Trump'tan Tillerson'la ilgili ilk açıklama

Trump'tan Tillerson'la ilgili ilk açıklama

Trump'tan Tillerson'la ilgili ilk açıklama ABD Başkanı Donald Trump, Dışişleri Bakanlığı görevinden aldığı Rex Tillerson'la ilgili yaptığı ilk açıklamada, kararı tek başına alıdğını belirtirken, ''Tillerson ile İran dahil birçok konuda anlaşmazlık yaşadık'' dedi...

ABD Başkanı Donald Trump, Dışişleri Bakanlığı görevinden aldığı Rex Tillerson'la ilgili yaptığı ilk açıklamada, kararı tek başına alıdğını belirtirken, ''Tillerson ile İran dahil birçok konuda anlaşmazlık yaşadık'' dedi ve ''bundan sonra daha mutlu olacak'' ifadesini kullandı.

Tillerson'ı görevden alıp yerine CIA Direktörü Mike Pompeo'yu getirmesinin ardından kameraların karşısına  geçen Trump, ''Rex'i severdim ama zihniyetlerimiz, düşünce biçimimiz gerçekten farklıydı'' diyerek söze başladı ve bir gazeteciyle arasında şu diyalog yaşandı:

Gazeteci: Tillerson'ı size moron dediği için mi kovdunuz? 

Trump: Ne?

Gazeteci: Tillerson’ı size moron dediği için mi kovdunuz?

Trump: Bir daha söyleyin.

Gazeteci: Neden şimdi?

Yaşanan bu diyalog sonrası açıklamalarına devam eden Trump, şunları söyledi:

''Kendisinin (Pompeo) aklına saygı duyuyorum. Beraber içinden geçtiğimiz sürece saygı duyuyorum. İyi bir ilişkimiz ve kimyamız var. İnsanlar niye anlaşırsa o yüzden. Ben daha ilk günden Mike Pompeo ile iyi anlaştım. Açıkçası Rex ile de anlaşıyorum. Rex’e iyi şeyler diliyorum. Artık daha mutlu olacağını düşünüyorum. Bugüne kadar yaptığı hizmet için teşekkür ediyorum ama en baştan beri Mike ile çok iyi bir kimya yakaladık.''

Tillerson'ın, Ekim ayındaki kabine toplantıları sırasında yanındakilere Trump'tan 'moron' diye bahsettiği iddia edilmiş ve bu iddialar taraflarca doğrudan yalanlanmazken, Trump bakanıyla IQ testine girmeye hazır olduğundan söz etmişti.

O zamandan beri Tillerson’un idareten dışişleri koltuğunda oturduğu konuşuluyordu. Aralıkta konuşulan Tillerson'ın kovulacağı ve Pompeo'nun Dışişleri Bakanı atanacağı haberleri üzerine Trump 'yine ateşli bir 'yalan haber' tweetini atmıştı.

'İRAN'LA YAPILAN KORKUNÇ ANLAŞMADAN  MEMNUNDU'
Trump, bugün konuyla ilgili gazetecilere yaptığı açıklamada, ''Aslında Tilerson ile oldukça iyi anlaşıyorduk ama bazı konularda anlaşmazlık yaşıyorduk. İran'la nükleer anlaşmaya bakın. Korkunç bir anlaşma olduğunu düşünüyorum, ama sanırım Tillerson sorun olmadığını düşünüyordu. Biz anlaşmayı bozmak ya da başka bir şeyler yapmak istedik, ama Tillerson bizden biraz daha farklı düşünüyordu'' dedi.

'BU KRİTİK SAVAŞTA POMPEO DOĞRU KİŞİ'
Pompeo'nun ise istihbarat toplama faaliyetlerini güçlendirerek, savunma ve saldırı kabiliyetlerini modernize ederek, dost ve müttefiklerle yakın ilişkiler kurarak hem Cumhuriyetçilerin hem de Demokratların övgüsünü kazandığını söyleyen Trump, şöyle devam etti:

''Son 14 ayda onu çok iyi tanıdım. Bu kritik kavşakta onun bu iş için doğru kişi olduğundan eminim. Dünyada Amerika'nın itibarını yeniden tesis etmes, ittifaklarımızı güçlendirme, hasımlarımıza karşılık verme ve Kore Yarımadası'nın nükleer silahlardan arındırılması programımızı devam ettirecek.''

İRAN VE KUZEY KORE İLİŞKİLERİ BOZDU
Trump ile Tillerson’ı farklı uçlara savuran iki temel konu İran ve Kuzey Kore oldu. Tillerson, İran’la nükleer 
anlaşmanın devamından yana tavır koyarak Trump'ı karşısına aldı. Trump, Kuzey Kore lideri Kim Jong-Un’u ''ateş ve gazap’ ile tehdit ederken Tillerson diplomasiyi işletme yönünde net tavır koydu.

Trump, Kuzey Kore liderini kastederek ''Küçük Roket Adam ile müzakereyle vakit harcıyorsun’ tweetiyle Dışişleri Bakanı’nın hem kamuoyu hem de kendi kurumu içindeki karizmasını çizdi.

Arka arkaya gelen bu vakalar nedeniyle 2017’nin kasım aralık aylarından itibaren Washington’da Tillerson’ın gidici olduğu konuşulmaya başlandı. 

TILLERSON TWITTER'DAN ÖĞRENDİ
Tillerson'ın görevden alındığını Twitter üzerinden öğrendiği ortaya çıktı. AFP'nin aktardığına göre, Tillerson 'görevden alınma nedeni' hakkında bilgi sahibi değil. 

Tillerson’ın gidişi Ankara için de kötü haber. Trump yönetiminin Türkiye ile Suriye krizini çözmek için bizzat devreye giren ismi Tillerson olmuştu. Ankara’da şubat ayındaki AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan’la görüşmeye tercümansız ve not alan kimse olmadan girerek kendi kurumu içinde tepki çekmişti.

Tillerson’ın Ankara’da verdiği mesajların ve başlattığı uzlaşma sürecinin ne ölçüde diğer kritik kurumlarla koordinasyon içinde başlatıldığı Washington’da en sık sorulan soruydu. Dahası Tillerson’dan 4 gün önce İstanbul’da Cumhurbaşkanı Sözcüsü İbrahim Kalın ile görüşen Ulusal Güvenlik Danışmanı H.R. McMaster’in de gidici olduğu konuşuluyor.

McMaster, Türkiye ziyaretinin hemen ardından gittiği Münih Güvenlik Konferansı’nda Rusya’nın 2016 seçimlerine müdahale ettiği yönünde bir şüphesi olmadığını söyleyerek Trump’ın oklarını üzerine çekmişti. O günden beri Trump’ın McMaster’a Pentagon çatısı altında yeni bir görev aradığı iddia ediliyor. 

19 MART'TA ÇAVUŞOĞLU İLE GÖRÜŞECEKTİ
Tillerson’ın ardından McMaster da giderse Türkiye ile krizi çözmek için bizzat devreye giren iki kilit isim oyun dışında kalmış olacak. Bu tabloda ABD Savunma Bakanı Mattis Türkiye konusunda daha da güçlü bir pozisyon elde etmesi muhtemel senaryo. Dahası Pompeo’nun Türkiye’nin İran ve Rusya ile ilişkileri konusunda şahin bir çizgide olduğu biliniyor. 

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu 19 Mart’ta Washington’a gelerek Tillerson ile görüşecekti. Tillerson’ın görevden alınması nedeniyle Çavuşoğlu’nun bu ziyaretinin ertelenmesi gündeme gelebilir.

"Trump'tan Tillerson'la ilgili ilk açıklama" haberi, 13 Mart 2018 tarihinde yazılmıştır. 13 Mart 2018 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan Trump'tan Tillerson'la ilgili ilk açıklama haberi 2018 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Trump'tan Tillerson'la ilgili ilk açıklama 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 19 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 18:22 Tayvanlı Bisikletçi Jacky Chen, İsrail-İran Gerilimi Altında Dünya Turuna Devam Ediyor
  2. 18:19 Facebook, bu kez Tiktok'un o özelliğini kopyalıyor
  3. 18:17 Limonun Kabuğuyla Tüketmenin Sağlık Faydaları
  4. 18:11 Türk Havalimanı Dünya Sahnesinde: Skytrax'ın En İyi Havalimanları Listesinde Yer Aldı
  5. 18:06 Ankara'nın Ayaş İlçesinde Keşfedilen Şifalı Su Dünya Çapında Dikkat Çekiyor
  6. 18:02 Apple, Çin'de Meta Uygulamalarını Kaldırdı: Gerilim Artıyor
  7. 17:57 Sergey Lavrov'un Gündemi: Orta Doğu'daki Gerginlik, Ukrayna Krizi ve Ermenistan İlişkileri
  8. 17:51 Hava Durumu Uyarısı: Marmara ve Ege'de Şiddetli Yağış, Batı Akdeniz'de Fırtına Bekleniyor!
  9. 17:49 Erdal Beşikçioğlu depremzede kedinin yavrusunu sahiplendi! Duygusal paylaşım!
  10. 17:46 Düzce Valiliği'nden Şiddetli Fırtına Uyarısı: Batı Karadeniz Hazır Olsun!
  11. 17:43 Mars helikopteri son mesajını gönderdi
  12. 17:42 Dünya üzerindeki en tehlikeli ülkeler belirlendi: Türkiye hangi sırada yer alıyor?
  13. 17:39 Elon Musk sordu: Vine geri mi geliyor?
  14. 17:38 İsrail Askerlerinin Ev Baskınında Köpek Saldırısına Uğrayan Filistinli Genç: Useyd Taha
  15. 17:34 Fenerbahçe, Sivasspor Maçı Hazırlıklarına Hızlı Başladı
  16. 17:33 SimSimi nedir? SimSimi hakkında uyarılar
  17. 17:30 ATO Başkanı: Fiyat Artışlarıyla Mücadelede Birlik ve Sabır Önemli
  18. 17:27 TEKNOFEST 2024 ne zaman ve nerede?
  19. 17:23 Ak parti Başkanı Erdoğan'dan Şaşırtan Açıklama: 'Artık Fenerbahçeli Değilim!'
  20. 17:20 Fenerbahçe'de İsmail Kartal, Eleştiri Yağmuruna Tutuldu!
Dünya Haberleri