03 Temmuz 2020 12:22

TTB: Hasta sayısındaki artış endişe verici

Sağlık Bakanlığı, koronavirüs salgınına ilişkin verileri ilk kez erişime açtı. TTB: Rapor sayesinde 112 gün sonra epidemiyolojik kimi bilgileri öğrenebilme şansına kavuştuk.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Sağlık Bakanlığı, koronavirüs salgınına ilişkin verileri ilk kez erişime açtı. Paylaşılan verilere göre vakaların yarısından fazlası İstanbul’da. Virüs nedeniyle hastaneye yatan kişi sayısı ise 105 bin 416. Vakaların yüzde 21’ini 24 yaş altındaki kişiler oluşturuyor.  

Sağlık Bakanlığının ‘Kovid-19 Türkiye Durum Raporu’nu bir ilk olarak memnuniyetle karşılayan Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi, sık aralıklarla ve artan veri setleriyle bunun devam etmesini istedi. Söz konusu raporun, Türkiye’de Kovid-19 konusunda uzun süredir talep edilen epidemiyolojik verilerin küçük bir bölümünü barındıran ilk durum raporu olduğuna dikkat çekilen TTB açıklamasında “Rapor sayesinde 112 gün sonra Kovid-19 olgularımıza ilişkin epidemiyolojik kimi bilgileri öğrenebilme şansına kavuştuk” denildi. 

TANI VE HASTANE YATIŞINDA ARTIŞ 

Raporun son 7, 14 ve 28 günlük Kovid-19 verileri analiz edildiğinde; son 7 ve 14 günde, 28 günlük ortalamaya kıyasla günlük ortalama tanı alan hasta ve hastaneye yatış sayısının arttığı, buna karşılık hastaneden taburcu olan ve iyileşen hasta sayısının azaldığının görüldüğüne işaret edildi.

"SALGIN KONTROL ALTINDA" DİYEMİYORUZ 

Salgının ülkemizde geldiği aşamada kontrole alınmasının aksine daha sıkıntılı bir sürece evrildiğine vurgu yapılan TTB açıklamasında “Öte yandan Sağlık Bakanlığının verilerine göre haftalık ölüm sayılarındaki azalma durmuştur. Son iki haftada gerçekleşen ölüm sayısı 290’dır, ondan önceki iki haftaya kıyasla 23 yurttaşımızı fazladan kaybettiğimiz görülmektedir. Bir başka ifadeyle, son iki haftada ortalama günlük ölüm sayısı 20.7 olup ondan önceki iki haftadaki ortalama günlük ölüm sayısından 3-6 kişi, yani yüzde 19 fazladır” ifadelerine yer verildi. 

Türkiye’de 20 Nisan’da bükülen salgın eğrisinin 2 Haziran’dan sonra yeniden artmaya başladığı ve bununla birlikte yoğun bakımda yatan hastalar ile entübe edilen hastaların sayısında da artış gözlendiği belirtilerek  “Sağlık Bakanlığının verilerine göre haftalık ölüm sayılarında son haftalarda azalma durmuş, hatta hafif bir artış söz konusu olmuştur” denildi. 

ÖNCELİK TURİZM DEĞİL SAĞLIK OLMALI

Raporda, turizm faaliyetlerini etkilemek amacını hissettiren ‘Büyük şehirler arasında en düşük insidansa sahip olan Antalya, Nevşehir ve Muğla’dır’ vurgusunun gereksiz bulunduğuna dikkat çekilerek “Sağlık Bakanlığının önceliği turizm faaliyetlerini teşvik etmek yerine toplum sağlığını korumak olmalıdır. ‘Normalleşme’ adını verdikleri bu dönemde insanların iş, ulaşım gibi amaçlarla bir araya geldiği  bütün ortamlarda fiziksel mesafeyi artıracak önlemler gündeme getirilmelidir” denildi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Sağlık emekçileri ek ödemede adalet istiyor

SONRAKİ HABER

Bornova'dan kıdem tazminatının fona devrine karşı mücadele çağrısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...