Taşova Net | Taşova Gazetesi - Son Dakika - Taşova Haberleri -
HV
19 NİSAN Cuma 09:50

TÜBERKÜLOZ (VEREM) NEDİR?

Taşova Toplum Sağlığı Merkezi Başhekimi Dr.Yeliz Üstün Verem hastalığı ile ilgili vatandaşları bilgilendirmek amacı ile ilgili açıklamalarda bulundu.

TAŞOVA
Giriş Tarihi : 18-01-2017 16:26   Güncelleme : 18-01-2017 16:26
TÜBERKÜLOZ (VEREM) NEDİR?

    Verem; Mycobacterium tuberculosis denilen bir basille oluşan, tedavi edilmezse ölümle de sonlanabilen, bulaşıcı bir hastalıktır diyen Başhekim Üstün
 
     TÜBERKÜLOZ (VEREM) NEDİR?
 
     Taşova Toplum Sağlığı Merkezi Başhekimi Dr.Yeliz Üstün Verem hastalığı ile ilgili vatandaşları bilgilendirmek amacı ile ilgili açıklamalarda bulundu
 
 
 
   Verem; Mycobacterium tuberculosis denilen bir basille oluşan, tedavi edilmezse ölümle de sonlanabilen, bulaşıcı bir hastalıktır diyen Başhekim Üstün
 
     TÜBERKÜLOZ (VEREM) NEDİR?

 
  Verem; Mycobacterium tuberculosis denilen bir basille oluşan, tedavi edilmezse ölümle de sonlanabilen, bulaşıcı bir hastalıktır.
 
 TÜBERKÜLOZ (VEREM) NASIL BULAŞI
R?
 
  Hastaların aksırma, öksürme ve hapşırmaları sırasında etrafa saçtıkları verem mikroplarının sağlam kişiler tarafından solunması ile hastalık bulaşır. Verem mikrobu güneş görmeyen ve iyi havalanmayan yerlerde saatlerce havada kalabilir.
 
   Tedavi olmayan bir verem hastası her yıl yaklaşık 10-15 kişiyi enfekte eder. Enfekte olanların %5'i 1-2 yıl içinde aktif verem hastası olur. Enfekte olanların %5'inde ise verem mikrobu vücutta sessiz olarak bekler. Vücut direncinin düştüğü durumlarda, vücutta beklemekte olan verem mikrobu çoğalarak verem hastalığına yol açar.
 
 Hangi Durumlarda Verem Hastalığına Yakalanma Riski Artar?
 
 Hangi Durumlarda Verem Hastalığına Yakalanma Riski Artar?

 
 Tedavi görmeyen verem hastası ile birlikte aynı evde yaşamak
 Kalabalık, havalanması iyi olmayan ev koşulları
 Yoksulluk, kötü beslenme
 HIV/AIDS hastalığı
 Şeker hastalığı
 Vücut direncini azaltan diğer hastalıklar
 Sigara içmek
 İlaç ve alkol bağımlılığı hastalık riskini artırır
 
 .
 
 TÜBERKÜLOZ (VEREM) HASTALIĞININ BELİRTİLERİ NELERDİR?

 
 2-3 haftadan uzun süren öksürük
 Balgam çıkarma
 Kanlı balgam
 Ateş
 Gece terlemesi
 İştahsızlık, kilo kaybı
 Yorgunluk, halsizlik
 Nefes darlığı
 Göğüs ve sırt ağrısı
 
 Verem Hastalığında Erken Tanı Nasıl Konulabilir?

 
   İki-üç hafta veya daha uzun süreli öksürük şikayeti olan herkes Verem Savaşı Dispanseri veya diğer bir sağlık kuruluşuna başvurmalıdır.
 
 Verem hastalığının tanısı bakteriyolojik yöntemlerle konulur. Tanıda, fizik muayenenin yanında balgamın mikroskopla incelenmesi, balgam kültürü ve akciğer grafisi kullanılır.
 
 Verem Hastalığı Tedavi Edilebilir mi?
 
    Bugün var olan ilaçlarla verem hastalarının tamamına yakını başarı ile tedavi edilebilmektedir. Ülkemizde verem ilaçları Verem Savaşı Dispanserlerinde ücretsiz olarak verilmektedir
 
 Verem Hastalarının Yakınları Ne Yapmalıdır?
 
   Hastanın yakınları, özellikle de aynı evde birlikte yaşayanlar Verem Savaşı Dispanserlerine başvurmalıdır. Hasta yakınlarının taramaları dispanserlerde ücretsiz olarak yapılmaktadır.
 
 Verem Hastasının Temaslılarının Taraması Nasıl Yapılır?
 
   Yakınmaları olup olmadığı yönünde sorgulanır, akciğer filmleri çekilir ve tüberkülin deri testi (PPD) yapılır. Ön kola yapılan bu test 48-72 saat sonra değerlendirilerek oluşan endurasyon (sertlik) ölçülür.
 
 TÜBERKÜLOZ (VEREM) HASTALIĞINDAN NASIL KORUNABİLİRİZ?
 
    Bir toplumun veremden korunmasının en etkili yolu verem hastalarının erken teşhisi ve başarılı tedavisidir. Çocukları verem hastalığından korumak için BCG (verem) aşısı yapılır. Ülkemizde doğumdan sonra 2 ayını dolduran bebeklere yapılmaktadır. Mikrop çıkaran hasta ile aynı evdekiler, özellikle çocuklar için koruyucu tedavi verilir. Koruyucu tedavide tek ilaç (İzoniyazid) kullanılır. Koruyucu tedavi süresi genellikle 6 aydır”dedi.

Ali Rıza AĞIŞAli Rıza AĞIŞ

YORUMLAR
Reklamı Geç
Advert