22 Ocak 2020 05:24
Son Güncellenme Tarihi: 22 Ocak 2020 08:23

İşçilerin taleplerini yok sayan metal patronları lokavt kararı aldı

Metal işçilerine sefalet zammı ve 3 yıllık sözleşme dayatmasında bulunan metal patronlarının sendikası MESS lokavt kararı aldı.

Fotoğraf: Vedat Yalvaç/Evrensel

Paylaş

Metal patronlarının sendikası MESS’in 3 yıllık sözleşme ve düşük zam dayatmasına karşı Türk Metal ve Birleşik Metal-İş’in grev kararı almasının ardından patronlardan yeni bir adım daha geldi. Pazartesi günü sendikalarla yapılan toplantıda yüzde 10 zam teklifinde bulunan MESS, lokavt kararı aldığını borsaya bildirdi.

MESS'e bağlı şirketler, Kamu Aydınlatma Platformuna şu bildirimde bulundu:

"Şirketimizin üyesi olduğu Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile Türk Metal Sendikası arasında yürütülmekte olan Toplu İş Sözleşmesi müzakere sürecinde, Türk Metal Sendikası'nın almış olduğu grev kararına karşı MESS tarafından lokavt kararı alındığı ve lokavt uygulanma tarihinin sonradan tespit edilmesine karar verildiği Şirketimize bildirilmiştir."

Yaklaşık 130 bin işçiyi ilgilendiren sözleşme sürecinde metal patronları enflasyonun altında zam teklifinde bulunmuş; teklif metal işçileri tarafından reddedilmişti. Son olarak Türk Metal üyesi işçiler Bursa’da; Birleşik Metal-İş üyesi işçiler ise Gebze’de düzenledikleri kitlesel mitinglerle taleplerinde ısrarcı olduklarını göstermişti.

LOKAVT NEDİR?

Lokavt, greve çıkan işçileri işverenin topluca işten uzaklaştırması anlamına geliyor. Lokavt işçilerin işten çıkarılması değil, işveren tarafından çalıştırılmamasına verilen isim. Lokavt süresince işçilerin iş sözleşmeleri askıda kalıyor. 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanununun 59. maddesine göre, İşyerinde faaliyetin tamamen durması-na neden olacak tarzda, işveren veya işveren vekili tarafından kendi kararıyla veya bir kuruluşun verdiği karara uyarak, işçilerin topluca işten uzaklaştırılmasına lokavt deniyor. (İŞÇİ-SENDİKA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

2020'nin ilk partisi kuruldu: Anadolu Birlik Partisi (ABP)

SONRAKİ HABER

Jülide Kural: “Devran” ile barış içinde yaşamın bir parçasını tetiklemiş olabiliriz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...