖSP grubunun Aralık 2016'da Kilis ve Antep'teki mülteci kamplarından devşirildiğini belirtiliyor.

Türkiye'nin silahlı grupların mülteci kamplarından militan devşirmesine izin vermesi, 1994 tarihli "Türkiyeye İltica Eden veya Başka Bir Ülkeye İltica Etmek Üzere Türkiyeden İkamet İzni Talep Eden Münferit Yabancılar ile Topluca Sığınma Amacıyla Sınırlarımıza Gelen Yabancılara ve Olabilecek Nüfus Hareketlerine Uygulanacak Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik"e aykırı.

Dahası, yine başka bir ülkeye konuşlanmak üzere silahlı grupları eğitmek de, TCK 306'ncı maddeye aykırı. Bu maddede, yabancı bir devlet aleyhine asker toplamanın cezasının 5 yıldan 12 yıla kadar çıkabileceği belirtiliyor.

Al Monitor'a konuşan "medya aktivisti" Firas Mawla da, ÖSP'nin doğrudan Türk yetkililerin denetimi altında faaliyet yürüttüğünü belirtiyor.

Mawla, Türkiye'nin "Fırat Kalkanı"nın kontrolündeki bölgelerde yargı kurumunu da yeniden inşa etmeyi hedeflediğini aktarıyor.