Trump, BM Genel Kurulunu güldüren konuşmasında İran ve Venezuela'yı hedef aldı

Birleşmiş Milletler’in 73. Genel Kurulu’da konuşan ABD Başkanı Donald Trump'ın 'Benim yönetimim tarihimizdeki çoğu yönetimin çok daha ötesine gitti' sözleri Genel Kurul'da gülüşmelere neden oldu. Trump konuşmasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ile kuliste kısa bir görüşme gerçekleştirdi.

Dış Haberler

ABD Başkanı Donald Trump, New York’ta toplanan Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda (BMGK) konuştu. ABD Başkanının konuşmasından satır başları şu şekilde:

'GÜLMENİZİ BEKLEMİYORDUM'

Birleşmiş Milletler’in 73. Genel Kurulu’nun üst düzey toplantıları bugün, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in konuşması ile başladı. Konuşmasına geç başlayan ABD Başkanının ifadeleri ise Genel Kurul’da gülüşmelere neden oldu. Trump'ın "Benim yönetimim bizim tarihimizdeki çoğu yönetimin çok daha ötesine gitti" şeklindeki sözleri ise Genel Kurul'da gülüşmelere neden oldu. Trump bunun üzerine "Gülmenizi beklemiyordum ama teşekkürler yine de" dedi.

Konuşmasında İran ve Suriye başlıklarına geniş yer ayıran Trump, iki ülkeye ilişkin politikaların birbirini kapsaması gerektiğini vurguladı. Suriye’de “siyasi çözüme” varılması çağrısını yineleyen Trump, çözümün İran’ın bölgedeki davranışına yönelik adımları da içermesi gerektiğini savundu.

'NÜKLEER ANLAŞMASI REJİME FAYDA SAĞLADI'

Mayıs ayında İran ile 2015 yılında imzalanan nükleer anlaşmasından ayrılan ABD Başkanı, söz konusu anlaşmadan “İran halkının değil, rejimin fayda sağladığını” savundu. İran’ yönelik ekonomik baskıların, İran’ın “Suriye ve Yemen’e müdahale için gerekli paraya erişmesini engellemek olduğunu” söyleyen Trump, Genel Kurul’a İran’ın tecrit edilmesinde ABD’nin yanında yer almaları çağrısında bulundu.

KİMYASAL SİLAH YALANINI YİNELEDİ

Suriye Ordusu’nun İdlib’e operasyon hazırlıklarına değinen Trump, “Esad rejimi kimyasal silah kullanırsa karşılık veririz” sözleri ile daha önce bu yöndeki açıklamalarını yinelemiş oldu. Trump, Ürdün ve Suriye’ye komşu ülkelere de Suriyeli mültecilere ev sahipliği yaptığı için teşekkür etti.

'ROKET ADAM'A TEŞEKKÜR

Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti ile Haziran ayından Singapur’da gerçekleştirdiği görüşmeden bahseden Trump, Kore yarımadası nükleer silahlardan arındırılana kadar yaptırımların yürürlükte kalmaya devam edeceğini söyleyerek KDHC lideri Kim Jong Un’a teşekkür ettiğini belirtti. Trump, geçtiğimiz yıl BMGK’da KDHC lideri Kim Jong Un’dan “roket adam” ifadeleri ile bahsetmişti.

Ekonomik olarak “hiç olmadığı kadar iyi” olduklarını belirten Trump, ABD ekonomisinin kendisinin Başkanlık koltuğuna oturduğundan bu yana “adeta bir patlama yakaladığını” savundu. “Büyük bir duvar örmeye başladık” diyen Trump, büyük reformlar gerçekleştirdiklerini söyledi.

Suudi Arabistan başta olmak üzere Körfez ülkeleri ile “iyi ilişkileri” değerlendiren Trump, “Körfez ülkeleri terörle savaşmak için yeni bir adım attı. Birleşik Arap Emirlikleri, Katar ve Suudi Arabistan, Yemen ve Suriye halklarını korumak için milyarlarca dolar harcadı. Yemen’deki korkunç iç savaşı durdurmak için ellerinden geleni yaptılar ve yapıyorlar.” dedi.

'OPEC PETROL FİYATLARINI DÜŞÜRMELİ'

ABD Başkanı, İran’a yönelik yaptırımların yeniden gündeme alınması üzerine artışı ivmelenen petrol fiyatlarının düşürülmesini istedi. Petrol fiyatlarındaki yükselişten OPEC’i sorumlu tutan Trump, şu ifadeleri kullandı: “OPEC üyesi ülkeler dünyanın diğer ülkelerini ellerindeki petrolü kullanarak domine etmeye çalışıyor. Onları adeta ezmeye çalışıyor, biz bundan memnun değiliz. Petrol fiyatlarını yükseltmek yapılmaması gereken bir şey. Onların da bunu yapmaması gerekiyor. Biz petrol fiyatlarını düşürmek istiyoruz. Bizler artık bu korkunç fiyatları tolere etmeyeceğiz ve tek bir ülkeye bağımlı olmak hem ithalat hem ihracat için bir ülkeyi zor duruma düşürür.”

'SOSYALİZME DİRENMELİ'

Diğer ülkelere yönelik yaptırımlardan söz eden ABD Başkanı, Venezuela’nın içinde bulunduğu ekonomik sorunlar değinerek sosyalizmi hedef aldı. “Bütün ülkeler sosyalizme direnmeli” ifadelerini kullanan Trump, “Sosyalizm bugün petrol zengini Venezuela’yı iflas ettirmiş ve halkını da yoksulluğa sürüklemiştir” dedi. Venezuela’da “demokrasinin yeniden tesis edilmesini” vurgulayan Trump, Venezuela yönetimini ek yaptırımlarla hedef alacaklarının mesajını verdi. ABD, geçtiğimiz yıllarda Venezuela’da mevcut hükümete karşı gerçekleşen darbe girişimleri ve protestoları desteklediğini kabul etmişti.

TRUMP İLE 'ŞOK' GÖRÜŞME

ABD Başkanı Trump kürsüdeyken kendi konuşması için salondan ayrılan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hareketi basında "Trump'a şok tepki" olarak yer verildi. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un Twitter hesabından yaptığı paylaşımda ise Erdoğan ve Trump’ın kuliste bir araya geldiği görüldü.