Borsadaki ralli için soluklanma zamanı

Tuncay TURŞUCU
Tuncay TURŞUCU İntegral Yatırım

Borsa İstanbul hisse senedi piyasasında yaşanan ralli fazla sürpriz olmadı. Dolar kurunun geldiği yerin ve endeksin dolar bazında düştüğü seviyelerin yabancı yatırımcılar için güzel bir kısa vadeli fırsat olduğunu daha öncede belirtmiştim. Sıcak para aradığı bu fırsatı buldu. Dolar kuru yılbaşından bugüne hemen hemen yatay bir getiride kalırken, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) aktif olduğu 11 Ocak tarihinden bu yana %7 düşüş kaydetti. Aynı sınıftaki gelişmekte olan ülke para birimlerine kıyasla aynı dönemde en güçlü para birimi TL oldu. Aynı dönemde gelişmekte olan ülkelere yönelik para girişinin de olduğunu belirtmekte fayda var. TL ve BIST bu rüzgardan faydalanmış görünüyor. Endeks yılbaşından bugüne %14, Aralık ayı başından bugüne ise %22 oranında yükseliş sağlamış durumda. Yılbaşından bugüne yabancıların hisse alımları 1 milyar dolar seviyesine ulaştı. Bu yabancı ilgisini yeteri kadar açıklıyor.

TCMB’nin piyasalara girmesi yabancılar için kur riskini azaltırken, alımlarda daha cesaretli olmalarını sağladı. Diğer yandan ABD Merkez Bankası’na (Fed) yönelik üç faiz artırımı beklentisi piyasalarda zaten fiyatlanmıştı ve gelişmekte olan ülke piyasalarında baskı yarattığını görmüyoruz. Bu ılımlı bir ortam oluşturdu ve halen devam ediyor.

Endeksin 88800 seviyelerinde zorlanırken, geri çekilmelerin sınırlı kaldığını izliyoruz. Ama artık yükselişin sonlarına doğru yaklaştığımızı belirtmekte fayda var. İştahın devam etmesi endekste 90000 seviyesinin üzerini görmemizi sağlayabilir ancak bu muhtemelen kâr satışları için fırsat olabilir. Fed’in 15 Mart tarihli toplantısında faiz artırımı beklentisi yüksek değil. Bu toplantı öncesinde ABD Başkanı Donald Trump’ın vergi indirim paketi ve bir enflasyon verisi daha alınacak. Gelişmeler beklentilerin üzerinde bir vergi indirimi ve enflasyonda geçen ay başlayan ivmenin devam ettiği yönünde olursa, Mart toplantısına yönelik beklentiler güçlenebilir ve bu zaten yükselmiş olan piyasalarda kâr satışı için iyi bir bahane olabilir. Endekste Mart ayı istatistiklerinin de zayıf olduğunu hatırlatmak isterim.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Piyasa ve algı meselesi 19 Temmuz 2018