Trump beyannameye imza attı: Göçmenler ABD-Meksika sınırından ülkeye alınmayacak

Trump beyannameye imza attı: Göçmenler ABD-Meksika sınırından ülkeye alınmayacak
© Reuters
© Reuters
By Kerem CongarReuters
Haberi paylaşınYorumlar
Haberi paylaşınClose Button

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump, Meksika-ABD sınırından yasa dışı yollarla giriş yapan göçmenlerin iltica başvurusunu reddeden yeni göçmenlik beyannamesini imzaladığını duyurdu

REKLAM

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump, Meksika-ABD sınırından yasa dışı yollarla giriş yapan göçmenlerin iltica başvurusunu reddeden yeni göçmenlik beyannamesini imzaladığını duyurdu.

Ayrıntıları ilk olarak perşembe günü açıklanan beyanname şartları, 10 Kasım tarihinde uygulanmaya başlanacak ve 90 gün boyunca yürürlükte kalacak.

Yetkililer, uygulamanın ebeveynleri yanında olmayan yabancı uyruklu göçmen çocuklar için geçerli olmayacağını belirtti.

Ulusal Güvenlik Bakanlığı Sekreteri Kirstjen Nielsen konuyla ilgili olarak "Göçmenlik sistemimiz birçok değersiz başvuru dosyasıyla dolup taşmış durumda. Yabancıların yaptığı bu başvurular kaynaklarımıza çok büyük yük bindiriyor ve asıl göçmenlik başvurusunu hak edenleri engelliyor." açıklamasında bulundu.

Buna göre yaklaşık 3 bin 200 kilometre uzunluğundaki ABD-Meksika sınırından ülkeye giriş yapmak isteyen göçmenler yakalanarak sınır dışı edilebilecek ya da hapse atılacak. Bu kişiler hiçbir şekilde ABD'ye iltica başvurusu da yapamayacak.

Trump ayrıca yaptığı açıklamada göçmenlerin ABD'ye gümrük kapılarından kanunlara uygun bir şekilde girmesini istediğini de belirtti.

Ekim ayında Honduras, Guatemala ve El-Salvador'dan yola çıkan ve Meksika üzerinden ABD'ye girmek isteyen yaklaşık sekiz bin kişilik bir göçmen topluluğu sınıra kadar ulaşmıştı.

Trump göçmenlerin hiçbir şekilde ülkeye sokulmayacağını kaydederek Meksika-ABD sınırına asker gönderilmesi emri vermişti.

BM Mülteci Ajansı: ABD yükümlülüklerini yerine getirmek zorunda

ABD Başkanı Donald Trump'ın söz konusu kararının ardından Birleşmiş Milletler Mülteci Ajansı, bir açıklama yaparak Washington'a yükümlülüklerini yerine getirmesi çağrısında bulundu.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nden yapılan açıklamada, "Bugün Orta Amerika ve Meksika'da hareket halindeki insanların birçoğu tehdit, şiddet ve baskıdan kaçmakta ve uluslararası korumaya ihtiyaç duymaktadırlar. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği, ABD dahil tüm ülkelerin, koruma ve insani yardıma ihtiyacı olan mültecilerin, ABD'nin de tarafı olduğu 1967 Mülteci Protokolü'ne uygun olarak, hızlı ve engellenmeden yararlanabileceğinden emin olmak istemektedir. ABD, korumaya ihtiyaç duyan mültecilere yönelik engel çıkarmadan, derhal yükümlülüklerini yerine getirmelidir." ifadelerine yer verildi.

"İdeal ve öngörülebilir bir dünyada sığınmacılar ve mülteciler kendilerini sınırda tanıtmalı ve koruma talep etmelidir" hatırlatmasının yapıldığı açıklamada ayrıca, "Ancak, mültecilerin kaçış gerçekliği karmaşıktır ve onurlu karşılama ve düzenli bir yönetimi gerektirir. ABD'nin güneyindeki sınır kapılarındaki az sayıdaki memur, uzun zaman alan süreçler ve yetersiz kabul kapasitesi, korumaya gerçekten ihtiyaç duyan bir çok kişiyi çaresizlik içerisinde farklı çözümler bulmaya itiyor. Bu çaresizlik onları insan kaçakçılarına ve sınırı yasa dışı olarak geçmeye zorluyor." denildi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir

Disney yeni platformu Disney+ ile Netflix'e rakip oluyor

Video | I. Dünya Savaşı'nda cephe değiştirerek savaşı kazanan İtalya kralının özel görüntüleri

Veganların sağlıkları tehlikede mi? B12, kalsiyum ve demiri nereden alıyorlar?

Haberi paylaşınYorumlar

Bu haberler de ilginizi çekebilir

Trump yönetiminden Pentagon'a: Meksika sınırında asker sayısını arttır

Göçmen kervanı sınıra dayandı: ABD'den portatif tel örgülü önlem

ABD, Filistin'in Birleşmiş Milletler'e tam üyeliği karar tasarısını veto etti