Türkiye dikkat! Arkasında büyük bir oyun olabilir

Terör örgütü PYD'nin Menbiç'ten çekilerek bölgeyi Esed'e bırakması beraberinde ciddi soru işaretleri getirdi.

Türkiye dikkat! Arkasında büyük bir oyun olabilir
Türkiye dikkat! Arkasında büyük bir oyun olabilir
GİRİŞ 03.03.2017 16:47 GÜNCELLEME 04.03.2017 16:44
Bu Habere 270 Yorum Yapılmış

Haber7.com/Detay haber

El Bab'ın tamamen kontrol altına alınması ardından Türkiye'nin Menbiç'e operasyon sinyali vermesi terör örgütü PKK/PYD, ABD ve Esed tarafında büyük panik yaratmıştı.

Türkiye ve ABD arasında süren Rakka operasyonu görüşmelerinde Türkiye'nin masaya koyduğu PYD ve Menbiç şartı ABD tarafından sıcak karşılanmamış ve ABD, Türkiye'nin PYD'ye dokunmadan Menbiç'i es geçerek Rakka'ya yönelmesini istemişti. Türkiye kabul etmeyip operasyon sinyali verince de ABD, Menbiç'te PYD'yi koruma çalışmalarına başlamıştı.

TÜRKİYE KARARLILIK MESAJI VERİNCE YENİ PLANI DEVREYE SOKTULAR

Hatta bunu bir adım ileri götüren ABD, Menbiç'e kendi askerlerini Menbiç'e göndererek Türkiye'nin olası bir operasyonunu engellemeye çalışmıştı. Olası operasyon için en büyük risk Türk ve ABD askerlerinin karşı karşı gelmesi gösterilirken Bakan Çavuşoğlu'nun verdiği 'YPG çekilmezse vururuz, taviz yok' mesajı sonrası çok kritik bir gelişme yaşandı.

KARARI RUSYA AÇIKLADI

Rusya Genelkurmay Başkanlığı Ana Harekat Daire Başkanı Rudskoy, Menbiç'in, bugünden itibaren Suriye ordusuna devredileceğini bildirdi. Rudskoy, Bakanlıkta düzenlenen bilgilendirme toplantısında, Rusya Savunma Bakanlığı yetkililerinin katılımıyla gerçekleştirilen görüşmelerde, terör örgütü PYD/PKK'nın, Menbiç ve çevresinden çekilmeyi, buranın Esed güçlerine devredilmesini kabul ettiğini söyledi. Rus komutan, 3 Mart'tan itibaren Şam yönetiminin Menbiç ve çevresinde devlet faaliyetlerini yürütmeye başlayacağını ifade etti.

AÇIKLAMA BİR ÇOK SORU İŞARETİNİ DE BERABERİNDE GETİRDİ

ABD, Fırat Kalkanı harekatının başından beri Türkiye'nin bölgede operasyon düzenlemesini ve ilerlemesini istemiyordu. Fırat Kalkanı operasyonuna çoğu zaman Koalisyon güçleri çerçevesinde bile destek vermeyen ABD, ÖSO ile beraber TSK'nın terör örgütü PYD'nin elinde bulunan Menbiç'e operasyon düzenleyerek kontrolü sağlamasına karşı çıkıyordu. Türkiye'nin Menbiç operasyonu için verdiği kararlılık mesajı sonrası PYD'nin bölgeyi Esed'e bırakmak istemesi kafalarda soru işaretleri uyandırdı. Çünkü verilen bu karar Türkiye'nin Menbiç operasyonunu zora sokacak.

- ABD, bölgeye gönderdiği kendi askerlerinin bile Türkiye'ye engel olmayacağını anlayınca olası bir operasyonu engellemek için bölgeyi PYD'den temizlenmiş gibi göstermek için Esed'e mi bıraktırıyor? 

- Özellikle ABD askeri kanadı Rakka operasyonunu terör örgütü PYD ile yapmak istiyor. Terör örgütü PYD'nin ABD'ye 'Türkiye Menbiç'e operasyon düzenlerse Rakka'dan güçlerimizi çekeriz' açıklaması sonrası ABD, Rakka'daki PYD'li teröristlerin bölgede kalması için böyle bir kılıf bulmuş olabilir mi? ( (Esed ve PYD'nin Fırat Kalkanı operasyonuna karşı bir çok kez iş birliği yatığı biliniyor. Bölge Esed hakimiyetinde gözükürken PYD terör faaliyetlerini bölgede bu kılıf altında sürdürmeye devam edebilir?

RUSYA VE ABD ARASINDA YENİ BİR ANLAŞMA MI?

- Ateşkesin olduğu bölgede PYD'yi terör örgütü olarak görmeyen iki ülke olan Rusya ve ABD, operasyonsuz bir çözüm için yeni bir işbirliğine giderek Menbiç operasyonunu bu şekilde engellemeye çalışmış olabilir mi? (ABD'nin PYD'ye karşı tutumu net bir şekilde biliniyor. Yakın zaman içinde ise Rusya'nın başkenti Moskova'da, terör örgütü PKK'nın Suriye uzantısı PYD'nin kontrolündeki bölgeleri temsil ettiği bir ofis açıldı. Ayrıca geçtiğimiz ay Rusya Dışişleri Bakanlığı Dördüncü Avrupa Dairesi Başkanı Aleksander Botsan, Rusya’da PKK ve Suriye’deki YPG örgütlerini terörist olarak tanımadıklarını açıklamıştı.)

ABD TÜRKİYE'YE SÖZ VERMİŞTİ AMA...

ABD'nin Rakka operasyonu için Türkiye'ye yaptığı iki kritik ziyarette masada konuşulanlardan birisi de Türkiye’nin ABD ile birlikte Rakka operasyonunu gerçekleştirmesi halinde ABD'nin YPG’nin Menbiç’i terk etmesini ve Fırat’ın doğusuna çekilmesini sağlamasıydı. (PYD bu karara göre Menbiç'ten çekiliyor olsa dabölge ÖSO'ya değil de işbirliği içinde Esed'e bırakılmış durumda)

ABD'DE FIRAT KALKANI PANİĞİ, ABD ASKERİ UNSURLARINI CERABLUS'A KAYDIRDI

Rejim ve PKK/PYD arasındaki anlaşmanın açıklanmasıyla Münbiç içindeki ABD askerlerinin bir kısmı zırhlı araçlarla harekete geçerek ilçenin kuzey uçlarında konuşlandı.

Münbiç kentindeki görgü tanıklarından alınan bilgilere göre, PYD/PKK teröristleriyle Hilvanci köyünde konuşlanan ABD unsurlarının, Fırat Kalkanı'nın kontrol ettiği Cerablus'a sıfır konumunda bulunduğunu bildirdi.

ABD güçlerindeki hareketlenmeyi, rejim ordusunun gelme ya da ÖSO'nun ilçeye kuzeyden yönelme ihtimaline karşı tedbir almak şeklinde değerlendiriyor.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 270
  • hasan 7 yıl önce Şikayet Et
    türkiyenin kararlılığı ortaya konmalı menbiçe ordu yürümeli.ancak ozaman rusyada abd de bizi ciddiye alırlar.
    Cevapla
  • ali 7 yıl önce Şikayet Et
    Amerikaya rağmen Rusyanın izniyle el bab operasyonunu yaparken halen amerikaya rakkada bizide yanına al diye yalvar yakar olurken Rusyanın tersine döneceğini ve Türkiyeyi bu coğrafyadan silmeye çalışan Amerikayla ortak harekete başlayacağını düşünmeliydiniz şimdi işin içinden çıkın bakalım artık pkk yok rusya ve amerika var karşında
    Cevapla
  • mehmet 7 yıl önce Şikayet Et
    bildiğini mi sanıyorsun
    Cevapla
  • VATANSEVER 7 yıl önce Şikayet Et
    Rusya ikili oynuyor büyük risk olur diye operasyonu engellemeye çalışıyor. Es 400 ler ondan geciktiriyorlar.
    Cevapla
  • TURAN TAKTİĞİ 7 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye Uyanık Olmalı Çünkü Ne RUSYA Ne İRAN Ne de ABD'YE Güvenilmez Türkiye Farklı Planları Düşünmeli Ve Kendi Taktiğini Uygulamalı
    Cevapla
  • arif 7 yıl önce Şikayet Et
    sakin inanmayin esad gucleri teror le farki yok esad guclerini vurmaliyiz gerekirse esad pyd yardim ettigi icin o bolgelerde n keisnlikle cikartilmali, esad gucleri iceri girsin sonra etrafini sarin havadan imha edin 3 gun bile dayanamazlar.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bakan Yerlikaya duyurdu! Diyarbakır ve Mardin belediyelerine müfettiş görevlendirildi
IMF'den Türkiye açıklaması