Türk doktorun devri̇m gi̇bi̇ keşfi̇ alkışlandı

Türk doktorun devri̇m gi̇bi̇ keşfi̇ alkışlandı

ABD’deki Stanford Üniversitesi’nde çalışmalarını sürdüren Prof. Dr. Utkan Demirci, geliştirdiği ‘spermcell’ adlı sistemle, kısırlık testinin cep telefonuna indirilen bir uygulamayla yapılabilmesini sağladı. Demirci, normalde yüksek maliyetli cihazlarla mümkün olan testin 2-3 dakika içinde uygulanabildiğini söyledi. “Doğadaki sistemi taklit ettik. Bu analiz doktorlara gerekli tedaviyi planlama şansı sunuyor” dedi.

Prof. Dr. Utkan Demirci, ‘spermcell’ adı verilen erkek kısırlık testi geliştirdi. Mikroçip ve cep telefonuna indirilen bir uygulama aracılığıyla 9 lira gibi maliyetle 2-3 dakika içinde gerekli analizleri yapılıyor.

Çalışmalarını ABD’deki Stanford Üniversitesi’nde sürdüren Türk bilim insanı Prof. Dr. Utkan Demirci ve ekibi, giderek artan erkek kısırlığının teşhisinde kullanılabilecek test geliştirdi. ‘Spermcell’ adı verilen test, pahalı cihazlara ihtiyaç olmadan mikroçip ve cep telefonuna indirilen bir uygulama aracılığıyla 2-3 dakika içinde gerekli analizleri yaparak, doktorlara gerekli tedavileri planlama imkanı sunuyor.      

Gaziantep’deki SANKO Üniversitesi’nce düzenlenen bir toplantıya katılan Demirci,  Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, erkeklerdeki sperm sayısının giderek düştüğünü ve yardımcı üreme tekniklerine başvurunun artmaya başladığını söyledi. Demirci, bu artışın organik beslenememe, hava kirliliği, bazı ilaçların etkileri gibi nedenlerden kaynaklandığını kaydetti. Stanford Üniversitesi’nde “Tüp bebek tedavisinde milyonlarca sperm arasından en iyisini nasıl belirleriz” diye yola çıktıklarını vurgulayan Demirci, şöyle devam etti: “Bu doğada nasıl oluyorsa onu taklit etmeye çalıştık. Sperm işlemesini tüp bebek merkezlerinde veya kadın doğum doktorlarının ofislerinde standardize edebilmek için bir teknoloji geliştirdik. Bu kapsamda infertilitenin teşhisinde de açıklar olduğunu fark ettik. Taşrada bir çift, kadın doğumcuya bebek sahibi olamadıkları için gittiğinde, o noktada problemin erkek kısırlığı olup olmadığını anlamak mümkün olamayabiliyor. Çünkü her klinikte spermin kalitesini ölçen 15-20 bin dolarlık aletlerden bulunmuyor. Geliştirdiğimiz ve ‘Spermcell’ adını verdiğimiz teknoloji, 9 lira gibi maliyetle, cep telefonunu da kullanarak o kişinin durumunu kontrol edilebilmesine imkan tanıyor.”      

Demirci, testin eczanelerden alınabilecek hale gelmediğini dile getirerek “Öncelikle küçük il ve ilçelerde, şehir dışındaki ufak kadın doğum kliniklerinde, hastalarında erkek kısırlığı olup olmadığını anlamaya yönelik kullanmak isteyen veya pahalı makineleri olmayan kliniklerde, aşılama yapılan kliniklerde kullanılıyor” dedi.      

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN