Dolar

32,5964

Euro

34,7991

Altın

2.494,24

Bist

9.462,20

Trump: Rusya G7'ye dönsün

Trump Kırım’ı ilhak etmesinin ardından G7’den çıkarılan Rusya’nın gruba yeniden katılmasına izin verilmesinin uygun olacağını düşündüğünü söyledi. Fransa Cumhurbaşkanı Emanuel Macron'da zirve öncesi Putin ile bir araya gelmişti.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-08-21 10:22:10

Trump: Rusya G7'ye dönsün

ABD Başkanı Donald Trump'tan Fransa'da yapılacak G7 Zirvesi öncesinde Rusya mesajı geldi. Trump Romanya Devlet Başkanı Klaus Iohannis'in Beyaz Saray'ı ziyareti sırasında basın mensuplarının sorularını yanıtlarken, Rusya'nın G7 ülkeleri topluluğuna yeniden katılmasına izin verilmesinin uygun olacağı görüşünde olduğunu söyledi.

Eski Demokrat Başkan Barack Obama'nın Rusya'nın o dönem G8 adını taşıyan endüstrileşmiş ülkeler topluluğundan atılmasını istediğini belirten Trump “Bence Rusya'nın dahil olması daha uygun olur. G8 olmalı çünkü görüştüğümüz pek çok konu Rusya ile ilgili” dedi.

Bu hafta sonunda gerçekleşecek olan G7 Zirvesi'ne ev sahipliği yapacak olan Fransa'nın Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron zirve öncesinde Pazartesi günü Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i ağırlamış, Moskova Kırım'ı ilhak etmesinin ardından çıkarıldığı G7 ülkeleri topluluğuna geri dönmeye mi hazırlanıyor sorusu gündeme gelmişti.

ÇİN'İN KAPASİTESİ SORULDU

ABD basınına yansıyan yeni bir araştırmada Çin Ordusu'nun Güney Çin Denizi'ndeki ABD'ye ait askeri üsleri birkaç saat içinde yok edebilecek kapasitede olduğu, Çin ordusunun bölgede güç kazandığı ve ABD'yi alt edebileceği yönünde bir değerlendirme yer almıştı.

ABD Başkanı Donald Trump'a bu konu “Bu durum sizin geceleri uykunuzu kaçırıyor mu?” diye soruldu. Trump da soruya “Geceleri uykumu hiçbir şey kaçırmıyor. Biz istediğimiz her şeyi yok edebiliriz. Dünyadaki en güçlü orduya sahibiz. Ordumuzu yeniden yapılandırdık. Bize askeri açıdan kimse yaklaşamaz. İki buçuk yıl önce göreve geldiğimde kötü durumdaydık şimdi çok güçlü durumdayız” yanıtını verdi.

ABD EKONOMİSİNİ DEĞERLENDİRDİ

Geçtiğimiz haftadan bu yana gündemdeki yerini koruyan resesyon tartışması da Trump'a soruldu. Washington Post gazetesi Trump yönetiminin ABD ekonomisini güçlendirmek için çalışanların maaşlarından kesilen vergilerde geçici bir indirime gitme seçeneğini değerlendirdiğini yazmıştı. “Şu anda resesyondan çok uzaktayız” diyen Trump vergi indirimi seçeneğini her zaman değerlendirdiğini belirtti, daha fazla ayrıntı vermedi.

Trump 2017 yılı sonunda dev bir vergi indirimi kararına imza atmış, bu adımın arkasından başka önemli değişikliklerin de geleceği vaadinde bulunmuştu.

Çin ile ABD arasında ticaret savaşına son vermek amacıyla yürütülen görüşmeler ve müzakerelerden henüz sonuç çıkmamasının ekonomiye etkisi de Trump'a soruldu. ABD Başkanı “Birileri Çin'e karşı koymak zorundaydı. Çin bu ülkeyi 25 yıldır soyup soğana çevirdi. Kısa vadede bu ülkemiz için iyi de olsa kötü de olsa yapılmalıydı. Uzun vadede birilerinin bunu yapması zorunlu” diye konuştu.

(Habere gitmek için fotoğrafa tıklayınız)

1174277_2

Haber Ara