TURİZMCİ PANİKTE

TURİZMCİ PANİKTE

31 Temmuz 2017 Pazartesi 23:55
TURİZMCİ PANİKTE
Türkiye'nin turizm geliri, yılın ikinci çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8,7; ziyaretçi sayısı ise yüzde 18,3 arttı. Gelir artışının ziyaretçi sayısındaki artışın yarısı kadar olması dikkat çekti. Kleopatra Otelciler Birliği Başkanı Servet Şakiroğlu, geçen yıl zarar eden otelcilerin panik halinde olduğunu ve fiyatlarda indirim yaptığı için bu durumla karşılaşıldığını belirtti. Şakiroğlu, indirime alt sınır getirilmesi gerektiğini de ekledi. ALTİD Başkanı Burhan Sili de Rus pazarındaki artışın, Avrupa pazarında görülmemesinden dolayı gelirin düşük olduğunu söyledi. 
 
GELİR ZİYARETÇİNİN YARISI
Türkiye İstatistik Kurumu’nun ( TÜİK) açıkladığı 2017 yılı ikinci çeyrek turizm istatistiklerinde turizm geliri bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 8,7 artarak 5 milyar 413 milyon 48 bin dolar oldu. Turizm gelirinin yüzde 81,3'ü yabancı ziyaretçilerden, yüzde 18,7'si ise yurt dışında ikamet eden vatandaş ziyaretçilerden elde edildi. Bu çeyrekte yabancıların ortalama harcaması 570 dolar, yurt dışında ikamet eden vatandaşların ortalama harcaması ise 845 dolar oldu. Aynı dönemde ziyaretçi sayısı ise yüzde 18,3 arttı.
FİYATLAR ÇOK UCUZLADI
Ziyaretçi sayısında yüzde 18,3’lük artışa rağmen gelirin yüzde 8,7 artmasına turizmcilerden yorumlar geldi. Kleopatra Otelciler Birliği Başkanı Servet Şakiroğlu, bunun sebebini fiyatların çok ucuz olmasına bağladı. Şakiroğlu, “Avrupalı turistin gelmemesinden dolayı Rus pazarını da kaçırmamak için otelcilerin çok uygun fiyatlarla Rus pazarına çıkmaları ve dolayısıyla gelen turist sayısının artışına karşın fiyatların düşük olmasıyla önceki yıllarda sağlanan turizm gelirlerine ulaşılamamıştır” dedi. 
İNDİRİM SINIRLANDIRILMALI
“Bunun sebebi otelcilerdeki panik durumudur” diyen Şakiroğlu, şöyle konuştu: “Çünkü herkes geçen seneki zararların üzerine tekrar bir daha zarar etmeme korkusu yaşıyor. Tabi buradan kazançlı çıkan turistler olmuştur. Oteller ve turizmciler yine bu işten kârlı çıkamamıştır. Bunu önleyebilmemiz için herkesin kafasına göre indirimler değil, belirli bir sınıra kadar indirim yapması olabilir. Bunun da devlet eliyle gerçekleştirilmesi gerekir. Nasıl mimarlar bir projeyi çizip de belirli bir fiyatın altına inemiyorsa turizmde de bu sistem bu şekilde olmalıdır” 
RUS PAZARI YETERLİ DEĞİL
ALTİD Başkanı Burhan Sili de Rus pazarındaki artışın, Avrupa pazarında artış olmamasından dolayı gelir anlamında etkili olmadığını dile getirdi. Sili, “Biz sayısal anlamda özellikle Rus dili konuşan ülkelerin girişlerin artmasıyla birlikte ciddi bir ivme yakaladık. Ama Avrupa pazarında yaşanan gelişmelerin geçen senenin altında olmasından dolayı gelir bazında aynı ivmeyi yakalayamadık. 2016 son derece sıkıntılı bir sezondu. O yüzden bunun bir anda iyi olmasını zaten beklemiyorduk. Umarım önümüzdeki senelerde talebin de artışıyla birlikte gelirin de daha iyi olacağını düşünüyoruz” dedi.
Son Güncelleme: 31.07.2017 23:56
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner81