Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ENGİN ARDIÇ

Türk büyüğü Parvus Efendi

Oynattığı filmlerin yüzde doksanı moloz olan Netflix'te ara sıra iyi işlere de rastlanıyor.
Bunlardan biri, "Gun City"… Yirmili yılların başlarında Barcelona'da geçiyor.
Ne ki, bu film, Almanlar'ın geçen yıl bütün Avrupa televizyonlarını kasıp kavuran "Babylon Berlin" dizisinden, hadi öyle diyelim, "fazlaca esinlenmiş"…
İspanyollar, "biz de içinde fötr şapkalı, uzun paltolu adamlar, kloş şapkalı kadınlar ve T modeli Ford arabalar bulunan bir film yapalım" demişler ve ortaya güzel bir eser çıkmış. (Ertuğrul Özkök'ün çok geniş pop kültürüyle sandığı gibi İspanya'daki iç savaşı anlatmıyor, arada on beş yıl fark var.)
"Babylon Berlin"in DVD'sini Almanya'dan getirttim ve keyifle seyrettim. Gene kitap piyasasını kasıp kavuran Volker Kutscher'in "hafiyesi Rath" dizisinin ilk macerasını çeke çeke lastik gibi uzatmışlar, biraz da değiştirmişler ama rekorlar kıran mükemmel bir dizi yapmışlar. (Kutscher dilimize de çevirildi.)
Bu dizi bizde de elbette oynatılacaktır, Litvanyalı yıldız Severija'nın iki şarkısına şimdiden dikkatinizi çekerim: Biri "Zu Asche, zu Staub", özellikle öteki de ünlü Gloomy Sunday şarkısının Rusça'sı, "Mraçnaye Vaskryesenniye"… Çok çok etkileyici.

***

Bu yazıda fazlaca yabancı isim mi geçti? Öyleyse devam edelim.
Netflix'in ikinci bombası bir Rus dizisi: "Troçki"…
Troçki'yi, son yıllarda Rusya'nın Oleg Menşikov'dan sonra piyasaya saldığı ikinci yıldız olan Konstantin Habiensky oynuyor.
Daha önce ünlü şarkıcı, "Rus tangosunun kralı" Pyotr Leşçenko'nun hayatını anlatan o nefis dizide de başrol oynamıştı. (Klipleri YouTube'da var, mutlaka izleyin.)
Bu Troçki dizisinde, hemen daha ilk bölümlerde, Alexander Israel Helphand da var.
Lakabını söyleyeyim de hatırlayın: Parvus.
Türkiye'de "Parvus Efendi" olarak geçerdi…
Hani şu, Kemal Kılıçdaroğlu'nun o umman genel kültürü ve şaşmaz basiretiyle "Türk büyüğü" sandığı Parvus…

***

Mutlaka seyrediniz (Türkçe altyazılı.) Parvus'un bir Alman ajanı olduğunu ve Alman istihbaratının daha 1900'lerin başlarından beri Bolşevik hareketini nasıl desteklediğini ve beslediğini göreceksiniz.
Parvus, İttihat ve Terakki iktidarıyla Almanya arasındaki köprüyü de kuran adamdır.
Lenin'i Zürih'ten mühürlü trenle Rusya'ya gönderen de bu Parvus'tur.
"Daaevrimci arkadaşlar" kitap okuyan insanlar olsalardı, Lenin'in Almanlar'dan nasıl para yediğini de öğreneceklerdi…
Bu diziyi Kılıçdaroğlu da izlesin. Parvus'un hayatını anlatan ünlü eser dilimize de tercüme edilmişti ("Devrim Taciri") ama nasıl olsa okumaz, bari filmini seyretsin.
Alman istihbaratı soruyor: "Rusya'nın içini karıştırmak için kaç para lazım?"
"Bir milyar mark yeter" diyor Parvus. (Kendi komisyonunu da alacak.)
Peki bunlar Gezi ayaklanmasına kaç avro harcadılar acaba?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA