CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, Trabzon turizmi ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Kaya açıklamasında, “ Son yıllarda Arapların yoğun ilgi gösterdiği Trabzon, başta İranlılar olmak üzere komşu bölgeler açısından bir çekim merkezi olma potansiyeli taşımaktadır. Batılı turistler için de yeniden ilgi çekici bir turizm bölgesi haline getirilebilirse, ekonomik açıdan önemli bir yol alınabilecektir. Ancak, son dönemlerde çok sayıda turistik belgeli otel yapılmasına ve turistik yatak sayısının artmasına karşın sektör, çok ciddi sorunlarla karşı karşıya bulunmaktadır” dedi. 

Kıyılar, Vadiler, Yaylalar Katlediliyor

Kıyılarımız dolgularla mahvedildiği için deniz turizmi neredeyse yoktur. Vadiler, çevre ve insan unsuru düşünülmeden yapılan yatırım ve taşocaklarıyla katledilmektedir. Yaylalarımız büyük bir talanla artık yerleşim yerine dönmüş durumdadır. Yapılaşmanın henüz çarpık biçime ulaşmadığı pek az yaylamız da korunamamaktadır. Yaylaları korumak adına yapılan resmi açıklamalar ve verilen sözler sadece lafta kalmaktadır.

Kaçak ve belgesiz turizm!

Öte yandan, Ortadoğu’dan artan turist sayısı, 35 bine varan yatak kapasitesi nedeniyle ulaşım, restoran ve seyahat acentesi sayısında da paralel bir artış yaşanmıştır. Aynı zamanda belgesiz-kaçak turizm faaliyetlerinde, yani kayıt dışı turizmde büyük bir artış meydana gelmiştir. Yaşamlarını bu sektörden kazanan turizmciler kaygı içindedir.

Yanlış Ve Anlaşılması Zor

Trabzon’un en önemli turizm ayağı da kültür turizmidir. Ancak bu alanda da inanılmaz yanlışlar, anlaşılması zor uygulamalar yapılmaktadır.

Trabzon’un tarihi ve kültürel kimliğinin önemli parçası olan Tabakhane, Pazarkapı ve Mumhane’de dönüşüm projesi kapsamında çarpık yapılaşmanın temizlenmesiyle yapılan doğru iş, resmen tarihi ve kentsel bir suça dönüştürülmüştür. Yeni yapılaşma gerek kentsel yapıya ve gerekse Trabzon tarihinin toprak altındaki hazinelerine büyük bir darbedir. Tabakhane köprüsü ve Trabzon surları tehlike altındadır.

3 Önemli Müze Kapalı

Dünya ve Türkiye’nin ilgi odağı olan Sümela Manastırı’ndaki restorasyon çalışması, taahhüt edilen sürede bitirilememiştir. Ne zaman bitirileceği de belirsizdir. Bu nedenle ziyarete kapalıdır. Yine dünya ve Türkiye’nin ilgi odaklarından biri olan Ayasofya, restorasyon programına alınmaktadır. Bu büyük anıtsal eserde birçok tahribat yapıldığı belirtilmektedir. Aynı dönemde, Trabzon’da bulunan Roma-Bizans ve Osmanlı dönemi eserlerinin yer aldığı Trabzon Müzesi, restorasyon gerekçesiyle kapatılmıştır. Yani, Trabzon’un en önemli değerleri restorasyon gerekçesiyle kapalıdır. Trabzon, gerek kültür ve gerekse yeşil turizm açısından bizzat hükümet tarafından programlanan bir darbe ile karşı karşıyadır. Turizm sektörü, Trabzonlular için önemli bir geçim kaynağı haline gelmişken, Trabzon için bu kadar önem arzeden bir sektöre açıkça darbe vurulması kabul edilemez bir durumdur. Hükümeti, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nı, turizmcilerin sorunlarını çözmeye, tarihi ve kültürel değerlerle doğal hazineleri ortaya çıkarıp koruyacak önlemleri almaya davet ediyoruz.”
Editör: TE Bilisim