Abone Ol

Trump'ın Kudüs kararı Erdoğan'a yaradı

Donald Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanımasına tepki olarak, Türkiye’nin öncülüğünde İslam İşbirliği Teşkilatı ülkelerinin İstanbul’da bir araya gelmesi, yaşanabilecekler hakkında önemli ipuçları veriyor.

Trump'ın Kudüs kararı Erdoğan'a yaradı

Düşünce kuruluşu Alman Marshall Fonu’nun (GMF) Türkiye Direktörü Özgür Ünlühisarcıklı’ya göre, zirve gerçek anlamda bir başarı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan da zirveyle birlikte kendisini İslam dünyasının bir lideri olarak ortaya koymayı başardı.

DW Türkçe'den Değer Akal, konuyu "düşünce kuruluşlarına" sordu.

ABD yönetiminin Ortadoğu’da İran’a karşı bir koalisyon oluşturmaya çalıştığını, bu koalisyonun başat aktörleri arasında İsrail ve Suudi Arabistan’ın yer aldığına dikkat çeken Ünlühisarcıklı, zirveyle bu ittifak girişimine de etkide bulunulduğunu söyledi.

BU SÜREÇTE KAZANAN ÜLKELER TÜRKİYE VE İRAN

Ünlühisarcıklı, “Trump’ın Kudüs kararı üzerine Türkiye’nin inisiyatifiyle toplanan İslam İşbirliği Teşkilatı’nın açıkladığı deklarasyona Suudi Arabistan da destek açıklamak durumunda kaldı. Böylelikle Suudi Arabistan’ın İsrail ile birlikte İran’ı dengeleme politikalarındaki hareket marjı daralmış oldu. Bu süreçte kazanan ülkelerden biri Türkiye ise diğeri de İran” değerlendirmesini yaptı.

ABD İLE ARTAN GERİLİM

Trump’ın Kudüs kararı ile ABD yönetimi ve Türk hükümeti arasında bölgeye dönük derin görüş farklılığı yaşanan konulara bir yenisinin eklendiği, Ortadoğu’da yeniden şekillenen ittifaklarda, Washington ile Ankara’nın ayrı kamplarda yer alma sürecinin daha da belirginleştiği, yol ayrımının keskinleştiği yorumları ağırlık kazanıyor.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı H.R. McMaster’ın geçtiğimiz günlerde bir düşünce kuruluşunda yaptığı konuşmada, Türkiye’nin radikal ideolojilerin yayılmasında büyük rol oynadığını iddia ederek, "Türkiye ve Katar radikal ideolojilerin yeni sponsorlarıdır” demesi, bunun açık göstergesi olarak nitelendiriliyor.

“Zaten perde arkasında herkesin konuşulduğunu bildiği bir iddiayı McMaster açıkça ortaya atmış oldu” diyen GMF Türkiye Direktörü Ünlühisarcıklı, iki ülke arasında terörün tanımı, ılımlı ve marjinal oluşumlar konusunda görüş ayrılıkları olduğunu söylerken, “McMaster’ın sözleri ayrıca Ortadoğu’daki kamplaşma bağlamında okunmalı.

ABD Ortadoğu’da İran’a karşı Suudi Arabistan, İsrail, Mısır, Körfez ülkelerini kapsayan bir koalisyon kuruyor ve Türkiye ile Katar bunun dışında kalmayı seçiyor. İşte McMaster bu kamplaşma bağlamında Türkiye ve Katar’ı hedef alıyor” şeklinde konuştu.