Trump: “Nefreti yaymak isteyen herkesi kınıyoruz”

ABD Başkanı Donald Trump, cuma günü yaklaşık sekiz dakika süren bir telefon konferansı ile Yahudi liderlere bayram dileklerini iletti. Görüşmede soru almayan Trump, konuşmasında antisemitizmi yayan kişileri kınadı ve barış sürecinin ilerlemesi yönündeki ümidinden bahsetti.

Dünya
20 Eylül 2017 Çarşamba

Cuma günkü görüşmeye reformist hareketlerin liderleri davet edilmedi. Konservatif hareketin görüşmeye davet edildiği fakat Konservatif Hahamlar Topluluğu lideri Haham Julie Schonfeld'in daveti geri çevirerek görüşmeye katılmayı reddettiği açıklandı. Görüşmenin tüm katılımcılarının, basına açıklama yapılırken, görüşmenin tamamen kayıt dışı gerçekleşmesi sebebiyle, isimlerinin gizli tutulmasını talep etmelerine rağmen Beyaz Saray aynı günün akşamüstü saatlerinde görüşmenin metnini yayınladı. Metin göz önüne alındığında, standart meselelere değinen Trump’ın genel çizginin dışına çıkmadığı görüldü.

Görüşmelerinde antisemitizm ve önyargılar konusunda Trump, "Antisemitizmi körüklemek, iftira ve nefreti yaymak isteyen herkesi şiddetle kınıyoruz. Güvenlikleri tehdit edilen gerek Yahudi gerekse diğer tüm cemaatleri korumayı garanti ediyorum" dedi.

Trump İsrail konusunda da, "ABD, sadece iki ulus arasındaki hayati önem taşıyan güvenlik işbirliği adına değil, iki milletin sahip olduğu ortak değerler adına her zaman İsrail'i destekleyecektir" diye konuştu.

Görüşmelerinde barış konusunu da elen alan Trump bu konuda da, "Önümüzdeki yeni yıl bizlere, İsrailliler ve Filistinliler arasında barış sağlayabilmek için yeni bir fırsat sunuyor. Bir sonraki yıla geçmeden önce bu konuda bir gelişme göreceğimizden oldukça ümitliyim. Büyükelçimiz David Friedman, Jared Kushner, Jason Greenblatt ve ekibimin geri kalanı barışı sağlayacak bir anlaşma için çok yoğun çalışıyorlar. Bunun gerçekten olabileceğine inanıyorum" dedi.

Trump'ın adını verdiği Friedman ABD'nin İsrail büyükelçiliğini yapıyor, başkanın damadı da olan Kushner baş danışmanlardan biri. Greenblatt ise Trump ekibinin uluslararası baş müzakereciliği görevini yürütüyor.

Kendisi dindar bir Yahudi olan Kushner, kayınpederi olan başkanı tanıtarak yaptığı açılış hitabında, Trump'ın Yahudi bir kıza ve Yahudi torunlara sahip olmakla gurur duyduğunu belirtti. Jared'in eşi ve Trump'ın kızı olan İvanka Trump aynı zamanda başkanın baş danışmanlarından biri olma görevini de üstleniyor. Görüşmenin kapanışını yapan Trump son olarak, kendisi ve eşi Melania'nın herkese 'tatlı, sağlıklı ve barış dolu yeni bir yıl' dilediklerini söyledi.

Görüşme konusundaki tartışmalar bir ay önce başlamış, reformist ve konservatif hareketlerin liderleri, Charlottesville'deki şiddet gösterilerinin ardından Trump'ın olaylar için suçlanacak 'pek çok taraf' olduğu ve protestocular kadar beyaz ayrımcılar aralarında da 'çok düzgün insanlar' olduğu şeklindeki yorumlarını boykot etmek adına görüşmeye dahil olmayacaklarını bildirmişlerdi. Bahsi geçen bu hareketler, başkanın bu yorumlarını takiben ortak bir açıklama yayınlayarak, "Başkanın sözleri, antisemitizmi, ırkçılığı ve yabancı düşmanlığını savunanların imdadına yetişiyor" demişlerdi. Buna rağmen geçen hafta Trump, her iki tarafın da kusurlu olduğu konusunda ısrar eden bir açıklamada bulundu.

Görüşmeye katılanların tamamı, soru sorma imkanı bulamamalarına rağmen, konuşmaya dahil olmanın, dahil edilmemekten daha iyi olduğunu belirttiler.

Geçmişte, başkanlar ve Yahudi liderleri arasındaki görüşmelerin, en az kırk beş dakika sürdüğü ve soru-cevap ile ilerleyen diyaloglar şeklinde gerçekleştiği bildirildi.