Trump'ın eski avukatı Michael Cohen'e 3 yıl hapis

Trump'ın eski avukatı Michael Cohen'e 3 yıl hapis
© 
By Ismail Citak
Haberi paylaşınYorumlar
Haberi paylaşınClose Button

ABD Başkanı Donald Trump'ın eski avukatı Michael Cohen Rusya bağlantısı konusunda yalan söyleme, iki kadına sus parası ödeme ve vergi kaçırma suçlarından 36 ay hapis cezasına çarptırıldı

REKLAM

ABD Başkanı Donald Trump'ın eski avukatı Michael Cohen Rusya bağlantısı konusunda yalan söyleme, iki kadına sus parası ödeme ve vergi kaçırma suçlarından 36 ay hapis cezasına çarptırıldı. Böylece Cohen,Trump'ın seçim kampanyasına yönelik yürütülen özel soruşturmadan hapis cezası alan ilk kişi oldu.

Manhattan mahkemesinde görülen davada 36 ay hapis cezasına çarptırılan Cohen'e teslim olması için 6 Mart'a kadar süre verildi.

ABD Bölge Mahkemesi Yargıcı William H. Pauley III, Cohen’in suçunu itiraf etme ve federal savcılarla işbirliğine gitme kararından dolayı olumlu bir davranış sergilediğini ancak soruşturmaya sunduğu katkıların “üzerine atılı suçları kaldırmadığını" söyledi.

Cohen: Trump'ın kirli işlerini örtbas etmenin görevim olduğunu sandım

Cohen ise yaptığı son savunmada, Trump’a olan sadakatinin söz konusu hatalara yol açtığını söyledi. “Bu adama körü körüne bağlılığım beni aydınlık yerine karanlık yola sürükledi. Onun kirli işlerini örtbas etmenin benim görevim olduğunu hissettim” dedi.

Cohen’in avukatları da müvekillerinin savcılarla işbirliğine gittiğini işaret ederek, cezada indirim talebinde bulundu. Cohen'in savunma avukatlarından Guy Petrillo “Ülkemizin en güçlü kişisine karşı deliller ortaya koymak için öne atıldı” ifadesini kullandı.

52 yaşındaki ünlü avukat Cohen, "Başkanı için kurşun yemeye" hazır olduğunu öne sürmüş ancak Rusya'nın 2016'daki başkanlık seçimlerine müdahale ettiği iddialarının incelendiği soruşturmada Özel Yetkili Savcı Robert Mueller ve ekibiyle anlaşma yoluna giderek itirafçı olmuştu. Cohen savcıların "kongreye yanlış beyanda bulunma" suçlamasını da kabul etmişti.

Cohen ayrıca Playboy modeli Karen McDougal ve porno film oyuncusu Stormy Daniels'e seçim yarışı boyunca konuşmamaları için Trump'ın emriyle para ödediğini itiraf etmişti. Başkan Trump ise savcılarla anlaşma yoluna giderek itirafçı olan eski avukatını "Daha az ceza almak için yalan söyledi" diyerek suçlamıştı.

Trump: Azledilirsem insanlar ayaklanır

Başkan Trump'ın izlediği politikalardan rahatsız olan Demokratlar, Trump'ın yönlendirmesiyle Cohen’in iki kadına yaptığı ödemelerin şeffaf şekilde açıklanmaması sebebiyle seçim kampanyasının finansmanı yasasının ihlal edildiğini savunuyor. Ayrıca Demokratlar bu ihlalin Trump'ın azledilme olasılığını güçlendirdiğini öne sürüyor.

Başkan Trump ise yanlış birşey yapmadığının altını çizerek "Herhangi bir yanlışı olmayan ve ülkeye tarihinin en iyi ekonomik şartlarını yaşatan birinin azledilmesi kolay değil. Endişeli değilim, böyle bir şey olursa insanlar ayaklanır." açıklamasında bulundu.

Soruşturmayı yürüten savcılar Cohen hakkında başta "başkanlık seçimlerini etkilemeye çalışmak" dahil çeşitli federal suçlardan dolayı 63 aya kadar hapis cezası istemişti. Özel yetkili savcı Mueller ise Cohen’in Trump’ın kampanyası ve Rusya arasındaki irtibata ilişkin değerli bilgi sağladığı gerekçesiyle daha az ceza verilmesi önerisinde bulunmuştu.

Haberi paylaşınYorumlar

Bu haberler de ilginizi çekebilir

2018 yılında AB ile Trump arasında yaşanan gelgitler

Obama'nın sağlık reformu anayasaya aykırı bulundu

New York'ta Trump'ın 'sus payı' davasının görüldüğü adliye önünde bir kişi kendini yaktı