Turizm ve Booking.com

Tufan Çakır yazdı

22 Nisan 2017 09:30
A
a
Sütiş Eskişehir
Bu hafta, ülkemizde referandum sonuçları ve bunun ülke üzerindeki etkileri hakkında o kadar çok konuşuldu ki; ne yazık ki daha da konuşulmaya devam edecek. Biz bu arada kendi güncel sorularımızdan uzaklaştık. İşsizlik, dış açık, dış politikalarımız, fiyat istikrarı, yatırım, turizm, terör daha saymakla bitmeyen bir sıra sorunumuzu pas geçtik. Bu hafta ben turizmimizden bahsetmek istiyorum. Şu kapatılan Booking.com’dan bahsetmek istiyorum. Bir tüketici olarak, bir turist olarak olaya bakmak istiyorum. Kısa veya uzun seyahatlerimde sıklıkla kullandığım, otel veya apart rezervasyonlarımı yaptığım bir seçenekti. Ve ben bu sistemden de çok memnundum. Çünkü daha ucuza, daha mevki yerlerde kalabiliyordum. Hem kendi ülkemde hem de yurt dışı seyahatlerimde.
Peki ne oldu da bu site yasaklandı? Türkiye’de kısa adı TÜRSAB olan Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği tarafından haksız rekabetin önlenmesi amacıyla açılan dava sonucu mahkeme Booking.com’un Türkiye’deki faaliyetlerini tedbiren durdurdu. TÜRSAB’a göre Booking.com Türkiye’de vergi vermediği için otel fiyatlarını aşırı düşürdüğü için haksız rekabete neden oluyormuş. Eğri oturup doğru konuşalım. Bu şirketten ve seçenekten yararlanan daha çok küçük oteller, butik işletmeler ve biz vatandaşlar. Birkaç butik otel işletmecisiyle birebir görüşmemde bu olayın kendilerini çok etkilediğini, doluluk oranlarının Booking.com ile çalışırken yüzde seksenlerde olduğunu, bu yasaklardan sonra bu oranın yüzde onlara düştüğünü, bu engellemenin en kısa sürede kaldırılması gerektiğini savunuyorlar. Birkaç senedir turizm sektörünün büyük bir gerileme gösterdiğini, bu yılın onlar için bir umut yılı olduğunu ama son gelişmeler ile bu umutlarının da suya düştüğünü belirtiyorlar.
Bu aşamadan sonra Ekonomi Bakanımız Nihat Zeybekçi’nin açıklamalarına dikkat etmemiz gerekir. Zeybekçi “Teknik anlamda doğru ama her doğru daha da iyi midir, değil midir? Türkiye’nin menfaati için ilgili firma ile tekrar diyaloga geçmek, bunu da turizm sektörümüze bırakmamak lazım. Orada iş biraz duygusal bir tarafa gitmiş durumda. Aklıselimle davranmak, bizim şartlarımızla o firmayı Türkiye’ye kazandırmak lazım. Türkiye’ye gelsin, biz de onun endişelerini giderelim. Farklı şekilde, teşviklerle, desteklerle ikna edebiliriz diye düşünüyorum” diye açıklamalarda bulundu. Bakanımıza teşekkür ediyorum. Bu aklıselim açıklamalarından dolayı. En kısa sürede de tarafları toplayarak bu sorunu çözmesini bekliyorum.
Böyle bir anlaşmaya acilen ve turizm sektörü başlamadan ihtiyacımız var. Zaten turizm gelirlerimiz bu kadar düşerken, çok büyük sorunlarımız varken, bu tür ekonomik sorunlarımızın acilen arabuluculukla çözülmesi gerekir diye düşünüyorum.
Artık sorunların çözüm zamanı. Bırakalım itişip kakışmayı, her alanda uzlaşmacı bir tavırla birer birer problemlerimizi çözelim. Ne dersiniz?
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi