Trump, İsrail-Filistin çatışmasının anlaşma ile bitmesini istiyor

Beyaz Saray Sözcüsü Sean Spicer, Filistin Lideri Mahmud Abbas’ın Washington’a yapacağı toplantı ile ilgili olarak basına yaptığı açıklamada, Başkan Trump’ın İsrail-Filistin çatışmasının bir an önce anlaşma ile bitmesini istediğini belirtti.

Dünya
20 Nisan 2017 Perşembe

Açıklamasında 3 Mayıs’taki görüşmeyi de  teyit eden Spicer, görüşmelerde İsrail ile Filistin tarafının barışa ve bir şekilde anlaşmaya razı olduklarını görmeyi istediklerini ifade etti. 

Daha evvel İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, bir barış anlaşması imzalamaya hazır olduğunu belirtmişti. Ancak İsrail meclisinin sağcı kanadı Batı Şeria’nın bazı bölümlerini tek taraflı olarak ilhak etmek gibi fikirleri savunuyor. 

Geçtiğimiz şubat ayında Netanyahu ile Washington’da görüşen Trump da  önce, son 15 yıldır ABD politikası olan ‘İki Devletli Çözüm’ ifadesini kullanmaktan kaçınmış, ancak daha sonra  kamuoyunun önünde Batı Şeria’daki yerleşimlerin genişlemesini geçici bir süre için yavaşlatmasını istemişti. 

Öte yandan Trump’ın önemli dış politika danışmanlarından Jason Greenblatt de barış görüşmeleri öncesinde  daha fazla bilgi toplamak için bölgede mekik diplomasisi yapıyor.