Trump Sarraf’ı serbest bırakabilir iddiası

HABER MERKEZİ

ABD; Rıza Sarraf ve Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla davasında, Trump’a yakın avukatların oynayacağı rolü tartışıyor. Avukatların davada oynayacağı rol ve bir çıkar çatışmasına neden olup olmayacakları, bugün New York Güney Bölge Mahkemesi’nde, Türkiye saatiyle 17.30’da görülecek duruşmada konuşulacak.

İran’a yaptırımları delmek, kara para aklamak, dolandırıcılık gibi suçlardan ABD’de tutuklu bulunan Rıza Sarraf, avukat ordusuna son olarak ABD Başkanı Donald Trump’ın Danışmanı ve New York eski Belediye Başkanı Rudy Giuliani ile Eski Adalet Bakanı Mike Mukasey’i katmıştı.

İki avukatın davadaki rolü, Başsavcılık tarafından sorgulanmış, Hakim Richard Berman, bu konuda duruşma yapılmasına karar vermişti. Duruşma öncesi, mahkemeye sunulan evrakta, Giuliani ve Mukasey’in davadaki görevlerinin, “ABD ile Türkiye arasında, ABD ulusal çıkarlarına uygun bir anlaşma yapmak” olduğu bilgisi yer almıştı.

Geçen hafta ise bağımsız haber sitesi Alternet’te, davaya getirilmeye çalışılan ‘diplomatik çözüm’e ilişkin bir yazı yayınlandı.

Jefferson Morley imzasıyla çıkan yazıda, söz konusu diplomatik çözümün suçlamaları düşürmek anlamına geldiği belirtildi. “Giuliani’nin Sarraf’ı Amerikan adaletinden korumaya çalıştığı” ifadesine yer verildi.

Makalede, ABD Dışişleri Eski Danışmanı David Phillips’in Trump’ın Erdoğan’a bir iyilik olarak Sarraf’ı salıverebileceği görüşüne yer verildi. Trump’ın politikasının alış-veriş eksenli işleyeceğine işaret eden Phillips şöyle konuşuyor: “ABD Rakka savaşı ve Suriye-Türkiye sınırında bir güvenli bölge kurmak için Suriye Kürtleri’yle güvenlik işbirliğini derinleştirirse Erdoğan öfkelenecektir. Trump, Sarraf’ın yargılanmasından vazgeçerek Erdoğan’ı yatıştırmaya çalışabilir. Sarraf’ın tanıklığı Erdoğan ve ailesini suç faaliyeti töhmeti altında bırakabilir.”

Phillips’e göre, Giuliani’nin davaya müdahalesi, “hukukun egemenliği ve adalet yönetimine zarar veriyor. Bu müdahale, Giuliani’nin prensiplerden yoksun bir paralı asker olduğunu ortaya çıkarıyor.”

Makale şu ifadelerle son buldu: “Trump savaş zamanı başkomutanı rolüne soyunurken, Erdoğan’ı yatıştırması gerekiyor, çünkü ABD, Suriyeli Kürtler’in domine ettiği Suriye Demokratik Güçleri’ne (SDG) desteğini genişletiyor. Erdoğan Kürtler’den ve içerideki politik skandaldan kurtulmak istiyor. Trump’ın alış-veriş dünyasında, İncirlik hava üssüne ABD’nin erişimini korumak ve Suriye’de ABD savaşının genişletilmesine Erdoğan’ın desteğini sürdürmek söz konusu olduğunda, Erdoğan’ın dostları tarafından İran için yapılan para aklama işlemi ikincil öneme sahip.

Bu sırada, Rudy Giuliani bir ücret karşılığında, yozlaşmış pazarlığa yardım etmeye hazır.”