Türkiye ekonomisi ikinci çeyrekte % 1.5 daraldı

Türkiye ekonomisi geçen yıl TL'nin sert değer kaybetmesinin ardından oluşan resesyonun etkilerini üzerinden atmaya başlarken, ikinci çeyreğinde %1.5 daraldı. İç talepteki toparlanmaya karşın yatırımlardaki düşüş dikkat çekti.

TL'nin geçen yıl %30'un üzerinde değer kaybetmesiyle enflasyon ve faizler yükselirken, ülkenin resesyona girmesiyle iç talep sert bir şekilde gerilemişti. Böylece ekonomi yıllık olarak son üç çeyrekte daralma kaydediyor. 
Verilere göre özel tüketim harcamaları yılın ikinci çeyreğinde  %1.1 ile ilk çeyreğe göre daha düşük bir daralma kaydederken, yatırımlarda ise %22.8 ile daha yüksek bir daralma gözlendi. Bu dönemde mal ve hizmet ihracatı %8.1, kamu harcamaları %3.3 arttı. 
En yüksek daralmanın gözlendiği inşaat sektörünün ekonomiye negatif katkısı da %1 oldu. 
QNB Finansbank Ekonomisti Deniz Çiçek, GSYH'nin tüketim harcamaları nedeniyle ikinci çeyrekte bir miktar yukarı yönlü sürpriz yaptığını, üçüncü çeyreğe ilişkin öncü göstergelerde de toparlanma olduğunu söyledi. Deniz Çiçek, "Üçüncü çeyrekte bir önceki çeyreğe göre ve yıllık bazda %0'a yakın büyüme bekliyoruz" dedi ve şöyle devam etti: 
"Finansal koşulların ikinci çeyrekte sıkılaşmasına ve ardından kredi büyümesindeki yavaşlamaya rağmen, ekonomik faaliyet henüz öngördüğümüz kadar yavaşlamadı. Bu yıl için % 0'lık büyüme tahminimizde risklerin yukarı yönlü olduğunu görüyoruz." 
Bu arada TÜİK ilk çeyrek için %2.6 olarak açıkladığı daralmayı %2.4 daralma olarak revize etti.

"Toparlanma kırılgan'

İş Yatırım Ekonomisti Muammer Kömürcüoğlu, ise  "İkinci çeyrek itibariyle dipten çıkışın başladığını düşünüyoruz. Yılın ikinci yarısında büyümenin artıya geçmesini bekliyoruz. Üçüncü çeyreğe dair öncü göstergeler toparlanma görüşümüzü destekliyor ancak bu toparlanmanın şimdilik kırılgan olduğunu belirtmek gerek. İkinci yarıda toparlanmanın boyutunu TCMB faiz indirimlerinin seyri ve küresel risk iştahı belirleyecek. 2019 toplam büyüme tahminimizi %0'da koruyoruz." dedi. (Reuters)

    

Kategoriler

Güncel