Tuna TAN kafe ve restoranlar için konuştu..

Tuna TAN kafe ve restoranlar için konuştu..

Geyve’nin saygın iş adamlarından Tunatan Yönetim Kurulu Başkanı Tuna Tan, yaptığı açıklamada pandemi ekonomisinde en büyük kaybı hizmet sektörü çok acı bir şekilde yaşadığını belirtilirken restoran, kafe gibi hizmet sektörüne de devlet desteğinin şart olduğunu dile getirdi.

Tunatan Yönetim Kurulu Başkanı Tuna Tan, “Pandemin ekonomisinde en büyük kaybı hizmet sektörü çok acı bir şekilde yaşıyor. Faturasını adeta bu sektör maddi ve manevi olarak çekiyor. Acil tedbirler alınmadığı takdirde yüzde 50’si ya iflas ederek kapanacak veya ucuz fiyatlara el değiştirerek yılların emekleri heba olacak ve büyük bir kesim mağdur olacak. Bu iş yerlerinin açılması ile birlikte sorunlarla yüz yüze gelinecek” diye belirtti.

2021 ÇOK DAHA ZOR OLACAK

Durum gözükenden daha kötü olduğunu söyleyen Tan, “2020’de para kazanılmadığı gibi, zarar edildiği, elde avuçta ne varsa gittiği, üstelik kredilere girildiği ve geri ödemelerinde başladığı bir dönem. Paket servisler ile hafta sonu açık olan işletmeler aslında zarar ediyor. 2021 çok daha zor olacak. Bu gün açılsa bile karlılığı yakalaması çok zor. Sektörün belini bu sene doğrultması mümkün değil. Bu yüzden Devletimizin mutlaka ve mutlaka desteğine ihtiyaç var. 45 yıldır bu sektörden biri olarak söylüyorum; Açılış hemen olmazsa ve Devlet desteği gelmezse istihdam, geçim sıkıntısı, iflaslar, ruhsal sorunlar arka arkaya gelecektir. Bu da durumun ne kadar kötüye gideceğini gösterir” dedi.

DEVLETİN KESİN DESTEĞİNE İHTİYAÇ VAR

Tan, “Restoran ve kafeler kapandığında, hastalığın seyrinde sokağa çıkma yasağına kadar hiç bir şekilde azalma olmadığı gibi evlerde buluşmaların artmasından dolayı çoğalma oldu. Restoranların belki de 10 katı olan milyonlarca işçilerimizin fabrikalarda bir arada yenilen yemekleri ve güvenliği sorgulanmadı, gündeme dahi gelmedi belki de 10 kat daha tehlikeli olmasına rağmen. Restoranlar kafeler denetim altında tutulduğu zaman güvenli ortam oluşuyor. Şu ana kadar bu işletmelerde hastalık gözükmesinin sayısı en az olan sektördür. Sektörün nefes alması idamesi için aşağıdaki maddelerde Devletimizin göz ardı etmeden kesin desteğine ihtiyaç vardır.

Sektörün ayağa kalkması ve yaşaması için;

1-Acilen ilk dönem şartlarındaki yeterli güvenlik tedbirler gibi, ayrıntıları zorlamadan denetimler sıklaştırarak hemen açılmalı.

2-Devlet bu sektöre 2019’daki maliye kayıtlarında gözüken cironun yüzde 50 si kadar 1 yıl ödemesiz 5 yıl ödemeli faizsiz veya çok düşük faizli kgf kredi sağlamalı.

3-Kapalı olan iş yerlerin tekrar açılımında Çalışanların sigorta ve vergileri 1 Sene muaf olmalı.

Bu şartlar oluşmadan bu sektör en az 5 sene yerine oturmaz, sıkıntıları yıllarca sürer.

Devletimizin ve yetkililerin mutlaka ama mutlaka acil davranmasını ve sorunlara mutlaka çözüm getirmesini bekliyoruz. Tekrar eskisi gibi sohbetlerin yapıldığı, dostlukların yaşandığı, yeni insanlarla tanışıldığı, kahkahaların atıldığı, dertlerimizin paylaşıldığı ve lezzetlerle damakların şımardığı, yaşayan, nefes alan bu mekanlarda sağlıklı bir şekilde yıkılmadan buluşmak umudunu taşımak istiyoruz.” şeklinde konuştu.

Yayınlama: 11.01.2021
Düzenleme: 11.01.2021 20:29
4.808
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 1 Yorum
  1. Düşünen Geyveli dedi ki:

    Tuna Tan bir şey söylüyor ise durum gerçekten çok ciddi demektir. Çünkü bu değerli iş insanı, bu sektörün lokomotiflerinden… Öyle ufak tefek krizlerden dert yanacak bir şahsiyet değil… üzücü bir durum.