'Trump'ın seçilmesinde önemli bir rol oynadık'

Facebook'ta 50 milyon kullanıcının kişisel verilerini 2016 ABD başkanlık seçimlerini etkilemek için kullanmakla suçlanan İngiliz şirket Cambridge Analytica'nın görevden alınan CEO'su Alexander Nix'in Trump'ın kampanyasında etkin bir rol oynadıklarını itiraf eden görüntüleri yayınlandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İngiliz Channel 4 televizyonunun bu haftanın başında yayınlamaya başladığı gizli kamera görüntülerinde başta şirketin CEO'su Alexander Nix olmak üzere şirketin yöneticileri, siyasetçilerin itibarını sarsmak için "aşk tuzakları" hazırlanabileceğini ve rüşvet verilebileceğini söylerken görülüyor.

Channel 4, görüntüleri yayınlamaya salı akşamı da devam etti.

Bu görüntülerde görevden alınan CEO Nix'in, şirketi Cambridge Analytica'nın 2016'da düzenlenen başkanlık seçimlerinde önemli bir rol oynadığını söylüyor.

Gizli kamera görüntülerinde Nix, ABD Başkanı Donald Trump ile aday oldukları sırada çok defa buluştuklarını aktarıyor:

"Bütün araştırmayı yaptık. Bütün veriyi elde ettik. Bütün analizi gerçekleştirdik. Hedeflemeyi yaptık. Bütün dijital kampanyayı biz yönettik ve bizim verilerimiz stratejilerini belirledi."

İngiliz şirket Cambridge Analytica'nın yönetim kurulu salı akşamı yaptığı yazılı açıklamada Nix'in görevden alındığını açıklamıştı.

ZUCKERBERG DE İFADEYE ÇAĞRILDI

İngiltere ve Avrupa Birliği parlamentoları ise Facebook'un kurucusu ve CEO'su Mark Zuckerberg'i ifade vermeye çağırdı.

İngiltere'de Avam Kamarası'nda yalan haberleri soruşturan komitenin başında bulunan Damian Collins, Facebook'un komiteyi yanlış yönlendirdiğini söyledi.

Avrupa Birliği'nde (AB) ise Avrupa Parlamentosu'nun (AP) yanı sıra AB'nin yürütme organı olan Avrupa Komisyonu da soruşturma çağrısında bulundu.

Twitter'da bir paylaşım yapan AP Başkanı Antonio Tajani, "Zuckerberg'i Avrupa Parlamentosu'na davet ettik" dedi ve ekledi:

"Facebook 500 milyon Avrupalının temsilcilerinin önünde kişisel verilerinin demokrasiyi manipüle etmek için kullanılmadığını kanıtlamalı."

AP Medeni Özgürlükler Komitesi, Pazartesi günü Zuckerberg'e bir mektup göndererek kendisini ifadeye davet etmişti.

İngiltere Bilgi Komisyonu da Cambridge Analytica hakkında soruşturma açılmasını istedi.

Şirketlere yönelik suçlamaların ardından Facebook hisselerinde iki günde yüzde 12 düşüş yaşandı.

'UKRAYNALI KADINLAR GÖNDEREBİLİRİZ'

İngiliz Channel 4 televizyonunun gizli kamera çekimlerinde şirketin yöneticileri, siyasetçilerin itibarını sarsmak için "aşk tuzakları" hazırlanabileceğini ve rüşvet verilebileceğini söylerken görülüyor.

50 milyon kullanıcının bilgilerini usulsüzce elde etmek ve verilerin silinmesi talep edildiğinde de silmemekle suçlanan şirket usulsüzlük iddialarını reddediyor.

Alexander Nix, Channel 4'un gizli çekimlerinde şirketinin ne gibi tuzaklar hazırlayabileceğini anlatıyor. Fotoğraf: Channel 4)

Channel 4 News'un Pazartesi günü yayınlanan programında, zengin bir Sri Lankalı müşteri kılığında şirketle iletişime geçen muhabirleri Cambridge Analytica Yöneticisi Alexander Nix ile buluşuyor. Gizli kamerayla kaydedilen görüşmede Nix, internette siyasetçilerin nasıl itibarsızlaştırılabileceğine dair taktiklerini anlatıyor.

Nix, hedef alınan bireye 'gerçek olamayacak kadar iyi bir anlaşma sunulabileceğini ve bu görüntülerin kayıt altına alınabileceğini' söylüyor.

Nix ayrıca, 'adayın evine çok güzel Ukraynalı kadınlar gönderilebileceğini ve bu taktiğin işe yaradığını' anlatıyor. Şirketin yöneticisi "Size neler yapılabileceği ve daha önce neler yapıldığıyla ilgili örnekler veriyorum" diyor. (BBC Türkçe)