25 Nisan 2024 Perşembe   

TÜRKİYE SEFERBER OLDU!

TÜRKİYE SEFERBER OLDU!
 

Türkiye, dün akşam saat 20.55'te Elazığ'dan gelen son dakika deprem haberiyle sarsıldı. Kandilli verilerine göre, deprem 6.8 büyüklüğünde meydana geldi. Kilis'ten Samsun'a Irak'tan Suriye'ye kadar çok büyük bir bölgede hissedilen deprem, Elazığ ile Malatya'da yıkıma neden oldu. Depremde ilk belirlemelere göre 22 kişi hayatını kaybederken, 1031 kişi de yaralandı. Deprem sonrası 97 artçı deprem kaydedildiği bildirildi. Sabah saatlerinde basın açıklaması yapan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Elazığ'da 18, Malatya'da 4 vatandaşın hayatını kaybettiğini, 39 kişinin de göçük altından sağ olarak çıkarıldığını duyurdu.
Elazığ dün 6.8 şiddetindeki depremle sarsıldı. Dün saat 20.55’teki depremin merkezi Sivrice ilçesi olarak açıklandı. Kandilli Rasathanesi depremin büyüklüğünü 6.5, derinliğini ise 5 km olarak açıklarken AFAD depremi 6.8 büyüklüğünde ve yerin 6.7 km altında olarak açıkladı. Deprem Malatya, Diyarbakır, Tunceli, Mardin, Bingöl, Bitlis, Suriye ve Irak’tan hissedildi. Vatandaşlar depremle beraber panik halinde evlerinden sokaklara çıktı. Bu depremden sadece 13 dakika sonra 5.4, saat 21.17’de 5.1 büyüklüğünde artçı sarsıntılar kaydedildi.

BAKANLARDAN SON DAKİKA AÇIKLAMALARI
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca deprem bölgesinde basın mensuplarına açıklamalarda bulundular. Bakan Soylu, "Elazığ'da şu anda 30 vatandaşımızın arama kurtarma çalışmaları devam etmektedir." dedi. Bakan Koca ise, "Ağır yaralıların 3'ü Malatya, 2'si Elazığ'da. Elazığ'da ikisi kalp krizinden 13 kişi, Malatya'da ise 5 kişi hayatını kaybetti. Uçak ve helikopter ambulansımız da hazır halde gerektiğinde hizmet veriyor olacak." ifadelerini kullandı. Bakan Kurum, "Artçı sarsıntılar devam ediyor, riskli binalara girmeyin." dedi.

TÜRKİYE, ELAZIĞ’A YARDIMA KOŞTU
AFAD depremden hemen sonra bölgeye hem arama kurtarma ekiplerini hem de yardım malzemelerini sevk etti. 28 ilden 418 arama kurtarma ekibiyle beraber 8 ildeki lojistik depolarından bölgeye 1689 çadır, 1656 yatak ve 9 bin 200 battaniye gönderildi. Türkiye’deki bir çok il ve ilçe belediyesi de kurtarma ve yardım ekiplerini Elazığ’a gönderirken, ayrıca Elazığ ve çevre illerde depremden etkilenen vatandaşlar için giyecek ve yiyecek yardımı toplamaya başladı. Kızılay başta olmak üzere çeşitli sivil toplum kuruluşlarının ekipleri de bölgeye gelerek vatandaşların barınma ve yiyecek ihtiyaçlarını sağlamak için seferber oldu. Kurtarma çalışmaları sürerken, enkaz altında kalan bazı vatandaşların cep telefonları ile bulundukları yeri yakınları ve yetkililere bildirmesiyle kurtarıldığı görüldü.

DIŞARIDA SABAHLADILAR
6.8 büyüklüğündeki deprem hem merkez Elazığ’da hem de depremin hissedildiği civar illerde büyük paniğe yol açtı, halk sokaklara döküldü. Diyarbakır, Malatya, Tunceli, Bingöl, Bitlis, Mardin dışında Hatay ve Adana, Mersin, Samsun, Niğde gibi şehirlerde de hissedildi. Deprem öte yandan Suriye, Irak ve İran gibi civar ülkelerde de hissedildi. Elazığlı vatandaşların bir bölümü dışarıda sabahlarken, bazıları da okullar ve spor tesislerinde geceyi geçirdi. 

DEPREM UZMANLARI: DOĞU ANADOLU FAYI UYANDI
Prof. Dr. Şükrü Ersoy: Elazığ’da daha önce de bir deprem olmuştu. Bu bölge kritik bir bölge. Çünkü bu bölgede fay hattının gerilimi yüksek... Böyle bir depremin olabileceği bekleniyor ve öngörülebiliyordu. Doğu Anadolu’da uzun süreden beri bir deprem yoktu. Bekleniyordu ama bu deprem önemli. Yer kabuğunu kırmış olabilir. Bu anlamda da büyük bir enerji boşalmıştır. Artçılar olacak.
Prof. Dr. Naci Görür: Doğu Anadolu fay hattı uyanmaya başladı. Bu fay üzerinde uzun yıllardır deprem olmuyordu. Bu deprem fayın hareketlendiğini gösteriyor. Bu zamana kadar depremler Kuzey Anadolu fayı üzerindeydi. Bu fay kırıldı 7 üzerinde deprem meydana geldi. Bu fayda büyük depremler görmemiştik. Bu da bizi endişelendiriyordu. Kuzey Anadolu deprem üretip enerjiyi atıyor ama burada da bir deprem zinciri meydana getirebilir diye düşünüyorduk. Elazığlı olmam nedeniyle, Elazığ'da bir zamanlar Elazığ'ın depremselliği ile ilgili konferanslar verdim, uyarılar yaptım, Elazığ ve köylerini depreme hazırlayın dedim. Bu konuda kitaplar basıldı. Ama maalesef pek bir şey yapılmadı. Tıpkı İstanbul'da olduğu gibi. Bununla da kalmadık. Yine Elazığlı olan Prof. Namık Çağatay ve İTÜ'deki arkadaşlarla birlikte Bingöl, Elazığ, Malatya, Maraş valilik ve belediye başkanlıklarını ve bu kentlerdeki üniversiteleri bir araya getirdim. Harita Genel Komutanlığını da işe katarak proje hazırladım. TÜBİTAK, DPT gibi birçok yere başvurduk reddedildi. Halbuki her fay kuşağında depremin er geç geleceği biliniyor.
Prof. Dr. Şerif Barış: Türkiye’de büyük deprem beklenen 15 riskli bölge var. Elazığ’daki fay zonu da o riskli bölgelerden biriydi. 2004 ve 2007’de de burada 5 büyüklüğünde depremler olmuştu. Son deprem büyük ve yıkıcı bir deprem. Ama Akhisar ve Ankara’daki depremlerle bir alakası yok. Üçü de birbirinden ayrı depremler. Etkileşim söz konusu değil. Elazığ’daki depremde Akhisar’dakinden 32 kat daha fazla enerji açığa çıktı. Çok uzaklardan hissedilmesi normal. Türkiye bir deprem ülkesi. Deprem önlenemez ama zararı azaltılabilir. Bu da ancak deprem eğitimiyle olur.
Prof. Dr. Süleyman Pampal: Osmaniye'den bile hissedildi. Arada çok büyük uzaklık var. Bölgenin yapısı iyi değil riskli. Kırsal bölgelerdeki yapılar emin olun kötü olmuştur. Diliyorum ki can kaybı az olur.

 

 

Tarih: 25 Ocak 2020 Cumartesi    Hit: 2503

Fotoğraflar
  • #
  • #
  • #
Henüz yourm yapılmadı, ilk yorum yapan sen ol