Türk Ocakları Dinar Şubesinin, Dinar Belediyesinin katkıları ve Dinar Yazarlar ve Şairler Kültür Derneği’nin katılımı ile 15. Mart 2017 Çarşamba günü akşam Park Âlâ Konferans Salonu’nda gerçekleştirdiği Çanakkale Şehitlerini Anma Programında Çanakkale Ruhu, yaşandı, yaşatıldı: Gurur ve hüzün birbirine karıştı.

Programa Belediye Başkanı Saffet Acar, Dinar Belediyesi Meclis Üyeleri, AKP Dinar İlçe Başkanı Burhanettin Yüksel, CHP İlçe Başkanı Mevlit Er, BPP İlçe Başkanı Nuri Çetin, Şehit Aileleri Derneği Başkanı Hasan Ceylan, Çanakkale Gazisi Mehmet Çavuş’un (İpek) yakınları, bazı Sivil Toplum Kuruluşlarının temsilcileri, Muhtarlar ve çok sayıda Dinarlı dinleyici katıldı.

Programa saygı duruşu ve İstiklâl Marşı’nın okunmasıyla başladı. Daha sonra Program Sunucusu Emekli Öğretmen Kadir Çalışkan’ın daveti ile kürsüye gelen Belediye Personeli Gazi Yılmaz şehitlerimize ithafen Kur’anı Kerim okudu ve dua etti. Bundan sonra açılış konuşması için sahneye gelen Türk Ocakları Dinar Şube Başkanı Raif Öztürk katılımcılara teşekkür ettikten sonra, kısaca Türk Ocaklarının kuruşu ve amacı hakkında bilgi verdi. Başkan Öztürk sözüne;   “Türk Milletinin değerlerini sevmeyi, dertleriyle dertlenmeyi ve bu dertlerin çözümü için fikir üretmeyi ülkü edinen Türk Ocakları için; Çanakkale Şehitlerini anmak milli bir ödevdir. Çanakkale Ruhu” konulu böyle bir konferansı düzenlememizin iki önemli sebebi vardır. Bunlardan ilki, bizi Anadolu’da boğmak, yok etmek isteyen Emperyalist devletlerin karşısına çıkarak, onlara Çanakkale Boğazını, Gelibolu yarımadasını dar eden; bir daha köyüne, baba ocağına, yâr kucağına dönemeyen şehitlerimize vefa borcumuzu ödemeyebilmektir. İkinci sebep; dünyanın en güçlü devletleri olan İngiltere, Fransa, Rusya gibi devletlerin en güçlü silah, teçhizat ve donanmaya sahip ordularına karşı, iman dolu göğüslerini siper eden ve dünyanın en büyük destanını yazarak, Çanakkale’yi Geçilmez yapan Anadolu çocuklarının ruh dünyasını tanıtmak ve yaşatmaktır. 

Çanakkale Ruhu’nu tanımalı, tanıtmalı, yaşamalı ve yaşatmalıyız. Çünkü o ruha bugün de 1915’li yıllarda olduğu gibi ihtiyacımız vardır. Çünkü dün “Türkiye, Türk Milletine bırakılmayacak kadar önemli bir yerdir, “ diyen emperyalist güçler, bugün de Türkiye’yi kuşatmanın planlarını yapıyor. Bin bir oyunla bizi bize kırdırmayı, bizi içerden çökermeyi düşlüyor,” diyerek devam etti.

Başkan Öztürk sözlerini birlik beraberlik dilekleriyle şöyle bitirdi. “Biz bu cennet vatanı bize bırakan; cephelerde silah arkadaşı, din kardeşi ve kan kardeşi olan,  bu aziz şehitlerin, Necip Türk Milletinin çocuklarıyız. O yüzden birbirimizi ötelemeden, aramıza fitneyi sokmadan, şer odaklarının oyununa gelmeden BU RUHA sahip çıkmalıyız. Çünkü biz, 1915 yılında olduğu gibi, bugün de“ Hep birlikte Türk Milletiyiz.!. Aziz şehitlerimizin ruhu şad, mekanları cennet olsun..” 

Bu konuşmanın hemen arkasından sahneye davet edilen İlkokul öğrencisi Nazik Yâren TURAN, jest ve mimiklerini de katarak İstiklâl Marşımızın on kıtasını ezbere okudu ve Çanakkale’yi Geçilmez yapan o ruhu dinleyicilere yeniden yaşattı. Belediye Başkanımız şiir bitiminde bu sevimli yavrumuzu Tablet ve çeşitli hediyelerle ödüllendirdi, ailesini kutladı.

Bu duygulu anların arkasından Dinar Yazarlar ve Şairler Derneği üyelerinden şair Rıfat Yiğit, “Çanakkale Geçilmez”, şair Mehmet Özcan “Altın Nesil” isimli şiirlerini okudu ve Çanakkale Ruhunu coşku ile anlattılar.

“Çanakkale Ruhu-Şehitlerimiz ve Şehitliklerimiz” konulu konferansı sunması için sahneye davet edilen Gelibolu Şehitlikleri Rehberi Fahrettin Öztürk, konuşmasının ilk cümlelerinde Çanakkale Mahşerinde kahramanlıklar gösteren Dinarlı Bombacı Mehmet Çavuş’u (İpek) yad etti, Dinar’a gelir gelmez Asri Mezarlıktaki Anıt Mezarını ziyaret ettiğini söyledikten sonra Çanakkale Şehitliklerinde yatan Dinarlı ve Afyonlu bazı şehitlerin ismini tek tek saydı.

Konuşmacı Fahrettin Öztürk bir bucuk saat süren konferansını, slayt gösterileriyle, dinleyiciyi hiç sıkmadan, hüznü, gururu bir arada yaşatarak ve zaman zaman ağlatarak sürdürdü. Dinleyicilere Çanakkale nasıl geçilmez hale getirildi, anılarla, gün gün, tarih ve yer ve komutan adlarını sayarak anlattı. Konusunda uzman olan konuşmacı, duygusal, tarihi gerçeklerle dinleyiciye Çanakkale Ruhu’nun ne olduğunu kavrattı. Konuşmacıya dinleyiciler böyle bir gün yaşattıkları için büyük ilgi gösterdi. Programın sonunda Belediye Başkanı Geli bolu Şehitlikleri Rehberi ve Eğitimci Fahrettin Öztürk’e çok anlamlı ve doyurucu bulduğu sunumu için teşekkür etti, kutladı ve günün anısına plaket verdi. Dinleyiciler, salondan hüznü ve gururu yaşayarak, vatanımıza sahip çıkmanın kararlılığı ile mutlu ayrıldı.