24 Eylül 2017 01:00

Trump'ın sözde sevgisi

Trump'ın sözde sevgisi

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Donald Trump’ın Felaketleri Önleme Dairesi (FEMA) Teksas’ta Harvey Kasırgası’nın yol açtığı zararı nasıl gidereceği ile ilgili herhangi bir plana sahip değil. Buna rağmen ABD Başkanı, kısa süre önce yeni bir toplumsal felaket haberi verdi: Geçen yıllarda çoğu Teksas‘a olmak üzere ülkeye gelen illegal göçmenlerin çocukları sınır dışı edilecek!

Trump rejiminin yönetime geldiği ocak ayından beri ülke için toplumsal bir felaket olduğu açık, düzenli olarak yapılan ise Obama döneminde alınan bazı göreli iyi kararların iptal edilmesi. 

Şimdi de 2012 yılında Obama’nın kararname ile yürürlüğe soktuğu dokümansız çocuk göçmenlerin korunma programı (DACA) uygulamadan kaldırılacak. Bu program sayesinde ‘Dreamers-Hayalperestler’ denilen göçmen çocuklar sınır dışı edilmeye karşı iki yıllığına korunuyor, çalışma izni veriliyordu. Trump, programı iptal ederek çoğu milliyetçi beyaz olan taraftarlarını sevindirmek, beyaz olmayan ‘ötekilerin’ acı çekmesinden hoşlananlardan puan almak istiyor. DACA korunma programından, aileleri tarafından ABD’ye getirilen 800 binden fazla çocuk ve genç etkileniyor. Obama’nın uygulamasıyla hayatlarında bilinçli olarak tanıdıkları tek ülke olan ABD’de kayıtlara geçirildiler, burada yaşama, okuma ve çalışma hakkına sahip oldular. Trump’ın DACA düzenlemesini iptal etme planıyla bu şansları gasbedilecek ve yaklaşık bir milyon kişi her an sınır dışı edilebilecekleri korkusuna sürüklenecek. Ancak Trump, DACA’yı iptal etme planını açıklamasından birkaç gün sonra DACA çocuklarını sevdiğini belirterek kendi kendini ‘tekzip’ etti. 

Başkanın bu sevgi ninnisi, Honduras, Guatemala, Meksika gibi ülkelerde ABD tarafından desteklenen şiddet rejimlerinden kaçarak ülkeye gelen Latin Amerikalı göçmenleri uyutmadı. Tam tersi Trump‘ın 2016 seçimlerinde Arizona şerifi seçilemeyip emekliliğe sevk edilen Joseph  ‘Joe’ Arpaio’yu affetmesi sayesinde gözleri iyice açıldı. 

Arpaio, Arizona’nın başkenti Phoenix’in şerifi olarak ABD Federal Mahkemesinin düzenlemesini uygulamamış, Latinleri ırkçı fişleme ile kovuşturmaya tabi tutmuş, bu sayede hakkında dava açılmıştı. 

Apaio, Meksikalı göçmenlere yönelik kışkırtma kampanyalarıyla özellikle beyaz ırkçıların oylarıyla defalarca şerif seçilen biriydi. Trump’ın DACA çocukları sevdiğini söylerken ırkçı Apaio’yu affetmesi, Tina Turner’in bir şarkısının sözlerini hatırlatıyor: “What’s love got to do with it-Bunun sevgiyle ne alakası var?”

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...