-Kumluca Belediye Başkanı Çetinkaya: “Nevruz’un Türklük tarihinde önemli bir yeri olduğunu gördük”

-“Bu yıl yapacağımız Kumluca güreşlerimiz, yağlı güreşin doğduğu topraklardan gelecek misafirlerimizle daha da güzel olacak”

Türkiye Güreş Federasyonu ve Kumluca Belediyesi tarafından oluşturulan heyet, 21 Mart Nevruz kutlamaları ve Türk güreş tarihiyle ilgili Kazakistan'a gerçekleştirdiği incelemelerin arından Türkiye’ye döndü.

Dışişleri Bakanlığı desteği ile Güreş Federasyonu tarafından, Kazakistan’ın Türkistan şehrinde düzenlenen Nevruz kutlamaları ve yağlı güreş ile ilgili inceleme gezisine, Türkiye Güreş Federasyonu Asbaşkanı Mehmet Ayhan, Kumluca Belediye Başkanı Hüsamettin Çetinkaya ve 2016 Kırkpınar Başpehlivanı Recep Kara, güreş sporu spikeri Gökhan Günaydın da yer aldı.  

Üç gün süreyle Kazakistan’ın Türkistan ve Çimkent şehirlerinde Nevruz kutlamaları ve yağlı güreşin doğduğu topraklarda incelemelerde bulunduklarını ifade eden Çetinkaya, özellikle Nevruz kutlamalarının Türklük tarihinde önemli bir yeri olduğunu gözlemlediklerini söyledi.

Aralarında Türkiye’nin de yer aldığı altı ülkeden oluşan Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) tarafından Nevruz etkinliklerinin her yıl bir ülkede kutlandığını kaydeden Çetinkaya, Anadolu’nun eğlence tarzıyla, Türki Cumhuriyetlerinde düzenlenen eğlencelerin birbirlerine çok yakın olduğunu belirtti.

Çetinkaya şunları söyledi:

“Bir kez daha gördük ki Türkiye Cumhuriyetleriyle, ülkemiz arasında çok derin tarihsel, kültürel ve yaşam birliktelikleri var. Gezimiz sırasında karşılaştığımız Kazakistanlı kardeşlerimizin sevgisiyle, Türkiye’ye olan muhabbetleriyle karşılaştık. Türki Cumhuriyetlerinde her yıl 21 Mart’ta Nevruz kutlamaları yapılıyor. Bu etkinliklerin bizde yapılan etkinliklerle bir çok benzer yanları var. Özellikle Kumluca’da bu yıl 18. gerçekleştireceğimiz Tarım ve Seracılık Festivalimiz içerisinde yer alan Yörük göçü ve Yörük obalarımızın aynısını, Kazakistan’daki etkinliklerde de gördük. Bu etkinliklerde aynı bizde olduğu gibi, insanların bir araya gelmeleri, kaynaşmaları sağlanıyor. Bizim festivalimizin de kültürümüzün yaşatılmasında, gelecek nesillere aktarılmasında önemli rolü olduğunu belirtmek istiyorum.”

Gezi sırasında Hoca Ahmet Yesevi’nin türbesini de ziyaret ederek, yarın için Antalya’ya gelecek sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a, Dışişleri Bakanı sayın Mevlüt Çavuşoğlu ve 2016 yılı Kırkpınar Başpehlivanı Recep Kara tarafından iletilmek üzere buradan toprak aldıklarını dile getiren Çetinkaya, ayrıca etkinliklerde “Kazak Barsı” adı verilen Kazak güreşini de izlediklerini kaydetti.

Çetinkaya, “Güreş Federasyonumuzun organizesiyle, Kazakistan’a gerçekleştirdiğimiz ziyaretlerde güzel izlenimler edindik. Türk İslam gelenek ve görenekleri üzerine yapılan yağlı güreşin doğduğu topraklarda, güreşle inceleme ve görüşmelerimiz oldu. Kazakistan Çimkent Spor Bakanı Nurcan Katayev ile görüştük, kendilerini ve güreşçileri Kumluca’daki güreşlerimize davet ettik. Bu yıl yapacağımız Kumluca güreşlerimiz, yağlı güreşin doğduğu topraklardan gelecek misafirlerimizle daha da güzel olacak.” dedi.