Tüm öğretmenler kadrolu olmalı

MUSTAFA MERT BİLDİRCİN

15 Temmuz Darbe Girişimi’nin ardından yayımlanan KHK ile başlatılan ve eğitimcilerin, “İş güvencemizi ortadan kaldırıyor” gerekçesi ile karşı çıktığı sözleşmeli öğretmenlik uygulaması eğitimdeki sorunların büyümesine yol açtı. İktidarın, sözleşmeli öğretmenlerin kadroya alınacağına ilişkin sözü de halen hayata geçirilmedi. Yeni yasa ile görev süresinin üç yılını dolduran sözleşmeli öğretmenlerin kadroya alınacağı öngörülse de geriye dönük mağduriyetler henüz giderilmedi.
Eğitimciler, “Sözleşmeli öğretmenlik” kavramanın tamamıyla ortadan kaldırılması gerektiğini belirtti. Sözleşmeli öğretmenliği, “Ucube uygulama” olarak niteleyen CHP Milletvekili Murat Bakan da “Öğretmenlerin tamamı kadrolu olmalıdır” dedi. CHP’li Bakan, sözleşmeli istihdam edilen öğretmenlerin MEB kadrolarına atanması için 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda değişiklik yapılmasını içeren kanun teklifini TBMM Başkanlığı’na sundu.

EĞİTİM SİYASALLAŞTIRILDI

Eğitimin Türkiye’nin en önemli ve en sorunlu alanı olduğunu dile getiren Bakan, şunları söyledi: “Eğitim, gündelik siyasi tartışmalara meze edilemeyecek kadar da kıymetli… Çünkü ülke geleceği için insan yetiştiriyorsunuz. Eğitim, AKP’nin siyasallaştırdığı bir alan haline geldi. Tıpkı yargı gibi, tıpkı bürokrasi gibi, tıpkı medya gibi… Eğitimin temel problemlerinden biri ise öğretmenlerimiz. MEB’e bağlı okullarda görev yapan 1 milyonu aşkın öğretmen var. Bunların 103 bini sözleşmeli çalışıyor. Bu ayın sonunda 3 yılını dolduracak ve kadro sürecine girecek yaklaşık 20 bin öğretmen var. Ve her yıl binlerce öğretmen adayı üniversitelerden mezun oluyor. Aynı okulda görev yapan, aynı sınıflara eğitim veren, aynı öğretmenler odasını paylaşan öğretmenler aynı çalışma ve özlük haklarına sahip değil.”

KRİZ GİDEREK DERİNLEŞİYOR

Öğretmenlerin farklı çalışma ve özlük haklarına sahip olmasının Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırı olduğunu söyleyen Bakan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Ayrıca iş barışının ve eğitim kalitesinin bozulmasına, öğretmenler arasında görünmeyen bir hiyerarşi doğmasına sebep olan haksız ve hukuksuz bir durum. Bu nedenle bir kanun teklifi verdik ve KHK ile getirilen sözleşmeli öğretmenliğin kaldırılarak tüm öğretmenlerin kadroya geçirilmesini istedik. Öte yandan MEB’in hazırlığını tamamladığı Öğretmenlik Meslek Yasası taslağı aylardır Hazine ve Maliye Bakanlığı’nda ‘bütçe olmadığı’ için bekliyor. AKP iktidarının sözünü verdiği 3600 ek göstergenin ise sadece ‘kıdemde en üst kademeye gelen öğretmenler’ için uygulanacağı bekleniyor… Bu nedenle emekliliği gelen on binlerce öğretmen emekliliğini istemiyor. Eğitimdeki gittikçe derinleşen bu krizlerin çözüme kavuşturulması için bir an önce harekete geçmek gerekiyor.”