Tunus, Cerbe Adasındaki sinagog için Dünya Mirası başvurusunda bulundu

Tunus, sınırları içerisinde bulunan Cerbe Adasında yer alan, birçok Yahudi’nin kutsal ziyaret noktalarından biri olan sinagog için UNESCO Dünya Mirası başvurusunda bulunmaya hazırlanıyor.

Dünya
24 Mayıs 2017 Çarşamba

Tunus, Cerbe Adasında bulunan sinagogu UNESCO Dünya Mirası listesine sokmayı hedefliyor. Tunus’un kültür bakanı yaptığı açıklamada, yapılacak başvurunun Tunus’un kültürel zenginliğini ortaya koyduğunu belirtti. Bakan bu açıklamayı geleneksel Lag BaOmer ziyaretlerinin yapıldığı Ghriba Sinagogundan yaparak, bu müjdeyi duyurdu.

Ghriba Sinagogu Afrika’daki en eski sinagogu olarak biliniyor. Sinagog, Pesah Bayramı’ndan, Şavuot Bayramı’na kadar geçen 49 günlük Omer boyunca yüzlerce Tunuslu Yahudi’nin yanı sıra başta İsrail olmak üzere, Tunus dışından da birçok ziyaretçi ağırlıyor.

Bu tarihi mekân her yıl üç bine yakın kişi tarafından ziyaret ediliyor. Bu yıl, güvenlik sebebiyle çok sıkı önlemlerin alındığı mekân için İsrail Ulusal Güvenlik Kurulu Anti-Terör Şubesi tarafından İsraillilerin bölgeyi ziyaret etmemeleri konusunda en yüksek seviyede uyarı yayınlandı. Benzer bir uyarı yine geçtiğimiz sene Lag BaOmer öncesi de yayınlanmıştı. Hara Seghira veya diğer ismiyle Er-Riadh köyünde bulunan sinagog birçok kaynak tarafından Kuzey Afrika’nın en eski sinagogu olarak gösteriliyor. El Ghriba Sinagogunun yapımı 19. yüzyılda gerçekleşmiş olsa da köyün tarihi Milattan Önce 586 yılına dayanmakta. 2002 yılında araba içerisindeki bir canlı bomba saldırısı ile çoğu turist 21 kişinin hayatını kaybetmesine sebebiyet vermişti. Bu saldırı sonucunda yılda ortalama 8 bin olan ziyaretçi sayısında ciddi bir azalma yaşandı. Günümüzde Tunus’ta 1.500’e yakın Yahudi hayatını sürdürüyor.