Afşin Toplum Sağlığı Merkezi (TSM) tarafından Afşin Belediyesi personellerinde' 21-27 Mart Dünya Tuza Dikkat' haftası dolayısıyla bilgilendirme eğitimi verildi.

Afşin TSM sağlık çalışanları, Afşin Belediyesi meclis toplantı salonunda düzenlenen etkinlikte belediye personellerine çağın hastalığı olan hipertansiyon ve tuz kullanımı hakkında bilgilendirmede bulundu.

Tuz kullanımını ve zararları hakkında bilgi veren Afşin TSM Diyetisyeni Gülbeyaz Şahin, aşırı tuz tüketiminin yol açtığı sağlık sorunları ve tuzu azaltmak için tavsiyelerde bulundu.

Tuz kullanımının azaltılması konusuna ve fazla tuz tüketiminin beraberinde getirdiği hastalıklara dikkat çeken dikkat çeken Diyetisyen Şahin, “Besinlerin çoğunun içinde bulunan tuzun vücuttaki sıvı dengesinin kurulmasında önemli bir yere sahip. Tuz, vücudun kan basıncının düzenlenmesini ve sıvı dengesinin oluşmasını sağlıyor. “Dünya Sağlık Örgütü’nün sağlıklı kişilerde 5 gram, hipertansiyon, kalp ve böbrek hastalığı olan kişilerde 2-3 gr olarak belirlediği günlük tuz tüketiminin, yapılan araştırmalar neticesinde Türkiye’de kişi başı 18 grama ulaştığını gösteriyor. Tuz tüketmek sağlık için önemli bir yere sahipken fazla tuz tüketmek birçok hastalığa temel oluşturuyor. Aşırı tuz tüketimi de değiştirilebilir bir sağlıksız beslenme uygulamasıdır ve birçok kronik hastalığın temelinde yer almaktadır. Özellikle oluşumunda aşırı tuz tüketiminin önemli bir etken olduğu hipertansiyon, dünyada önlenebilir ölüm nedenleri içerisinde bir numaralı risk faktörüdür. Tuz, kan basıncını artırmada önemli bir faktör olup 10 erişkinin 3’ünde hipertansiyona yol açmaktadır. Hipertansiyon kontrol altına alındığında, inme ve kalp yetersizliğinin görülme oranı yarıya inmektedir. Ayrıca aşırı tuz tüketiminin sadece yüksek kan basıncı nedeni olmakla kalmayarak günümüzde önemli birer sağlık sorunu haline gelen mide kanseri, osteoporoz, böbrek hastalıklarının gelişimiyle de yakından ilişkili olduğu belirlenmiştir." açıklamasında bulundu.

Tuz tüketimini azaltmanın yollarından da bahseden Şahin, şöyle devam etti:" Daima taze ve tuz eklenmemiş besinleri tercih ediniz. Yemekler az tuzlu veya tuzsuz pişirilmelidir. Mutlaka iyotlu tuz kullanılmalıdır. Sofrada tuzluk kullanmamakla tuz alımı % 15 azaltılabilir. Yemeklerin tadına bakmadan tuz kullanma alışkanlığından vazgeçiniz. Eğer hipertansiyon gibi sağlık probleminiz varsa, mutlaka satın aldığınız hazır ürünlerin etiketlerini okuyunuz. ‘Tuzsuz’ ya da ’tuzu azaltılmış’ besinleri tercih ediniz. Baharat ve maydanoz, nane, kekik, dereotu, rezene, fesleğen gibi aroma sağlayıcıları tuz yerine tercih ediniz. Turşu, ketçap, hardal, zeytin, soya sosu, salata sosları, vb. yiyeceklerin tuz içeriği yüksektir. Bu besinlerden uzak durunuz ya da çok nadir tüketiniz."

Daha sonra hipertansiyon konusunda belediye personellerine bilgi veren Dr. Bekir Eken, Hipertansiyon sıklıkla yüksek kan basıncı olarak bilinir ve tedaviyi gerektiren kronik medikal bir durumu tarif ettiğine değindi.

Eken: “Yüksek kan basıncından dolayı tüm dünya da her yıl 7 milyon insan ölmektedir. Kilolu olmak hipertansiyona neden olur, hipertansiyon ise ölümcül olan inme kalp yetmezliği, damarlarda balonlaşma, şeker hastalığı gibi hastalıkların gelişimini kolaylaştırır. Sonuç olarak kiloya dikkat ederek daha iyi bir sağlık durumu sağlanabilir.” Dedi.

Kilonuzu Kontrolde Tutmak İçin Ne Yapmalısınız?

Hipertansiyona neden olan kilo, dikkat edilirse standart düzeye getirileceğini söyleyen Eken, özellikle tuz kullanımının azaltılmasını ve tuz yerine kurutulmuş baharatları denenmesi gerektiğini söyledi.  

Afşin Belediye yanına Sağlıklı Yaşam aracı yerleştiren Toplum Sağlığı çalışanları vatandaşların tansiyonlunu ölçtükten sonra el broşürü dağıttı.

Editör: Haber Merkezi