Gazeteciler gizlice görüntüledi: Türkiye'nin 'komşusu' İdlib'de her yerde El Kaide var

Türkiye sınırındaki Suriye vilayeti İdlib'de gizli olarak çekim yapan gazeteciler, kent ve çevresinin El Kaide kontrolünde olduğunu açık bir şekilde kanıtladılar. Bu bölgedeki cihatçıların rahatça Türkiye'ye girip çıktığı da bir gerçek.

Dış Haberler

Türkiye sınırındaki "El Kaide emirliği" hakkında ilk kez bu kadar net görüntüler elde edildi.

BAE merkezli Akhbar'dan Jenan Moussa, Suriye'nin İdlib vilayetine 3 "tebdili kıyafet" gazeteci göndererek, kent ve çevresindeki gündelik yaşamı görüntülemeyi başardı.

3 ay boyunca kent ve çevresinde dolaşan bu gazetecilerin hepsinin "muhalefet yanlısı" olduğunu söyleyen Moussa, bu kişilerin hayatlarını hiçe sayarak cep telefonlarıyla bu görüntüleri çektiklerini belirtti.

Cep telefonuyla böyle çekimler yapmanın ölümle sonuçlanabileceğini kaydeden Moussa, gazetecilerin gizli çekim yapmasının gerekçesi olarak da İdlib'de açık gazetecilerin ölüm ya da kaçırılma riskiyle karşı karşıya olduğunu söyledi.

Moussa, El Kaide'nin Suriye kolu Nusra Cephesi'nin (yeni adları sırasıyla Şam'ın Fethi Cephesi ve Heyet Tahrir'uş Şam) resmi olarak ismini değiştirmesine rağmen, kentte insanların bu örgütü Nusra ismiyle çağırmaya devam ettiklerini vurguladı. Moussa, Nusra isminin grubun resmi belgelerinde de hâlâ kullanıldığına dikkat çekti. Öte yandan Moussa, görüntülerin, Nusra'nın adını Heyet Tahrir'uş Şam olarak değiştirmeden önce çekildiğini söyledi.

Bu değişikliğin ardından kaynaklarını bir kez daha tebdili kıyafet olarak bölgeye gönderdiğini belirten Moussa, en büyük değişikliğin kontrol noktalarının anonimleştirilmesi, Nusra'yı Ahrar'dan ayıran sembollerin ortadan kalkması olduğunu kaydetti.

Moussa ikinci olarak, duvarlardaki bazı El Kaide yazılamalarının silindiğini belirtti.

El Kaide bağlantılı Ahrar'uş Şam mesuplarının ve ailelerinin, resmi sınır kapısı Bab el-Hava dışında, bir de Güveççi tarafından Türk askerlerinin kontrolünde giriş-çıkış yaptıklarını kanıtlayan gazeteciler, bu kapıdan geçebilmek için Türkiye'de bir mülteci kampında kayıtlı olmanın zorunlu olduğuna dikkat çektiler.

Moussa, kaynaklarının yalnızca Maarat el-Numan'da Nusra karşıtı bir gösteriye şahit olduğunu da vurguladı.

Nusra'nın bu vilayetteki kontrol noktalarının çoğuna hâkim olduğunu vurgulayan gazeteci, örgütün iktidarının yalnızca kontrol noktalarından ibaret olmadığını, aynı zamanda mahkemelere, hapishanelere, polise ve mahkemelere sahip olduğunu da hatırlattı.