Trump yeni bir İsrail-Filistin barış planı hazırlıyor

Yetkililerin New York Times’a yaptığı açıklamaya göre ABD Başkanı Donald Trump ve danışmanları detaylı bir İsrail-Filistin barış planı üzerinde çalışıyor.

Dünya
15 Kasım 2017 Çarşamba

Cumartesi günü Amerikan basınında yer alan habere göre, hükümetten yetkililer, Başkan’ın detaylı bir barış planı üzerinde çalıştığını, uzun zamandır ilerleme kaydedilmemiş olan, Kudüs’ün durumu ve Batı Şeria’daki yerleşimler gibi, konulara da değinmeyi planladıklarını dile getirdi. Aynı haberde, barış planının ana hatlarının şekillenmesinin gelecek senenin ilk aylarına sarkacağı bilgisi yer aldı.

ABD’nin Ortadoğu Özel Temsilcisi Jason Greenblatt de Times’a yaptığı açıklamada; “Son birkaç aydır kilit konumdaki liderleri, İsrail ve Filistin taraflarını dinleyerek kalıcı bir barış anlaşmasına yardımcı olmak için çok zaman harcadık. Net bir düşüncenin sunulması ve geliştirilmesi için yapay bir zaman kısıtlaması koymayacağız. Hedefimiz İsrail ve Filistinlilerin hayatlarını ve bölgenin güvenliğini iyileştirmek için kalıcı bir anlaşma sağlamak, bunu dikte etmek değil” dedi.

Times’a göre barış planını hazırlayan çekirdek ekip, Trump’ın damadı Jared Kushner, Jason Greenblatt, Ulusal Güvenlik Strateji Danışmanı Dina Powell ve ABD İsrail Büyükelçisi David Friedman’dan oluşuyor. Ekip düzenli olarak, Dışişleri Bakanlığı yetkilileri ve Kudüs Konsolosu Donald Blome ile fikir alışverişinde bulunuyor.