Türk Yahudi toplumundan: Geziler ve Tu Bişvat kutlamaları

Toplum
7 Şubat 2018 Çarşamba

Göktürk Talmud  Tora Şabat etkinliği

Göktürk Talmud Tora 3 Şubat Şabat günü Şaar Aşamayim Sinagogu’nda çok renkli bir etkinliğe katıldı. Talmud Tora Başkanı İzzet Barokas’ın daha önce duyurduğu etkinlikte çocuklar, anne ve babalarıyla birlikte sinagoga geldiler. Haham Akaal Rav İsak Alaluf bütün çocukların Ehal kapılarını birlikte açmalarını istedi. Bütün mitsvalar çocuk ve gençler tarafından uygulandı. Sefer Tora’nın ardından yürüyen çocuklar ortama çok neşeli ve renkli bir görünüm kattı. Tora ve On Emir’in okunmasından sonra On Emir’i de kendileri seslendirdiler.

Talmud Tora’nın verdiği Seuda sonrasında Haham Akaal Rav Alaluf gözetiminde Sefer Tora’nın çıkarılması, hazırlanması tatbik edildi. Daha sonra çocuklar Sefer Tora’ya yakından bakma fırsatını elde ettiler. Çocukların son derece mutlu ve memnun ayrıldığı etkinlikte bir konuşma yapan Rav Alaluf emeği geçenlere ve Talmud Tora yönetimine teşekkür etti.

 

‘Alef ile Tarihimizi Tanıyoruz’ bu ay Yeldeğirmeni’ndeydi

Alef bünyesinde Mois Gabay’ın rehberliğinde gerçekleşen ve Yahudi mirası mekanlarımızı tanıtmayı amaçlayan kültür turu projesinin Ocak ayı için seçtiği mekan 19. Yüzyılın ikinci yarısından itibaren Yahudi toplumunun yoğun olarak yaşadığı bölgelerden biri olan ‘Yeldeğirmeni- Haydarpaşa’ semtiydi. Haydarpaşa Hemdat Israel Sinagogu’nda düzenlenen Tu Bişvat kutlamasını da fırsat bilen Alef gezginleri 28 Ocak Pazar günü Yeldeğirmeni – Kadıköy ve Moda’da keyifli bir yürüyüş turu gerçekleştirdiler. Tur esnasında Yahudi mirasının izlerinde Kadıköy Hemdat Israel Sinagogu, Soryano Eczanesi, Doktor Bitran ve Benoziyo’nun muayenehaneleri, Bakkal Albert’in dükkânı, Merhum Terzi Salamon Seviş’in atölyesi, Kerribarcı Apartmanı, Alaton, Menase, Valpredo apartmanları da görülen mekanlar arasındaydı.  Tur esnasında Kadıköy’de yaşamış toplum büyüklerini de anan katılımcılar, tarihin izlerinde tura katılarak verimli bir Pazar günü geçirdiler.

 

Galata Yahudi Mirası Turu

25 Şubat Pazar Günü 500. Yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesi Şalom Gazetesi yazarı, profesyonel tur rehberi Mois Gabay ile Galata’ya bir tur düzenliyor. Programı dahilinde Aşkenaz Sinagogu,  İsimsiz Heykel, 6. Daire binası, Sarı Madam’ın kahvesi,  İtalyan Sinagogu, eski matsa fırını, Raymondo D’Aronco’nun çeşmesi ve Galata surlarından kalanlar, Neve Şalom Sinagogu, 500. Yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesi, Gerez evi, Serdar-ı Ekrem Sokak (Doğan, Asseo, Braunstein apartmanları) Beyoğlu Göz Hastanesi, Schneidertempel ve Kamondo Merdivenleri gibi tarihi yerler gezilecek.

Geziye katılmak isteyenler rezervasyon için 0212 292 63 33 no’lu telefona veya [email protected]’a başvurabilirler.

 

 

Bar-Mitsva, Bat-Mitsva Kulüplerinin Tu Bişvat gezileri

Yoel Bar-Mitsva ve Annette Bat-Mitsva Kulüpleri 4 Şubat Pazar günü 15. yüzyılın başlarında Makedonya’nın Ohri kentinden göç eden Yahudilerin kurmuş olduğu Balat Ahrida Sinagogu’nu ziyaret ettiler. Gençler Rav İzak Peres’in anlatımıyla sinagog objelerini tanırken, 500 yıldan fazla geçmişi olan Sefer Toralara yakından bakma şansını da yakaladılar. Teva’nın bir gemi şeklinde olması tarihin farklı olaylarını birleştirip, bütünlük sağlamalarına fırsat vermiş oldu. Ardından sinagog bahçesine ağaç diken çocuklar Balat Ahrida Sinagogu yönetimi tarafından hazırlanan ikramları da yediler.

Ardından bir asırdan uzun bir süredir toplumumuzun bireylerine sağlık ve bakım hizmeti veren Or Ahayim Hastanesi’ne giden ve öğle yemeği ile ağırlanan 75 kadar genç eğitmenleriyle birlikte Rav İzak Peres’in açıklamaları eşliğinde Tu Bişvat berahalarıyla meyvelerini yediler.

Daha sonra hastane bahçesinde ektikleri fidanlarla bayramın anlamını bir kez daha hissettiler. Gençler ektikleri fidanların gelişimlerini sürekli olarak izleyip sahiplenecekleri sloganıyla neşe ve sevinç içinde hastaneden ayrıldı.

 

Etz Ahayim’de geleneksel kutlama

30 Ocak Salı akşamı, Tu Bişvat Bayramı, Hahambaşı Rav İsak Haleva’nın ve kalabalık bir yahid grubunun katılımı ile Ortaköy Etz Ahayim Sinagogunda neşe içinde kutlandı. 

Hahambaşı Rav Haleva’nın salona gelmesi ile başlayan kutlama İsrail’den gelen sanatçı Moshe Cohen’in şarkıları ile devam etti. İsrail’in farklı bölgelerinde konserler vererek hayranlarının gönlünde taht kuran değerli sanatçı her sene olduğu gibi bu sene de Etz Ahayim ailesini şarkıları ile coşturdu. Sırası ile buğday, zeytin, hurma, üzüm, şarap (üzüm suyu), incir, nar ve portakalın berahalarının söylenip yendiği geleneksel Tu Bişvat Sederi, sinagogun Haham Akaali Rav Naftali Haleva’nın yaptığı açıklamalar ile anlam kazandı. Dua aralarında, Moshe Cohen’e Ladino söylenen Avraam Avinu şarkısı ile eşlik eden Reyna Haleva uzun süre ayakta alkışlandı.

Kutlama sonunda yahidler kendilerine bu güzel geceyi yaşama imkânı tanıyan başta Rav Akaali Naftali Haleva olmak üzere tüm Etz Ahayim ailesine içtenlikle şükranlarını sundul. 18 senedir eksiksiz olarak Tu Bişvat kutlamasının gerçekleşmesinden dolayı teşekkür ettiler ve her seneye nasip olması dilekleri ile sinagogdan ayrıldılar. Bu gecenin gerçekleşmesine imkân veren başta sponsorlara teşekkür eden Ortaköy Etz Ahayim Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Alber Elvaşvili konuşmasının devamında her ayrıntı ile ayrı ayrı ilgilenerek davetlilere unutulmaz bir gece yaşatan Moshe Cohen’e her sene olduğu gibi tüm bayramları kutlamalarda enerjisi ile bastan sona organizasyonu düzenleyen sinagogun Rav’ı Naftali Haleva’ya ve Ortaköy Etz Ahayim Sinagogu Hanımlar Kurulu nezdinde Berrin Yaeş, Leyla Haleva, Ester İpekçioğlu, Hayim Aktel, İzzet Yaeş, Marsel İpekçioğlu, JakArditi ve Pixus organizasyonuna ayrıca teşekkür etti.

 

Şaar Aşamayim’de  Tu Bişvat

30 Ocak Salı gecesi  meyve veren ağaçların bayramı Tu Bişvat, Şaar Aşamayim sinagogunda keyifli ve anlamlı bir etkinlikle kutlandı. Şaar Aşamayim Sinagogu Haham Akaali Rav İsak Alaluf, seder öncesinde Tu Bişvat’ın hayatın kendisini anlatan bir mucize olduğunu, hayattan örneklerle paylaştı.

Renkli Tu Bişvat sederini yönetirken değerli bilgiler paylaşan Rav Alaluf, sederin ardından söz alarak, öğretmen ve Rabi olmanın zor ancak çok anlamlı olduğunu paylaştı. Bu paylaşımın ardından sinagoga konuk konuşmacı olarak davet edilen Rav Moşe Modiano, Tanrı korkusu ve Tanrı’nın yolundan gitmek konulu bir sunum gerçekleştirdi. Rav Modiano, hem yaşanmış örnek hikâyeler, hem de esprili anekdotlar eşliğinde yaptığı konuşmasında esas mutluluğun, Tanrı’nın istediği yoldan gitmenin ve mitsva yapmanın verdiği mutluluk olduğunu paylaştı. Sunum sonrasındaki konuşmasında Rav Alaluf, katılımcılara ve emeği geçenlere teşekkür etti.

31 Ocak Çarşamba günü ise Talmud Tora gençleri ve çocuklar, değişik ve anlamlı bir etkinlikte bir araya geldi. Rav İsak Alaluf’un Tu Bişvat hakkında bilgilendirme yaptığı etkinlikte çocuklar eğlenerek öğrenmenin mutluluğunu yaşadılar. Eğitmenlerin özenle hazırladığı birbirinden güzel aktivitelerle neşe içinde tamamı yenilebilir Tu Bişvat ağaçları hazırladılar. Rav İsak Alaluf’un yönlendirdiği Tu Bişvat sederinde, yedikleri meyvelere ait berahaları ve bunların anlamlarını öğrenme imkânı buldular. Çocukların mutluluğunun gözlerinden okunduğu, velilerin de ilgi gösterdiği etkinlik, Talmud Tora eğitmenlerinin sevgi dolu emekleri ile samimi ve keyifli bir atmosfer içinde gerçekleşti.

  

Golden Age dostlarının keyifli gezisi

Ocak ayında Golden Age Hanımları eşliğinde servislerle Kireçburnu’nda bulunan Set Balık Restoranına gelen Golden Age dostları, Başkan Sara Hazak ve arkadaşları tarafından karşılandı. Katılımcılar manzara eşliğinde, öğle yemeğinin sunulduğu sıcacık bir günü paylaştı; ardından deniz kenarında yürüyüş yapma fırsatı da buldu. Mekândan ayrılırken Golden Age dostları böylesine güzel bir günü yaşattıkları için yöneticilere teşekkür edip, hep birlikte keyifli bir gün geçirmenin mutluluğuyla ayrıldı.