26 Şubat 2020 12:42

TTB Başkanı Sinan Adıyaman: Koronavirüs için çabuk teşhis şart

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Sinan Adıyaman, koronavirüs ile ilgili "Teşhiste acele edersek çabuk ve acil teşhisleri koyabilirsek bu iş iyi kontrol altına alınabilir" dedi.

TTB Genel Başkanı Sinan Adıyaman | Fotoğraf: Zeki Gül/Evrensel

Paylaş

Koronavirüse karşı heyet oluşturan ve Sağlık Bakanlığının her türlü ihtiyacına cevap vereceklerini açıklayan Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Sinan Adıyaman, bu açıklamalarına yönelik bakanlıktan herhangi bir geri dönüş alamadıklarını söyledi.

"İRAN GEÇ BİLDİRDİ"

İran’ın koronavirüsü geç bildirdiğini ifade eden Adıyaman “Ölümler oldu, ondan sonra İran açıkladı. Kum kentinden pazar gününden beri gelenler geri çevrildi ya da karantinaya alındı. Ama pazar gününden önce gelenler ne olacak? Onlar virüslü değil miydi? Virüslüydü. Yani geldi geliyor. Gelmemesi de mümkün değil bilimsel olarak. Ama paniğe kapılmamak lazım. İyi izolasyon sağlanırsa, iyi kontrol edilirse bu kriz, bu hastalık, iyi yönlendirilirse çok büyük bir problem çıkmadan önlenir. Bakın Singapur öyle yaptı. Singapur örneğinde olduğu gibi çözümlenir bu” dedi.

"ÖLÜM RİSKİ AZ"

Bunun veba gibi bir hastalık olmadığını söyleyen Adıyaman “Evet riskli ve ölümlere yol açabiliyor. Ama bundan önce çıkan koronavirüslere göre ölüm riski daha az. Yani yüzde 2 – 2.5 oranında ölüm riski var. Ve daha çok yaşlıları ve kronik hastaları olanları öldürüyor. Ama dediğim gibi teşhiste acele edersek çabuk ve acil teşhisleri koyabilirsek ya da teşhis konulan veya şüphesi olan hastalar iyi izole edilir, iyi karantinaya alınırsa, bu iş iyi kontrol altına alınabilir” dedi.

Türkiye’de virüse karşı önemli oranda mantıklı işlerin yapıldığını anlatan Adıyaman “Üniversite hastanelerinin bu işin dışında tutulmamasını isteyerek “Halka söylemek istediğim şey şu, evet bu bir virüs. Evet, Türkiye’ye gelme olasılığı yüksek. Evet, gelebilir ama paniğe gerek yok. Ellerimizi yıkamalı ve hijyene dikkat etmeliyiz. Maskeye gerek yok şu an. Paniğe gerek yok” dedi.

Sağlık çalışanlarının, hekimlerin ekipmanlarının tam olması gerektiğine vurgu yapan “Van’dan böyle bir şey geldi, bakanlığı uyardık. Bunlar eksikse hemen tamamlansın. Çünkü öncelikle bu insanlarla sağlık çalışanları muhatap oluyor” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

CHP'li Müzeyyen Şevkin: 5 bin 200 anemi hastası ilaca ulaşamıyor

SONRAKİ HABER

İstismarcı babaya Ekmek ve Gül'ün haberi üzerine soruşturma açıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa