Türkiye ilk kez İsrail ordusunun 'sorunlar' listesinde

Türkiye ilk kez İsrail ordusunun 'sorunlar' listesinde

Doğu Akdeniz'deki doğalgaz geriliminin tırmandığı bir dönemde Türkiye, İsrail ordusunun yıllık raporunda ilk kez 'sorunlar' listesine alındı.

İsrail ordusunun her yıl hazırladığı istihbarat raporunda, Türkiye’nin ilk kez ‘gelecek yıl beklenen meydan okumalar’ listesine alındığı belirtildi. The Times of Israel gazetesinin aktardığı raporda, ‘İsrail ordusunun Türkiye’yle doğrudan çatışma öngörmediğini ancak Doğu Akdeniz’deki gerilim nedeniyle gelecek yıl karşılıklı sorun yaşanma ihtimali bulunduğu’ ibareleri yer aldı.

Haberde, “Türkiye’yle diplomatik ilişkilerin resmen sürmesine rağmen, İsrail ordusu Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bölgedeki saldırgan politikalarını, önümüzdeki sene için yapılan yıllık değerlendirmede ‘meydan okumalar” listesine aldı” denildi. Gazete, “Askeri İstihbarat, Türk liderinin politikalarını bu rapora ilk kez dahil ediyor” ifadeleri kullanıldı.

‘DOĞRUDAN ÇATIŞMA ÖNGÖRÜLMÜYOR’

İsrail devletinde politika belirleyicilere her yıl sunulan raporda, ‘ordunun 2020’de Türkiye’yle doğrudan çatışma öngörmediği ancak Ankara’nın bölgede giderek kavgacı hale gelen adımları nedeniyle önümüzdeki yıl yakından izlenmesi gereken önemli tehlikelerden biri haline geldiği’ yorumu yapıldı. Raporda Türkiye’den İsrail’e yöneltilen belirli bir tehditten söz edilmese de, son dönemde izlenen politikalara işaret edildi.

İsrail ile Türkiye, Doğu Akdeniz’deki doğalgaz geriliminin farklı kamplarında yer alıyor. İsrail, Yunanistan ve Kıbrıs önceki hafta, İsrail ile Kıbrıs gazını Avrupa’ya taşıması planlanan bin 900 kilometrelik EastMed boru hattının temelini oluşturacak üçlü bir anlaşmaya imza atmıştı.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.