Dolar

32,5990

Euro

34,8077

Altın

2.502,96

Bist

9.435,31

Trump’ın vetosu, Yemen’deki vahşiler için yeşil ışık oldu

İngiliz The Guardian gazetesinde bugün Simon Tisdale tarafından kaleme alınan bir makalede, ABD Başkanı Trump’ın veto kararının, Yemen’deki daha fazla Suudi vahşiliğine yeşil ışık yaktığı öne sürüldü.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-04-18 14:25:52

Trump’ın vetosu, Yemen’deki vahşiler için yeşil ışık oldu

ABD Başkanı Trump'ın, Kongre'nin Yemen'deki savaşta Suudi Arabistan'a verilen desteğin çekilmesini öngören kararını veto etmesine tepkiler sürüyor. İngiliz The Guardian gazetesi, Trump'ın veto kararının, Yemen'deki daha fazla Suudi vahşiliğine yeşil ışık yaktığını öne sürdü.

‘TRUMP'IN VETO KULLANMA NEDENLERİ
BÜYÜK BİR ALDATMACA'

Simon Tisdale'nin bugün The Guardian gazetesinde yayınlanan makalesinde, "Trump'ın kibirleri ABD'yi tehdit ediyor, ABD Anayasası'ndaki ünlü dengelerin işe yaramadığını ve bu cumhurbaşkanının ciddiye alınmadığını kanıtlıyor. Trump'ın veto kullanma nedenleri büyük bir aldatmacadır. Amerikalıları koruduğunu iddia ediyor ve Yemen'de düzenli ABD kuvvetleri bulunduğunu inkar ederek doğrudan Suudi yardımını reddediyor, ancak bunu yapmak Körfez'de yaşayan birçok Amerikalı'yı riske sokuyor" denildi.
Beyaz Saray dün yaptığı açıklamada, Trump'ın Yemen'deki Suudi-BAE ittifakı tarafından yürütülen savaşa ABD'nin katılımını sona erdirmek isteyen kongre kararını veto ettiğini belirtti.
Yazar Tisdale, Suudi Arabistan'ın ABD'den aldığı silahlarla, Yemen'deki sivilleri bombalaması sonucu, açlığın pençesinde kıvrılan çok sayıda sivili öldürdüğünü belirtti.

‘TRUMP'IN VETO KARARI
YEMEN'DEKİ VAHŞİLER
İÇİN YEŞİL IŞIK OLDU'

İngiliz yazarın haberine göre, Trump'ın veto hakkı "Yemen'deki vahşiler için yeşil ışık oldu" dedi.
Tisdale, Trump'ın kararının, cumhurbaşkanının kongre onayı olmadan silahlı çatışmaya girme yetkisine bakan 1973 Savaş Güçleri Yasası'na aykırı olduğunu belirterek, "Yorumlar farklı olsa bile, tarihte ilk defa Senato'dan savaşa katılma yetkisinin cumhurbaşkanına devredildiğini söyledi" dedi.

‘KONGRE NEDEN BU
KADAR ÇARESİZ?'

Trump, Meksika sınırındaki göçmenlere karşı Kongre'nin durduramayacağı ulusal bir acil durum ilan ettiği yıl boyunca başkanlık haklarını ve imtiyazlarını kötüye kullandı.
Yazarın bakış açısına göre soru şudur: Neden küresel demokrasi modeli olan Kongre bu tür ihlaller karşısında bu kadar çaresiz görünüyor?

SAVAŞ YÜZÜNDEN ONBİNLERCE
YEMENLİ AÇLIĞIN PENÇESİNDE

Suudi liderliğindeki koalisyon ile İran destekli Husi milisleri arasında Yemen'de dört yıldır süren savaşta binlerce kişi hayatını kaybederken, binlerce kişi de yaralandı. Çok sayıda yerleşim yeri tahrip edildi. Savaş yüzünden onbinlerce Yemenli de açlığın pençesinde kıvrılıyor.
Birleşmiş Milletler de Yemen'deki savaş yüzünden ortaya çıkan açlığı, dünyadaki en kötü insani kriz olduğunu açıkladı.

Haber Ara