Günümüzden Milyonlarca Yıl Önce Erciyes, Hasandağı Ve Göllüdağı’nın Çıkarttığı Lavlar Ve Yine Milyonlarca Yıllık Bir Serüvenle Şekillenmiştir Kapadokya.

Kızılırmak’ın Bereketli Suyu İle 20’yi Aşkın Medeniyete Ev Sahipliği Yapan Kapadokya’nın Belli Başlı Sakinleri Olarak Hitit, Frig, Pers, Roma, Bizans, Selçuklu Ve Osmanlı Gibi Uygarlıkları Sıralayabiliriz. Kapadokya Olarak Nitelendirilen Bölge, Başta Nevşehir Olmak Üzere Kırşehir, Niğde, Aksaray Ve Kayseri İllerine Yayılmış Bir Bölge.

Kapadokya, Doğal Güzelliklerle Tarihi Dokunun İç İçe Geçtiği Ve Eşi Benzeri Bulunmayan Bir Yer. Atmosferik Ve Coğrafi Olaylar Olan Rüzgar, Kar, Yağmur Suyu, Toprak Kayması, Yanardağların Püskürttüğü Lavlar Ve Tüf Tabakasının Ve Diğer Doğal Etmenlerin Etkisiyle Oluşan Peribacaları, İlerleyen Tarihi Süreçlerde Bölgede Yaşayanlar Tarafından Kullanılmış. Burada Yaşayanlar Peribacaları’nın İçlerine Evler, Kiliseler Ve Manastırlar Oluşturmuşlar Ve Buraları Fresklerle Süsleyerek Binlerce Yıllık Medeniyetlerinin İzlerini Günümüze Taşımışlar. İnsan Yerleşimlerinin Paleolitik Döneme Kadar Uzandığı Kapadokya’nın, Tespit Edilen Yazılı Tarihi Hititlerle Birlikte Başlamış. Tarihler Boyunca Medeniyetler Arası Ticaret Kolonilerini Barındıran, Ülkeler Arasında Ticari Ve Sosyal Bir Köprü Kuran Kapadokya Bölgesi, Tarihin Önemli Bir Ticaret Yolu Olan İpek Yolu’nun Da Kavşak Noktalarından Da Biri Olmuş.

El Nazar Şapeli: El Nazar Vadisinde Yer Alan Şapel, Orta Bizans Devri’nin Karakteristiği Olan Bir Plan Şemasına Sahip. Duvarlarında İncil’den Alınma Konulara Sahip Zengin Freskler Bulunmaktadır. Peri Bacasının İçine Oyulmuş El Nazar Kilisesi, 10. Yüzyılın Sonunda Kullanılmış. 10. Yüzyılın İlk Yarısından Bir Başka Dinsel Yapı, Theotokos-Hagios Georgeosloannes Kilisesi. Zengin Konuları İçeren Duvar Süslemesi, İsa, Meryem Ve St Georgeos’un Yaşamı İle İlgili. Aynalı Kilise Diye Bilinen Yapı Duvarları Geometrik Örneklere Sahip Fresklerle Kaplı.

Aksaray’a 40 Km Uzaklıktaki Ihlara Vadisi İse Yörenin En Görkemli Ve En Güzel Doğa Oluşumlarından Biri. Aksaray – Nevşehir Kara Yolunun 11. Kilometresinden Girerek Ulaşılan Bu Vadide, 13. Yüzyılın Sonuna Ait Göz Doldurucu Nitelikte Süslemeler Bulunuyor.

Ünlü Kapadokya Yeraltı Şehirleri’ni De Gezmeden Olmaz Tabi. Başka Hiçbir Yerde Benzeri Bulunmayan Bu Yapılar, Kapadokya’nın Jeolojik Yapısına Özgüdür. Kaymaklı Yeraltı Şehri, Özkonak Yeraltı Şehri, Derinkuyu Yeraltı Şehri, Acıgöl Yeraltı Şehri, Tatlarin Yeraltı Şehri, Mazı Yeraltı Şehri, Gaziemir Yeraltı Şehri Ve Özlüce Yeraltı Şehri’nden Hangisine Yakınsanız Ona Doğru Bir Gezinti Mutlaka Yapılmalıdır. Yerin Neredeyse 7 Kat Altına İnen Bu Şehirlerde Nefes Almak Oldukça Farklı Bir His Yaratıyor…

Avanos, Ürgüp, Göreme, Aksaray – Güzelyurt, Mustafapaşa, Ortahisar, Uçhisar, Çavuşin Gibi Birçok Tarihi Değere Sahip Yer Kapadokya Bölgesinde Yer Alıyor. Bu Yerlerde Bulunan Ve Gezilip Görülmesi Gereken Yerler Arasında; Avanos Ören Yeri, Güray Müze, Uçhisar Kalesi, Kapadokya Ortahisar Kalesi, Güvercinlik Vadisi, Ihlara Vadisi, Selime Katedrali Ve Peribacaları, Güllüdere Vadisi, Kapadokya Paşabağ Rahipler Vadisi, Zelve Ören Yeri, Kapadokya Zelve Vadisi, Zemi Vadisi, Kapadokya Dervent Hayal Vadisi, Pancarlık Kilisesi Vadisi, Kapadokya Çavuşin Kilisesi Diğer Bir Adıyla Vaftizci Yahya Kilisesi, Kapadokya Kültür Merkezi, Kapadokya Etnografya Müzesi, Kapadokya Üzengi Vadisi, Kapadokya Kaya Evleri, Göreme Kızılçukur Vadisi, Göreme Bağlıdere Aşk Vadisi, Göreme Vadileri, Göreme Kiliseleri, Göreme Açık Hava Müzesi, Ürgüp Damsa Barajı, Ürgüp Temenni Anıt Mezarı, Ürgüp Kadıkalesi, Ürgüp Taşkın Paşa Cami, Ürgüp Aziz Theodore Kilisesi, Ürgüp Sarıhan, Ürgüp Pembe Vadi, Ürgüp Müzesi, Gömeda Vadisi, Sobesos Antik Kenti, Kızıl Kilise – Güzelyurt, Bahattin Samanlığı Kilisesi Ya Da Aksaray Kilise Cami Ve Daha Birçok Yeri Listeleyebiliriz.

Ayrıca Kapadokya Ve Göreme Milli Parkı Dünya Mirası Listesinde Yer Almaktadır. Bölge Günümüzde Turizm Açısından Büyük Bir Öneme Sahiptir. Bölgede Yer Alan Spa Merkezlerinde Rahatlayabilir, Kapadokyada Atlı Safari Turlarına Katılabilir, Kapadokya Şarapları’nın Tadılabileceği Şarap Evlerini Ziyaret Edip Damağınızı Şenlendirebilir, Kapadokya Balon Turu’na Katılıp Güneşin Doğuşunu Bir De Burada İzleyebilir, Kapadokya Avanos Çömlek Yapımı Merkezlerine Giderek Değişik Bir Deneyim Yaşayabilirsiniz. Ayrıca Ülkemizde İlk Kez Bu Bölgede Yapılmaya Başlanan Kapadokya Cross Golf Sporunu Öğrenebilirsiniz.
Yurdumuzun Her Yöresinin Kendine Ait Bir Yemek Kültürü Bulunuyor. Bu Bölgede De Göreme’nin Yöresel Yemekleri’ni Ve Kapadokya Testi Kebabı’nı Yemeden Gitmeyin Deriz. Hatta Zamanını Ayarlarsanız Göreme Unutulan Tatlar Yemek Festivali’ne Katılmanızı Da Tavsiye Ederiz.
Buradan Ayrılmadan Önce Hatıra Ve Hediyelik Bir Şeyler Almak İsterseniz Yöreye Özgü Otantik Ürünler Satan İrili Ufaklı Bir Çok Hediyelik Eşya Satan Dükkan Bulunuyor. Bu Dükkanların Yanı Sıra Yol Kenarlarında Yöre Halkının Açtığı Stantlardan Da Alışveriş Yapabileceğinizi Hatırlatmak İsteriz.