Trump(etler) çalıyor!

A -
A +
ABD’de Trump başkanlık görevine resmen başladı, beklenti bitti, dolar değer kaybetmeye başladı. Türkiye’de anayasa değişikliği tamamlandı, hisse senetleri atağa kalktı. Bu haftaya iki önemli gelişme damgasını vuracak. Birincisi merkez bankasının yarınki faiz kararı.. İkincisi cuma akşamı kredi kuruluşu Fitch’in not değerlendirmesi. Türkiye şu anda sadece Fitch tarafından yatırım yapılabilir ülke notuna sahip.. Moody’s 15 Temmuz sonrası notumuzu kırmıştı. Standard and Poor’s ise zaten bize hiç yüksek not vermemişti. Siyasi gerilim sona erdi, anayasa değişti, böylece erken seçim riski ortadan kalktı. Fitch not değerlendirmesini pas geçebilir. Son dönemde uyguladığı örtülü faiz artışları ile likiditeyi kontrol etmeye çalışan merkez bankasından yarınki kararında faiz artışı bekleyenler ağırlıkta. Genel görüşe göre, faizde alt bant 7.25’de bırakılacak. Politika faizi 8.50’ye, üst bant da %10’a çıkarılacak. Geç likidite penceresinde %10 olan faiz de %11’e yükseltilecek. Merkez Bankası ayrıca swap yani döviz takası ihalesindeki %9 olan faizi de %10’a çıkarabilir. Çok yönlü bir müdahale var. Önce bankaların paraya ulaşma kanalları tıkanıyor. Daha sonra döviz ihtiyaçları karşılanıyor. Merkez Bankası 12 Ocak’tan beri örtülü faiz artışı olarak adlandırılan likidite adımları atıyor. Bir defa haftalık repo ihalelerini iptal ederek, bankalara %8’den para vermiyor. İkincisi BİST repo pazarından %8.5 ile de borç alma kapısını da kapattı. Sadece %10 faiz ile geç likidite penceresini açık tutuyor. Fonlama maliyeti %9.09’a yükseldi. Yüksek faizle borçlanmak istemeyen bankalar için tek bir yol var, döviz satmak.. İşte bu yüzden TL değer kazanmaya başladı. Yurt dışında değer kaybeden dolardaki balon, küçük bir darbeyle patlayacak.. Önce 3.70, ardından 3.65 TL'ye devrilebilir. Dikkatli olun, dolarda kâr satışı yapmanın tam zamanı gelmedi mi?..
15 Temmuz’da işgale uğrayan tek finans kurumu olan ve hainleri püskürten Borsa İstanbul düşman çatlatıyor. Endeks 83 bini geçerek 8.5 ayın zirvesine çıktı. Hisse senetleri borsası, FETÖ’nün darbe girişimi, PKK ve DEAŞ saldırılarına rağmen, son iki haftalık yükselişiyle âdeta parmak ısırtıyor. Bu yıl hisse senetlerinin yılı olacak. Borsada ilk hedef 90 bin, ana hedef 100 bin puan. Bu seviyeyi aşarsa 120 bine kadar tırmanacak. Altın fiyatları dolar endeksinin 101 düzeyini aşağı doğru kırmasıyla yukarı hareketlendi. İngiltere başbakanı May’in ilk olarak Brexit sürecinin hızlı olabileceğine yönelik mesajlar vermesi sonrası altın fiyatları güvenli talep nedeniyle yükseliş gösterdi. Aynı şekilde FED Başkanı Yellen’in faiz artışında aceleci olmayacaklarını söylemesi altına destek veren bir başka gelişme. Ama altını asıl ateşleyen Trump oldu. Yemin törenindeki konuşmasında dış ticaret anlaşmalarını iptal edeceğini söylemesi endişeleri arttırdı. Trump'ın ABD başkanı gibi değil de miting yapar gibi sadece kendi seçmenine hitap eden tarzda kavgacı bir üslup sergilemesi, siyasi belirsizliği arttırdı. Şu anda Trump'ın sadece iki bakanı var. Diğerlerinin senatodan onay alması gerekiyor. İşin en garip yanı şu: Trump Cumhuriyetçi Partiden aday oldu, ama Cumhuriyetçiler bile onu kabul etmiyor. Suriye politikasındaki tutarsızlık bizim de moralimizi bozdu. Terörist YPG ve PYD ile birlikte Rakka'ya girme düşüncesinde olduğunu söylemesi işleri karıştırdı. Cumhurbaşkanı Erdoğan bu konudaki rahatsızlığını dile getirdi. Karşı karşıya gelince her şeyi konuşacağız, dedi. Umarız dağ fare doğurmaz...
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.