Trump: Demokratlara oy veren Yahudiler ya bilgisiz ya da büyük ihanet içerisinde

ABD Başkanı Donald Trump
ABD Başkanı Donald Trump © Reuters
© Reuters
By Mustafa Bag
Haberi paylaşınYorumlar
Haberi paylaşınClose Button

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump, Demokrat Parti'ye oy veren Amerikalı Yahudilerin 'ya tam bilgisiz ya da ihanet içinde' olduklarını öne sürdü

REKLAM

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump, Demokratlara oy veren Amerikalı Yahudilerin 'ya tam bilgisiz ya da ihanet içinde' olduklarını öne sürdü.

Trump, bu ifadeleri, Kongre'nin Demokrat Partili Minnesota Vekili Ilhan Omar'ın ABD'nin İsrail'e sunduğu finansal yardımları gözden geçirme yönündeki çağrısını yorumladığı sırada kullandı.

Demokrat Partili iki Müslüman kadın vekile yüklenen Trump, Filistin asıllı Rashida Tlaib'in İsrail hakkında "korkunç şeyler" söylediğini ve Ilhan Omar'ın da 'Yahudi halkı için bir felaket' olduğunu iddia etti.

Ayrıca Trump, Tlaib'i şiddeti körüklemekle suçladı.

"Bu konuşmayı yaptığımıza bile inanamıyorum. Bundan 5 yıl önce, hatta 3 yıl öncesinde bile böylesi bir mesele konuşulmazdı. İki kişi İsrail'den ve Yahudi halkından nefret ettiği için İsrail'e yardımların kesilmesi konuşuluyor. Bu konuyu konuştuğumuza bile inanamıyorum." diyen ABD Başkanı, "Demokrat Parti nerede? Nereye kayboldular? İsrail'e karşı bu iki kişiyi savundukları yerdeler mi? Ve bence bu, Demokrat Parti'ye oy veren herhangi bir Yahudi'nin ya bilgisiz ya da ihanet içinde olduğunu gösteriyor. Anladınız mı?" şeklinde konuştu.

Her iki vekil de İsrail'in Filistin politikalarını açıktan eleştiriyor

ABD Temsilciler Meclisi vekili İlhan Omar ve Rashida Tlaib'in Filistin'e gidişleri, İsrail hükümeti tarafından engellenmişti.

Rashinda Tlaib ve Ilhan Omar, ABD Kongresine seçilen ilk Müslüman kadın vekiller.

Her iki siyasetçi de İsrail hükümetinin Filistin politikalarını açıktan eleştiriyor.

Geçen hafta iki kadın vekil, İsrail ve Filistin'i ziyaret için İsrail yönetimine resmen başvuruda bulunmuştu.

Ancak Tel Aviv, 'ABD Kongresinden iki üyenin İsrail'i boykot düşüncesini destekleme amacı güttüğü gerekçesiyle Filistin topraklarını ziyaretlerinin reddedildiğini' bildirmişti. Ardından Tlaib'a izin çıkmış ancak Tlaib, İsrail'in 'baskıcı koşulları' nedeniyle ziyaretini iptal etmişti.

Ilhan Omar'ın, Washington'daki en güçlü lobilerden Amerikan-İsrail Halkla İlişkiler Komitesinin (AIPAC) ekonomik yardımda bulunarak Kongre üyelerini satın aldığı yönünde sene başında yaptığı bir açıklama, ülkede antisemitizm tartışmalarını alevlendirmiş ve Omar özür dilemek durumunda kalmıştı.

Omar'ın bir başka tartışma yaratan ifadesi de şubat ayında bir etkinlikte yaptığı konuşmada, 'ABD'nin İsrail'e olan sadakatini güçlendirmeye çalışan siyasal bir etkinin olduğunu dile getirmiş, Washington'da siyasete etki eden Amerikan şirketlerini eleştirebilirken, İsrail lobisi hakkında konuşmaması konusunda baskı yapıldığını söylemişti.

Ayrıca Omar, "Ben, bana oy veren Amerikalıları temsil ediyorum, İsrail'i değil. Yabancı bir ülkeye sadakat göstermemem beni antisemitist yapmaz." ifadelerini kullanmıştı.

Ilhan Omar'ın açıklamasına tepki gösteren Amerikan-İsrail Halkla İlişkiler Komitesinin CEO'su Jonathan Greenblatt, "Yahudileri yabancı bir hükümete bağlı olmakla suçlamak, Yahudi halkını yüzyıllardır taciz, marjinalleştirme ve zulüm için kullanılan aşağılık bir anti-Semit saldırıdır" demişti.

AIPAC'dan Başkan Trump'a tepki: Yahudileri siyaseten kullanmayı bırak

AIPAC CEO'su Greenblatt, ABD Başkanı Donald Trump'a da sert tepki gösterdi.

Greenblatt, 'Demokratlara oy veren Amerikalı Yahudilerin ya tam bilgisiz ya da ihanet içinde oldukları' ifadesini kullanan Trump'a, 'Yahudileri siyaseten kullanmayı bırak' çağrısında bulundu.

Twitter hesabından açıklama yapan Jonathan Greenblatt, tepkisini şu sözlerle dile getirdi:

"Başkan'ın, Yahudilerin kime 'ihanet' ettiği yönündeki iddiası net değil. Ancak ihanet suçlamaları uzun zamandır Yahudilere saldırmak için kullanılan bir dil. Daha önce de söylediğimiz gibi, bu iddialar olmadan da demokratik sürece dahil olmak mümkün. Yahudileri politik bir futbol olarak kullanmayı bırakmanın zamanı çoktan geldi."

REKLAM

"Başkan'ın beyaz ırkın üstünlüğünü teşviki anti-semitizmi arttırıyor"

Başkan Trump'a tepki gösteren bir başka ABD'li Yahudi kuruluş da Amerika Demokratik Yahudi Konseyi (JDCA) oldu.

JDCA Direktörü Halie Soifer, "Bu yorumlar Donald Trump'ın anti-Semitizmi silah olarak kullanmaya ve siyasallaştırmaya devam ettiğinin bir başka örneği" değerlendirmesinde bulundu.

"Başkan'ın beyaz ırk milliyetçiliğini teşvik etmesi nedeniyle Yahudi aleyhtarı olayların arttığı bir zamanda Trump, anti-Semitik kinayeyi tekrar ediyor. Eğer mesele İsrail ile ilgiliyse, Trump, anti-Semitizm'in bir biçimi olan ikili sadakat iddiasını tekrar ediyor. Eğer konu Yahudilerin kendisine "sadık" olmasıyla ilgili ise, Trump'ın gerçeklik kontrolüne ihtiyacı var. Demokrasiyle yaşıyoruz ve Yahudilerin Cumhuriyetçi Parti'ye olan desteği son dört yılda yarı yarıya azaldı." açıklamasında bulundu.

Ek kaynaklar • NBC

Haberi paylaşınYorumlar

Bu haberler de ilginizi çekebilir

ABD'li senatör 'milyarder değilim' diyerek başkanlık yarışından çekildi

İsrail’den ABD’li 2 Müslüman Kongre üyesine ülkeye giriş yasağı

Hedef aldığı dört kadın vekil ile ilgili Trump'tan yeni yorum: ABD ve İsrail'den özür dilesinler