Trump’a yaylım ateşi

ABD Başkanı Trump, Helsinki zirvesinde Rusya lideri Putin karşısındaki tutumu nedeniyle ülkesinde adeta yaylım ateşine tutuldu.

Trump’a yaylım ateşi

Basın “Trump Putin’e boyun eğdi” diyerek ağır eleştiriler yöneltirken, eski CIA başkanı Trump’a ‘vatan haini’ dedi. 

ABD Başkanı Donald Trump ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in arasında Helsinki’de gerçekleşen zirve Amerika’da gündeme oturdu. 

Trump’ın Rusya’nın 2016’daki başkanlık seçimlerine müdahale ettiği konusunda Putin’i desteklemesi, büyük tepki çekti. 

Zirve sonrası bünyesinde 16 eyaletin istihbarat servisinin yer aldığı Amerika Birleşik Devletleri İstihbarat Topluluğu’nu (IC), seçimlere Rus müdahalesini araştırırken, zaafiyete düşmekle suçlayan Trump’a ağır ifadelerle yüklendi.

Yazılı bir açıklamada bulunan ABD Ulusal İstihbarat Direktörü Dean Coats, ‘Rusya’nın 2016 başkanlık seçimlerine karıştığı, demokrasimizin altını oyma konusunda devam eden mütecaviz çabaları konusundaki değerlendirmelerimizde net olduk.’ ifadelerini kullandı.

UTANÇ VERİCİ

Cumhuriyetçi Parti’nin önemli  isimlerinden Senatör John McCain, Trump’ın basın toplantısını ‘hafızalardaki en utanç verici ABD Başkanı performanslarından biri’ olarak nitelendirdi.

Putin ile Trump arasındaki Helsinki zirvesinin ‘trajik bir hata’ ve ABD Başkanlığı için ‘dip nokta’ olduğunu söyleyen McCain, Trump’ın yalnızca ‘aciz’ değil aynı zamanda ‘Putin’e karşı koymak için isteksiz’ olduğunu belirtti.

Trump ile Putin’in ‘aynı metinden konuşuyormuş gibi gözüktüklerini’ ifade eden senatör, Trump’ın ‘bir tiranı savunmak için bilinçli bir tercih’ yaptığını savundu.

‘ABD İÇİN ÜZÜCÜ BİR GÜN’

ABD Senatosu’nda Demokratların lideri olan Chuck Schumer, Trump’ın basın toplantısındaki tavrını ‘utanç verici bir performans’ olarak nitelendirerek eleştirdi. Schumer, ‘Amerika için üzücü bir gün’ yorumunda bulundu.

Schumer, Trump’ın Putin’in 2016 seçimlerine müdahale etmediği yönündeki sözüne güvenmesini ‘düşüncesizce, tehlikeli ve zayıf’ olarak nitelendirdi. Schumer, ‘Başkan kendisini ülkemizin üzerine koyuyor’ yorumunda bulundu.

ESKİ CIA BAŞKANI: VATAN HAİNLİĞİ 
Eski CIA Başkanı John O. Brennan da, Twitter üzerinden konuya ilişkin sert bir açıklamada bulundu. Brennan, ‘Donald Trump’ın Helsinki’deki basın toplantısı performansı ‘büyük suç & kusurlu davranışlar’ sınırını aşmaktadır. Bu vatan hainliğinden başka bir şey değildir. Trump’ın yorumları yalnızca embesilce değil, kendisi tamamıyla Putin’in cebinde. Cumhuriyetçi vatanseverler: Neredesiniz???’ ifadelerini kullandı.
Amerikan basını da Donald Trump’ın ABD istihbarat kuruluşları yerine, Putin’e inandığını yazdı. 
Washington Post gazetesi, “Trump, ABD’yi savunmalıydı. Ancak o boyun eğmeyi seçti” başlıklı bir analiz yazısı yayınladı. Trump’ın basın toplantısının tarihte eşi benzeri olmadığı savunuldu. 
New York Times gazetesinde yayınlanan bir köşe yazısında ise, Donald Trump’ın ABD istihbarat örgütlerini otobüsün altına attığı belirtildi. 
 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X