27 Şubat 2020 00:13

İzmir'de demir-çelik işçileri huzursuz: Sözleşme bitti baskılar bitmedi

İzmir'de HABAŞ, Ege Çelik ve İzmir Demir Çelik fabrikalarında sözleşme sonrasında yaşanan sıkıntılar ve şirket idarecilerinin baskısı bitmek bilmiyor.

Fotoğraf: Evrensel

Reklam

Turan KARA
İzmir

HABAŞ Demir Çelik fabrikasında önce ücretleri yükselen işçilerin işten atılması, mart zammını vermemek için müdürlerin baskısı ile sendikadan istifa ettirme, Ege Çelik’te eylemlerde de önde olan işçilerin atılması ve işten atmaların mart ayında da süreceği iddiası, İzmir Demir Çelik’te fabrika müdürünün çelikhanede isçilere uyguladığı baskılar ve izin alanlara ihtar yazma en çok göze batan sorunlar. Bunlarla beraber işçilerin sözleşme tarihinin başlangıcından imzalanana kadar geçen sürede oluşan farkların yatırılmaması da bir başka sorun.

"HABAŞ MÜDÜRÜ TÜRK METAL’E MEYDAN OKUDU"

HABAŞ’ta sendikacılar ile fabrika müdürü arasında gerçekleşen toplantıdan bir sonuç çıkmadığı söyleniyor. Sendika şube başkanının toplantıdan sonra işçilere bir açıklama yapmadan ayrıldığı, temsilcilerin de işçilere yanıt vermediğini dile getiren işçiler, “Temsilcilerin kafası yerden kalkmıyor. İşten atılan arkadaşlar var ama ses yok. Şube başkanı geldi kimseye bir açıklama yapmadı. Fabrikada dolaşan söylentiye göre müdür sendikacılara ‘Patronun kararı bu yönde, mart zammı, bir kısım işçiye verilmeyecek. Patronu bu kararından vazgeçirebilecek bir yiğit varsa ben görevimden istifa ederim, onu ikna etmeniz lazım’ demiş. Herhangi bir açıklama duymadık” diyerek süreci anlattı. İşçiler, HABAŞ yönetiminin işçilerin toplu sözleşme hakkını tanımamakta, ücretleri düşürmekte ve zammı vermemekte kararlı olduğunu ve Türk Metal’e meydan okuduğu söylüyor.

"SORUN ÇÖZÜLMEZSE TEPKİ OLARAK İSTİFALAR ARTACAK"

Toplantı sonrasında Türk Metal temsilcilerinin hiçbir açıklama yapmaması işçiler içinde tepkiye ve umutsuzluğa yol açarken sendikadan istifa ettirilenlerin “gelecek belirsizliği” de sürüyor. İşçiler, “Şayet Türk Metal bu olanlara sessiz kalırsa yarın kimse bu sendikada da durmaz, çağırdığı yere de gitmez. Genel müdür sendikanın onurunu çiğniyor. Genel başkanın buraya gelip sorunu çözmesini bekliyoruz. Pevrul Kavlak’ı HABAŞ’a çağırıyoruz” dedi. İşçiler bu durum çözülmezse tepki olarak istifaların artacağını ifade ederken, “Süreç İDÇ ve Ege Çelik işçilerini de etkileyecektir” diyor.

İŞÇİLER SENDİKANIN TUTUMUNU ELEŞTİRİYOR

Ege Çelik fabrikasında ise kaygılı ve sessiz bekleyiş sürüyor. Sözleşme sonrasında 26 işçinin işten çıkarıldığı ve mart ayında da bu çıkışların süreceği söylentisi var. Ancak sendikacılardan yine ses yok. “Eylemlere katılmayan arkadaşlara söylemediklerini bırakmamışlardı. İşten atmalar sürerse bir daha hiç kimse katılmaz Türk Metal’in çağırdığı yere. İşçiyi suçlamayı bıraksınlar. O kadar arkadaş çıkarılıyor onlar ne yapıyorlar? Çıkarılanlar da eylemlerde önde olanlar. İşçiyi eyleme çağır ama onu korumaya gelince ortadan kaybol. Böyle bir şey olabilir mi” diyen işiler sendikanın tutumunu eleştiriyor.

Bir başka Ege Çelik işçisi de “Sözleşme farkları hâlâ yatırılmadı. Bize söyledikleri ‘45 gün süresi var, bu sürenin tamamını kullanabilir.’ Kullansınlar bakalım. Patronlar paradan para kazanıyor. Eğer farkları aralıkta almış olsaydık 300 lira zarar etmezdik. Şimdi 300 lira zararımız var, patronun da kârı. Faize yatırır, altına yatırır kazanır. Bize de zamlar biner” diyor.

Ege Çelik işçileri de işten atmalara karşı genel başkanın İzmir’e gelmesini ve işten atmaları durdurmak için çaba göstermesini istiyor. Sendikanın verdiği sözleri yerine getirmediğini söyleyen bir işçi, “Bu temsilcilerle bir şey olmaz. Kaç sene geçti daha temsilci seçimi olmadı. Metal fırtınadan sonra söz vermişti temsilciler seçimle belirlenecek diye. Temsilci seçimleri de yapılmalı, genel başkan işyerlerini de ziyaret edip müdürlere baskıları azaltmasını söylemeli” diyor.

"ÜÇ KURUŞ ZAM ALDIK ZEHİR EDİYORLAR"

İDÇ’de çelikhane müdürünün işçiler üzerindeki baskısı da devam ediyor. İşçilere göz açtırmayan ve işçiye mazeret hakkı tanımayan bir çalışma dayatıldığı ifade ediliyor. Bir işçi, “Çelikhane müdürü HABAŞ’tan geldiğinden bu yana burada sistem değişti. İnsana saygı duymuyor, ha bire üretim yapılsın istiyor. İnsanların aldığı hastalık raporlarına bile karışıyor. Uzun rapor almak zorunda olanları bizzat görüp ikna edilmek istiyor. Böyle üretim, böyle çalışma mı olur? Üç kuruş zam aldık, zehir ediyorlar. Sendikanın gücünü hissetmiyoruz. Pevrul Kavlak gelsin buraları görsün” diyor.

HABAŞ İŞÇİLERİ FABRİKADA AÇIKLAMA YAPARAK PROTESTO ETTİ

HABAŞ’ta işçilerin yoğun baskısıyla salı günü 08.00-16.00 vardiyası çıkışında servis kalkış yerinde toplanan işçilere baştemsilci açıklama yaptı. Bastemsilcisi Mustafa Uğuz fabrikada yaşanan gelişmeleri ve patronun uzlaşmaz tutumunu kabul etmeyeceklerini aktardı. Sendikanın işten atmaları durdurmak, atılan işçileri geri aldırmak için mücadele ettiğini belirten Uğuz, “Sözleşme sonrası aldığımız ücret artışı işvereni rahatsız etti ve 26 arkadaşımızı işten çıkardılar. Arkadaşlarımıza sendikadan istifa baskısı yaptılar. Biz bunu birlik olarak durdurabiliriz, durduramazsak devamı gelir. Sendikamız istifa ettirilen arkadaşların mart zammından faydalanması için hukuki bütün yolları deneyecek” dedi.

Baştemsilcinin açıklamasının işçilerin tepkisini azaltmak için yapıldığını söyleyen bir işçi, “Daha güçlü ve kararlı olunması gerek. Ne şube başkanı vardı ne Aliağa temsilcisi. Mesai olduğu için katılamayan çok arkadaş vardı örneğin. Sözleşme dönemindeki gibi kararlı olmalı. Gerekirse Genel Başkan Pevrul Kavlak gelmeli” dedi.

"PATRONUN TUTUMU KABUL EDİLEMEZ"

Konuyla ilgili görüşlerini almak için aradığımız Türk Metal Sendikası Aliağa Temsilcisi Ali Ekber Tali de, yaşanan durumun ve patronun tutumunun kabul edilemez olduğunu belirtti. Tali, “Yönetimle yaptığımız toplantıda krizi bahane ettiler. Haddehanelerde önümüzü göremiyoruz dediler. Biz de yatırımların sürdüğünü ve fabrikanın büyüdüğünü onlara aktardık. Yapılan sözleşmenin hakkımız olduğunu dile getirdik. Kabul etmiyorlar. Bir yandan sendikamız sorunu çözmek için görüşmeleri sürdürürken bir yandan da eylemlere başlayacağız, bunu kabul etmemiz mümkün değil” dedi.Türk

Reklam