Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

Tüm İhtimaller Bu Haberde Ne karar çıkarsa, Ne Olur? …Ve Tarihi Gün Geldi Çattı!

Tüm İhtimaller Bu Haberde Ne karar çıkarsa, Ne Olur? …Ve Tarihi Gün Geldi Çattı!

ISPARTA 2.07.2020 05:33:00 0
Tüm İhtimaller Bu Haberde
Ne karar çıkarsa, Ne Olur? 
…Ve Tarihi 
Gün Geldi 
Çattı!
Türkiye ve tüm İslam Aleminin Ayasofya için beklediği gün geldi. Türkiye 2 Temmuz tarihinde yani bugün Danıştay tarafından verilecek kritik karara kilitlendi.
 
24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararıyla müze yapılan Ayasofya için kritik hafta. Danıştay, Ayasofya’nın yeniden cami olarak ibadete açılması için açılan davada kararını 2 Temmuz’da yani bugün verecek. Kararın duruşmanın yapılacağı Perşembe günü ya da takip eden günlerde açıklanması bekleniyor.
AYASOFYA İÇİN KRİTİK GÜN!
24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararıyla müze yapılmış Ayasofya için kritik gün geldi. Danıştay, Ayasofya’nın yeniden ibadete açılması için açılan davada kararını 2 Temmuz’da yani bugün verecek. İstanbul’un fethinin sembolü olan mabedin yeniden ibadete açılması için yıllardır hukuk mücadelesi veren ve daha önce açtığı davalardan sonuç alamayan Sürekli Vakıflar Tarihi Eserlere ve Çevreye Hizmet Derneği, son olarak 2016’da Danıştay’a yeni bir dava açmıştı. Dosyayı ve davacı vakfın iddialarını inceleyen Danıştay 10. Dairesi, önemli bir karar alarak derneğin söz konusu Bakanlar Kurulu kararını iptal istemini görüşmek için 2 Temmuz’a duruşma koymuştu. Perşembe günü yapılacak duruşmada, Ayasofya ile ilgili kararın çıkması bekleniyor. Kararın, duruşma günü ya da takip eden günlerde açıklanabileceği ifade ediliyor.
O KARAR İPTAL
EDİLİRSE
Danıştay savcısı görüşünde, Ayasofya’nın müze olarak kullanılmasının idarenin takdir yetkisinde olduğunu ve hukuka aykırılık bulunmadığını ifade etti. Ancak savcı görüşünün karar üzerinde bir bağlayıcılığı bulunmuyor. Daire, Ayasofya’yı müzeye dönüştüren Bakanlar Kurulu kararını hukuka aykırı bulur ve iptal ederse mabedin yeniden camiye çevrilmesinin önü açılmış olacak.
30 GÜN İÇİNDE UYGULANIR
Danıştay 10. Dairesi, İdare Yargılama Usûlü Kanunu uyarınca Bakanlar Kurulu kararının iptaline hükmeder ve bu karar kesinleşirse, kararın 30 gün içerisinde yerine getirilmesi gerekecek. İdari Yargılama Usûlü Kanunu’nun ‘Kararların Sonuçları’ başlıklı 28. maddesinde, “Danıştay, bölge idare mahkemeleri, idare ve vergi mahkemelerinin esasa ve yürütmenin durdurulmasına ilişkin kararlarının icaplarına göre idare, gecikmeksizin işlem tesis etmeye veya eylemde bulunmaya mecburdur. Bu süre hiçbir şekilde kararın idareye tebliğinden başlayarak 30 günü geçemez” deniliyor.

Perşembe 20.9 ° / 10.2 °
Cuma 20.6 ° / 7.9 °
Cumartesi 23.9 ° / 8.7 °