21 Ocak 2017 05:37

Trump, bütün Amerikalıların başkanı olmayacağını ilan etti

Görevi Barack Obama’dan devralan Donald Trump ABD'nin yeni başkanı oldu. Sadece kendi taraftarlarını tatmin edecek mesajlar verdi.

Paylaş

Yücel ÖZDEMİR

Barack Obama'dan ABD başkanlığını devralan Donald Trump, devlet başkanı sıfatıyla yaptığı ilk konuşmada, bütün ABD halkını kucaklamak yerine asıl olarak kendi taraftarlarını tatmin edecek mesajlar verdi.
Burjuva siyasetinde, sadece ABD'de değil neredeyse bütün ülkelerde seçimleri kazananlar, biçimsel de olsa, kendisine oy vermeyenlerin de başkanı, cumhurbaşkanı olduklarını söylerler. Böylece gönül almaya çalışırlar ama bildiklerini yapmaya devam ederler.
Ancak Trump, seçim kampanyası sırasında olduğu gibi devir-teslim töreninde de kendisine oy vermeyenlere hakaret etmeye, saygısızlık yapmaya, yok saymaya devam etti. Tam anlamıyla elit bir sınıfın temsilcisi olduğu halde, sözde gücü elitlerden alıp halka vereceğini söylerken, Der Spiegel'in ifade ettiği gibi “Seçim mitinglerinde yaptığı konuşmalardan pasajları kopyalayıp yapıştırarak” bir metin ortaya çıkardı.
Trump'un sadece ABD halkını birleştiren değil bölen bir gerici olduğu, başkan sıfatıyla yaptığı ilk konuşmada bir kez daha görüldü. Milliyetçi söylemler, İslam karşıtlığı üzerinden halkları bölme politikası dört yıl boyunca devam edecek.
Trump, konuşmasıyla ABD'de yaşayan bütün Amerikalıların başkanı olmayacağını, sadece kendisine oy verenlerin çıkarlarını koruyacağını bir kez daha ilan etti.
Süddeutsche Zeitung'dan Hubert Wetzel'İn Washington'dan yazdığı gibi, Trump'ın seçim salonlarında söyledikleri orada kalmadı, şimdi yeni başkanın izleyeceği “Milliyetçi Amerika politikasına” dönüştü. Trump, bu milliyetçilik üzerinden yürümeye kararlı görünüyor.

AÇIKTAN FAŞİST GÖRÜŞLER

Trump, seçim kampanyası boyunca ifade ettiği faşist görüşlerini bu kez ABD'nin 45. Başkanı sıfatıyla yaptı. ABD sınırlarının daha fazla korunması, gerektiğinde kapatılması, ABD firmalarının önce ülke içinde yatırım yapması,  ABD mallarının satın alınması ve önce ABD'lilere iş verilmesi gibi ifadelerden açıktır ki, bundan sonra Alman Neonazilerin sıkça dile getirdiği “Almanya Almanlarındır, Önce Almanlar” sloganının benzerini ABD'de piyasaya sürüleceği anlaşılıyor: “Önce Amerika!” Zira açıkça “yurtseverlik” çağrısı yapması da bunu güçlendiriyor. 

DIŞ POLİTİKADA YALNIZLAŞMA OLACAK

Trump sadece içeriye yönelik değil, dışarıya yönelik de milliyetçiliği bir politika haline getirmiş durumda. NATO'nun yükünü diğer üyelerin üzerine yıkma konusundaki tutumu konuşmasına da görüldü: "ABD başka ülkelerin güvenliği için daha fazla para vermeyecek."
ABD, başka ülkelerin güvenliğini değil kendi emperyalist politikalarını ve çıkarlarını korumak için NATO gibi askeri bir örgütü ayakta tuttu ve bundan sonra da tutmaya devam edecek. Ancak, Trump bundan sonra faturayı diğerleriyle paylaşmak için büyük bir gayret gösterecek.
Bu aynı zamanda, batı kampının birleştirici örgütü olan NATO'nun önümüzdeki dönem epey tartışılacağı anlamına geliyor. Özellikle Almanya-Fransa ekseni, askeri olarak NATO'dan bağımsız bir ordunun kurulması için uzun zamandan beri çalışma yürütüyorlar.  AB ordusu olarak ifade edilen bu çalışmanın hız kazanması durumunda, ki Brexit ile birlikte yoğunlaştı, NATO'nun Trump döneminde zayıflaması, belki de fire vermesi sürpriz olmayacaktır.
“Önce Amerika” demesi, aynı zamanda ittifak içinde olduğu diğer emperyalist devletleri görmeme, onlarla daha fazla çatışma içinde gireceği anlamına geliyor.

ANTİ-TRUMP HAREKETİ BÜYÜYECEK

Trump, başkanlık koltuğuna oturdu ancak izlemiş olduğu bölme ve düşmanlaştırma politikası peşini bırakmayacak. Tören sırasında binlerce yurttaşın, polis yığınağına rağmen Washington sokaklarında gösteri yapması bunun göstergesi.
Bugün de Washington'da 200 binden fazla insanın katılmasının beklendiği büyük bir eylem yapılacak ve bu eylem Vietnam savaşına karşı yapılandan sonra ülke tarihindeki en büyük eylem olmaya aday görünüyor.
Yapılan kamuoyu araştırmalarına göre de Trump, en sevilmeyen devlet başkanı olarak görevine başladı. Sadece yüzde 37'lik bir kesim Trump'a destek vereceğini söyledi.
En önemlisi de Anti-Trump hareketi sadece ABD ile sınırlı kalmayacak. Bundan sonra gittiği her ülkede, bu faşistin gelişine karşı protesto gösterileri düzenlenecek.
Almanya'da savaş ve milliyetçilik karşıtları şimdiden Hamburg'da yapılacak G 20 Zirvesine katılacak Trump'a karşılama töreni için hazırlıklarına başladılar.
Trump başkanlık koltuğunda oturduğu sürece dünya halkları onu gittiği her yerde rahat bırakmayacak. Çünkü ilk günkü konuşması, rahat bırakılmaması gerektiğine dair pek çok nedenin olduğunu gösterdi. Bu nedenle, önümüzdeki süreçte Trump'a tepki üzerinden ırkçılığa, faşizme, İslam düşmanlığına karşı mücadele gelişip güçlenecek.

ÖNCEKİ HABER

Cilvegözü Sınır Kapısı’ndan para karşılığı geçiş iddiası

SONRAKİ HABER

BES’liler feshedilen örgütlere üye kazandırmakla suçlanıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...