21 Ağustos 2017 04:12

Zekai Aksakallı neden kızağa çekildi?

Özel Kuvvetler Komutanlığı'ndan alınan Zekai Aksakallı'ya dair bu kararın neden alındığı kulislerde tartışılıyor.

Paylaş

Özel Kuvvetler Komutanı Korgeneral Zekai Aksakallı’nın 2. Kolordu Komutanlığı’na atanmasının yankıları sürüyor.

10 generalle birlikte istifa kararı aldığı öne sürülen Aksakallı’yı ikna etme çabalarınının sürdüğü belirtilirken 15 Temmuz darbe girişimi ve Fırat Kalkanı harekatında öne çıkan isimlerden biri olarak yansıtılan Aksakallı’ya dair neden “kızağa çekme” olarak yorumlanan bu kararın alındığı tartışılıyor.

Hürriyet’ten Uğur Ergan’ın haberine göre Aksakallı’ya yönelik tasarrufa ilişkin 3 iddia konuşuluyor.

3 İDDİA

Bunlardan ilki Aksakallı’nın Fırat Kalkanı harekatında ön plana çıkması ve uyarılara rağmen aşırı medyatik olması. Genelkurmay Karargahı’nın bundan rahatsızlık duyduğu belirtiliyor.

İkincisi Aksakallı’nın Ömer Halisdemir’e verdiği Semih Terzi’yi vurma emriyle Özel Kuvvetler’in darbecilerin eline geçmesini engellemesine rağmen o gece karargahta olmamasının ‘sivil irade’de yarattığı rahatsızlık.

Son olarak hükümetin Özel Kuvvetler Komutanı olarak 4 yılı geride bırakan Aksakallı yerine genç bir komutanın göreve gelmesini istediği aktarılıyor.

ALÇI: BİLDİĞİMİZİN TERSİ BİR İMAJ

Habertürk’ten Nagehan Alçı ise Emekli Hakim Albay Ahmet Zeki Üçok’la konuştuğunu belirterek Üçok’un kendisine 2. Ordu Komutanı Metin Temel’in Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı’na verdiği ifadeyi hatırlattığını söyledi.

Temel ifadesinde, 15 Temmuz gecesi ile ilgili “Zekai Aksakallı beni aradı, ‘Karargâh işgal edildi, ben evdeyim’ dedi. Ben, ‘Karargâha dön’ deyince de ‘Karımı teskin ediyorum’ cevabını verdi” demişti.

Alçı yazısında bu ifadenin “Aksakallı ile ilgili bildiğimizin tam tersi bir imaj” olduğuna dikkat çekti ve “Belki de Aksakallı gözden uzaklaştırılarak bu tartışmalar bitsin istendi” diye yazdı.

Alçı, 2. Kolordu Komutanlığı'nın rütbe olarak Özel Kuvvetler Komutanlığı'ndan daha düşük olmadığını ama Özel Kuvvetler'in göz önünde bir görev olduğunu vurguladı.

AHMET HAKAN: 15 TEMMUZ KAHRAMANLARINI MI YİYOR?

Öte yandan Hürriyet gazetesinden Ahmet Hakan bu gelişmeye dair yazısında "15 Temmuz kendi kahramanlarını mı yemeye başladı" diye sordu.

ERDOĞAN: ASKERLİKTE KIRGINLIK OLMAZ

Konuya ilişkin bugün Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Ürdün ziyareti öncesi konuştu.

Erdoğan, şu ifadeleri kullandı: "Askerlikte kırgınlık olmaz nereden görev verilirse orada görev yapar. Şu anda zaten Zekai Aksakallı'nın Özel Kuvvetler'deki görev süresi de doldu. Bu yaklaşan YAŞ toplantılarında da değerlendirmeler neticesinde 2. Kolordu'ya atanması ile alakalı ilgili birimler teklifi getirmiş vaziyetteler. Bundan sonraki süreçte orada bu görevini devam ettirecek." (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Can Yücel kimdir?

SONRAKİ HABER

ABD savaş gemisi tankerle çarpıştı: 10 asker kayıp

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa