Amasya Üniversitesi ev sahipliğinde 14-17 Mart 2019 tarihleri arasında Türk Dünyası Basın Sempozyumu yapıldı. Sempozyum açılış programı 14 Mart günü saat 09:30’da Milli Hâkimiyet Yerleşkesi Kongre ve Kültür Merkezi'nde oldu.

Sempozyuma Makedonya, KKTC, Azerbaycan, Kırgızistan, Gürcistan ve ülkemizin farklı üniversitelerden bilim insanları katıldı.

Sempozyumda konuşma yapan Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Orbay, Amasya’nın Türk tarihi açısından önemli bir şehir olduğunu söyleyerek sempozyumun Amasya’da yapılmasını çok isabetli bulduğunu dile getirdi. Amasya’da tarihe yön veren olayların ve olguların gerçekleştiğini, önemli şehzadelerin bu şehirde yetiştiğini, Millî Mücadele'ye giden yolda önemli adımların yine bu şehirde atıldığını ve Türk Dünyası Basın Sempozyumu'nun da Amasya Genelgesi'nin 100. yılı kutlamaları çerçevesinde yapıldığını duyurdu. Prof. Dr. Orbay, üniversite ev sahipliğinde yapılan sempozyumlarla toplumsal ve kültürel alanlardaki birçok konunun uluslararası zeminde tartışıldığını, Türk dünyası, basının doğuşu, gelişimi, toplumsal hayata etkileri, Sovyetler Birliği öncesi, dönemi ve sonrası gibi hususların ele alınacağını, Türk dünyasında matbaacılığın, basının doğuşu, gelişimi; süreli yayınların ortaya çıkışı, modernleşme süreçlerinde basının yeri ve önemi gibi konuların bilimsel bir platformda tartışılacağını ifade etti. Prof. Dr. Orbay, Türk coğrafyasında unutulan önemli şahsiyetler, basının mevcut durumu ve geleceği gibi birçok konunun sempozyumda detaylı bir şekilde irdeleneceğini belirtti.

“Türk dünyası geniş bir aile”

Sempozyuma katılan Türk Dünyası Gazeteciler Federasyon Başkanı Menderes Demir ise, “Türk dünyasında bir ilke daha imza attık. Amasya Üniversitesi ile müşterek düzenlediğimiz Türk Dünyası Basın Sempozyumu harika oldu. Türkistan’dan, Balkanlara, Ortadoğu’dan KKTC’ye tüm Türk coğrafyasından onlarca Türk bilim insanının iletişim yazılı basın, sosyal medya ve basın tarihi gibi konularda hazırladıkları bildirileri sundular. Sempozyuma ev sahipliği yapan Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Orbay başta olmak üzere üniversite Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Timur Yılmaz, Öğretim Üyesi Nazan Kahraman, üniversite personeli, Federasyonumuz Genel Muhasibi Okan Çalışkan, yönetim kurulu üyemiz Mustafa Doğan ve emeği geçen tüm üniversitelere sivil toplum örgütlerimize teşekkür ve şükranlarımı sunuyorum. Türk dünyası geniş bir aile. Bu ailenin birliği için ne yapsak azdır” dedi.