Trump'tan Avrupa'ya IŞİD 'tehdidi': Serbest bırakmak zorunda kalabiliriz!

Suriye'den çekilmeye hazırlanan ABD Başkanı Donald Trump, SDG'nin gözaltı merkezlerinde tutulan yabancı IŞİD savaşçıları konusunda Avrupa ülkelerine tehdit gibi bir çağrı yaptı. Trump, vatandaşı oldukları ülkelerin bu militanları alıp yargılaması gerektiğini söyledi; "Bunun alternatifi onları serbest bırakmak zorunda kalmak... ABD, bu IŞİD militanlarının Avrupa'ya sızmasını izlemek istemiyor" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Suriye Demokratik Güçleri (SDG) IŞİD'in Suriye'de sıkıştığı Bağoz bölgesinden temizlenmesinin an meselesi olduğunu açıklarken, örgütün yenilgisi sonrası Suriye'den çekilmesi beklenen ABD Başkanı Donald Trump'tan da Avrupa'ya üstü pek de kapalı olmayan bir tehdit geldi. Trump, IŞİD'in yakalanan yabancı savaşçılarının kendi ülkelerine dönmesi gerektiğini, yoksa bu kişileri 'serbest bırakmak zorunda kalacağını' söyledi.

'AVRUPA'YA SIZMALARINI İZLEMEK İSTEMİYORUZ'

ABD Başkanı Twitter'dan yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: "İngiltere, Fransa, Almanya ve diğer Avrupalı müttefiklerden Suriye'de yakaladığımız 800 IŞİD militanını geri almalarını ve yargılamalarını istiyoruz. Hilafet çökmek üzere. Bunun alternatifi - onları serbest bırakmak zorunda kalmak- iyi değil.

ABD, bu IŞİD militanlarının Avrupa'ya sızmasını izlemek istemiyor, ki yapmaları beklenen şey bu olacaktır. Biz çok şey yapıyoruz ve çok para harcıyoruz. Artık başkalarının devreye girip yapabilecekleri işi yapmalarının vakti geldi. IŞİD'in tamamen yenilgiye uğratılmasından sonra çekiliyoruz."

'BAĞOZ'DAKİ MİLİTANLARIN BÜYÜK ÇOĞUNLUĞU YABANCI SAVAŞÇI'

IŞİD'in en azılı militanları sayılan yabancı savaşçılar, örgütün sıkıştığı son bölgeler ele geçirildikçe SDG kamplarını doldurmaya başladı. SDG, birkaç gün içinde kurtarılmasını beklediklerini açıkladığı Bağoz bölgesindeki militanların büyük çoğunluğunun yabancı savaşçılar olduğunu duyurmuştu.

SDG, yakalanan yabancı savaşçıların kendi ülkelerinde yargılanması için uzun zamandır Avrupa ülkelerine çağrı yapıyor. Çok sayıda yabancı IŞİD savaşçısının vatandaşı olduğu Avrupa ülkeleri ise bu çağrıya şu ana dek yanaşmış değil. Son olarak, 2015'te Londra'dan ayrılıp IŞİD'e katılan, SDG kontrolündeki bölgede Times gazetesi ile yaptığı söyleşide 'pişman olmadığını ama İngiltere'ye dönmek istediğini' anlatan 19 yaşındaki Şamima Begüm İngiltere'de tartışma yaratmıştı. (Dış Haberler)

19 yaşındaki IŞİD'ci İngiltere'yi böldü: Dönsün mü, kalsın mı?19 yaşındaki IŞİD'ci İngiltere'yi böldü: Dönsün mü, kalsın mı?

IŞİD'ciler kendi eşlerini vuruyorIŞİD'ciler kendi eşlerini vuruyor