Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Finansal piyasalar bayram öncesine göre önemli değişiklerle işlemlere başlıyor. Türkiye’yi dünyadan pozitif ayrıştıran nedenlerde değişiklik yok. Dünya biraz daha kötüye giderken biz minimum düzeyde etkilenmeye devam edebiliriz.

        Hafta sonu ve bayramla birlikte 5 günlük tatilin ardından finansal piyasalar yeniden işlemlere başlarken, bayram öncesi ile bayram sonrası arasında önemli farklılıklar meydana geldi.

        BAYRAMLIK RİSKLER

        -Arjantin riski hiç hesapta yoktu. Aniden gelişen bir risk olarak şok etkisi yarattı. MSCI endeksi ile Arjantin borsası bir günde yüzde 40 değer kaybetti. Para birimi peso bir günde yüzde 30 düştü. Artık piyasaların bir Arjantin sorunu ve Arjantin fiyatlaması var.

        -Hong Kong sorunu bayram öncesinde uç vermişti ama tatil sırasında tavan yaptı. Havalimanının göstericiler tarafından ulaşıma kapatılması, Çin’in müdahale hazırlığı, ABD’nin Hong Kong’a yönelik bazı yaptırım kararları alabileceği spekülasyonu korkuyu iyice artırdı. İşin ucunda Çin finans sistemi ile sıkı ilişkileri olan bir merkezden söz ediyoruz.

        İTALYA VE AB ARTIK GÜNDEMDE

        -İtalya’da da koalisyon hükümetinin dağılacağı hesapta yoktu. Sonbaharda seçim gözüktü. Hükümet sorununun ortaya çıkması ve seçimle geçirilecek zamanın zaten sorunlu olan İtalya ekonomisine yeni yükler bindireceği açık.

        -Brexit, durgunluk ve bankacılık sorunlarının üzerine bir de çok sorunlu bir ekonomi İtalya yeniden eklemlendi. İtalya ve AB deki sorunlar da artık piyasaların önemli dertlerinden biri.

        -Çin ekonomisinin zaten ABD gümrükleriyle başı dertte. Büyüme hızı aşağı geliyor. Üzerine Hong Kong’daki protestolar eklendi. Açıklanan endüstriyel üretim verileri de ekonominin hızla yavaşladığını ortaya koyuyor. Yıllık yüzde 6 beklenen endüstri üretimi yüzde 4.8 çıktı.

        ABD’NİN DURUMU DA KARIŞIK

        -Göreli olarak ABD ekonomisi iyi. Buna karşılık ticaret savaşlarının yarattığı belirsizlikten dolayı FED para politikasında U dönüşü yaptı ve faiz artırımından faiz indirim sürecine geçti. Ancak çeyrek puanlık indirimler piyasaları da, Başkan Trump’ı da kesmiyor.

        -Bu sırada açıklanan son rakamlara göre ABD’de enflasyon yükseliyor. Hem manşet enflasyon hem çekirdek enflasyon beklenenden daha yüksek çıktı. Yüzde 2’lik enflasyon hedefini yakalamaya rakam kaldı. Ticaret savaşlarının sürmesi FED’i faiz düşürmeye, enflasyon ise faiz artırmaya zorluyor. Ortada tam bir karışıklık söz konusu.

        BAŞLATAN TRUMP KURTARICI ROLÜNDE

        -Bu durumun bir yansıması ABD faiz eğrisinde görülüyor. Uzun vadeli faizler artık kısa vadeli faizlerin altına indi. 10 yıllık ABD hazine kağıdının faizi yüzde 1.62 iken, 2 yıllık Hazine tahvili yüzde 1.63’ten işlem görüyor. Getirisi eğrisi ABD’de resesyonun gelmekte olduğunu fiyatlıyor. Gel çık işin içinden.

        -Negatif gelişmelerin üst üste gelmesi etkili olmuş mudur bilmeyiz ama ABD, eylül ayından itibaren 300 milyar dolarlık Çin malına yüzde 10 uygulayacağını açıkladığı gümrük vergilerinde kısmı ertelemeye gitti.

        -Bu erteleme, birden çok nedenin bir araya gelmesiyle oluşan ağır küresel piyasa atmosferi kısmen dağıttı. Küresel piyasaların türbülansını şimdilik kısmen yatıştırdı. Türbülansı başlatan Trump’tı, kurtarıcı rolüne de bir yerde kendisi soyundu. Bu anlamda Trump adeta piyasalarla oynuyor.

        ALTINA, TAHVİLE VE DOLARA YARAR

        -Böyle bir küresel atmosfer normalde altını, hazine kağıtlarını ve doları güçlü kılıyor. Negatif getiriyle işlem gören hazine tahvillerinin hacmi 15 trilyon doları buldu. Almanya kağıtları tüm vadelerde negatif faizle işlem görüyor.

        -Türkiye’nin küresel atmosferden negatif etkilenme eğilimi düşüktü. Bunu sağlayan koşullarda fazla bir değişme meydana gelmedi. Bu nedenle bayram sonrası da Türkiye’nin küresel piyasalardan etkilenmesi düştük derecede devam edebilir.

        Diğer Yazılar